Havlův ekonom Sedláček: Zbohatli jsme a o bohatství se dělíme nejrovněji. Zato v Rusku

21.11.2018 21:24

Svět bohatne a chudých globálně ubývá, říká ekonom Tomáš Sedláček. Přesto poukazuje na skutečnost, která se paradoxně s tímto faktem neztotožňuje. Lidé prý mají stále pocit, že nás drtí krize. Více k tomu, proč nejsme spokojeni, když k tomu jsou podmínky, a jestli nás neustále rostoucí životní úroveň alespoň motivuje k tomu, abychom se chovali ohleduplněji k okolí a k naší planetě, prozradil expert v Českém rozhlase.

Havlův ekonom Sedláček: Zbohatli jsme a o bohatství se dělíme nejrovněji. Zato v Rusku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tisíce lidí na setkání s prezidentem

Podle Sedláčka není pochyb o tom, že za posledních pětatřicet let celosvětová populace výrazně zbohatla. Od roku 1980 je to podle celoplanetárních statistik v průměru o šedesát procent. „Stalo se cosi spravedlivého a na čem nevydělávají ti bohatí, ale zejména chudí,“ řekl ekonom s tím, že bohatne svět jako celek a prudce mizí počet těch, kteří žijí ve velké chudobě.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

„Pokud to takhle půjde dál, do dvaceti let může na Zemi být zanedbatelná forma chudoby a drtivá většina standardně se chovající populace nebude hladovět,“ míní expert a dodává, že velmi se zlepšila situace v Číně, Indii. I když se Evropa na rozdíl od nich těší menšímu růstu, o bohatství se dělíme nejrovněji. „Nejvíce se tak děje v České republice,“ podotkl.

Evropa sice zažívá zlaté časy hospodářského růstu, přesto mají Evropané pocit krize. To expert vysvětluje tím, že tuto sebekritiku máme zabudovanou do DNA. Evropy se nikdo nebojí, jen Evropané. Největší počet nepřátel Evropy není v Americe, v Rusku nebo v Číně, ale uvnitř Evropy samotné. „Ostatní svět nás vnímá lépe, než my vnímáme sami sebe,“ je přesvědčen Sedláček.

Naopak je to v Rusku, polovina obyvatel tu za posledních třicet let zchudla. „Tam došlo k prudkému bohatnutí oligarchie na úkor zbytku obyvatel,“ vysvětlil. Co s tím však budou Rusové dělat, těžko říci. Ruský režim je silně totalitní, nedělají se zde výrazně demonstrace. „Rusové se na demokracii dívají negativně. Putin je pro ně osvícený a respektovaný vůdce ve srovnání s tím, co měli. Není možné ale držet lidi tak dlouho téměř o hladu,“ dodává s tím, že ruská populace bude v dalších dvaceti letech žít nespíše stále hůře oproti zbytku světa.

Celý rozhovor ZDE.

Lidé se stanou lepšími, pokud zbohatnou, zmiňuje dál Sedláček jádro jedné z ekonomických teorií. Bohatší společnost totiž nemusí tolik krást, nemusí se starat jenom o sebe. „K etickému myšlení je třeba dobohatnout,“ uvádí a názorně zmiňuje příklad na HDP, kdy jeho růst je až nábožensky důležitý, protože nás kultivuje a dělá z nás lepší lidi, kteří si mohou dovolit štědřejší důchody, lepší zdravotnictví a podobně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…