Havlův knihovník Žantovský byl zděšen, že mu do podniku pronikla komunistka Semelová. Jan Schneider se brutálně vysmál tomu, jaký je demokrat

28.09.2017 12:13

Analytik Jan Schneider se vysmál Michaelu Žantovskému v roli ředitele Knihovny Václava Havla. Zdá se mu skandální, že se Žantovský omlouval za to, že demokraticky zvolená komunistická politička Marta Semelová vystoupila v Knihovně na debatě o školství.

Havlův knihovník Žantovský byl zděšen, že mu do podniku pronikla komunistka Semelová. Jan Schneider se brutálně vysmál tomu, jaký je demokrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová

Před pár dny se ředitel Knihovny Václava Havla omlouval za to, že na půdě této instituce hovořila komunistická politička Marta Semelová, která chodí pokládat květiny k hrobu Klementa Gottwalda a pochybuje o tom, že na Miladě Horákové spáchali justiční vraždu. Právě proto by Semelová na půdě Knihovny vystupovat neměla, a kdyby Žantovský věděl, kdo bude v debatě zastupovat komunistickou stranu, ohradil by se.

Jan Schneider se za tento postoj Žantovskému vysmál. „Velký průšvih má Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. Hanebně zklamal důvěru v něj vloženou, když neprokázal ideologickou bdělost a jeho vinou byla poskvrněna svatyně svatých, nota bene osobou žalostného charakteru! Bude se muset nyní velmi smýkat, aby si napravil reputaci, půjde-li to vůbec!“ napsal Schneider v komentáři pro server Česká pozice.

Celý komentář naleznete zde.

Proč je k Žantovskému tak kritický? Analytik se dovolává názorů prvního českého prezidenta Václava Havla, který zdůrazňoval nutnost dialogu mezi lidmi, komunisty nevyjímaje. Žantovský se tohoto pravidla však nedrží a Semelovou jako komunistku v debatě v Knihovně odmítl; vrátil se tak vlastně do časů normalizace, kdy tehdy vládnoucí komunistická garnitura pečlivě dbala o to, aby „nepohodlné názory“ nebyly vyslovovány. Čas od času jim ale někdo unikl a onen nepohodlný názor přece jen vyslovil. Teď se něco podobného přihodilo Žantovskému.

„Předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová přitom prohlásila, že o jmenném seznamu politiků, které strany nominovaly do diskuze, před konáním akce průběžně Knihovnu Václava Havla informovala. A velmi příhodně Michaela Žantovského vyškolila, že demokratická diskuze o směřování školství by měla být založena na pluralitě názorů a že je na divákovi, aby se rozhodl, kterou ze stran ve volbách podpoří, a na vzdělávacích institucích, aby vychovaly kriticky smýšlející osobnosti schopné uvažovat v kontextu. Napadá mě, nebyla by to vhodnější ředitelka Knihovny Václava Havla?“ uzavírá svou úvahu Schneider.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…