Havlův obdivovatel Ash: Velká a riskantní hra o Ukrajinu? Putin tahá za kratší konec

01.07.2014 13:43

Analytik Standard Bank Timothy Garton Ash, který dlouhodobě dává najevo obdiv k českému exprezidentovi Václavu Havlovi, se ve svém textu publikovaném v Kyiv Post zamýšlí nad rozhodnutím ukrajinského prezidenta neprodlužovat nadále příměří. Považuje jej za riskantní a zamýšlí se nad faktory, které jeho rozhodnutí ovlivnily.

Havlův obdivovatel Ash: Velká a riskantní hra o Ukrajinu? Putin tahá za kratší konec
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

„Porošenkovo rozhodnutí neprodlužovat nadále příměří ukazuje, že mírová jednání vzbuzovala zbytečně přehnaná očekávání. Média naposledy přinesla informace, že se ukrajinské jednotky formují poblíž stanovišť separatistů,“ popisuje sled posledních událostí na Ukrajině Ash. Zmiňuje dále, že ruský prezident Putin nabídl ústupek v podobě vytvoření společných rusko-ukrajinských jednotek. Ty by na návrh Putina měly společně s pozorovateli OSCE kontrolovat rusko-ukrajinské hranice s cílem zamezit volnému průchodu separatistů.

„Tyto ústupky však z pohledu Porošenka přišly příliš pozdě a nebyly dostatečné. Kyjev navíc nevěří, že je snaha Moskvy o mírová jednání vážně míněna. Ukrajinské autority byly navíc rozladěny zprávami o zemřelých a raněných ukrajinských vojácích, které přicházely po celou dobu vyhlášeného příměří," pokouší se Ash analyzovat uvažování ukrajinské strany a dodává, že Porošenkovo rozhodnutí je ovlivněno pěti různými faktory.

Prvním faktorem je podle Ashe již zmíněné přesvědčení, že separatisté ani jejich spojenci v Moskvě nemyslí svá slova o míru vážně. V souvislosti s dalším faktorem zmiňuje Ash nedělní demonstraci na kyjevském náměstě Majdan, kde její účastníci hrozili Porošenkovi, že pokud neukončí příměří, budou jej považovat za zrádce a skončí jako Janukovyč. „Porošenko byl sice zvolen z vůle celé země, ale požadavky Majdanu musí brát velmi vážně," je přesvědčen Ash.

Celý článek v angličtině najdete ZDE.

Za třetí faktor, který patrně ovlivnil Porošenkovo rozhodnutí o ukončení příměří, považuje Ash obavy z toho, že si Kyjev nemůže dovolit bez boje po Krymu ztratit i donbasský a luhanský region. Ty jsou podle Ashe rovněž důležité pro ekonomiku země, protože produkují 13 % HDP. „V neposlední řadě je třeba zmínit, že Porošenko si je vědom toho, že se od něj očekávají rázné kroky. Pokud chce ve své roli uspět, musí se snažit dění kolem sebe aktivně ovlivňovat," píše Ash.

Dalším faktorem je podle Ashe skutečnost, že si možná chce takovým rázným jednáním Porošenko připravit silnější pozici pro další rozhovory. Zároveň si je ovšem vědom toho, že hrozba dalších sankcí Putina od případné intervence spolehlivě odradí. „Pátým faktorem může být fakt, že má možná Porošenko pocit, že když se jeho země vypořádá se separatisty sama, ukáže svoji sílu a schopnost postarat se o své věci sama. I bez pomoci Západu," míní Ash.

Až příští dny ukážou, do jaké míry riskantní Porošenkovo rozhodnutí ovlivní vztahy obou zemí. Za důležitou otázku Ash považuje také, jak na vše zareaguje Moskva. Západ podle Ashe vysílá do Ruska jasný signál. „Nepleťte se do dění na Ukrajině a nepokoušejte se zasahovat ve prospěch separatistů. Pokud tak učiníte, budete čelit dalším tvrdým sankcím," tlumočí Ash vzkaz Západu. Na závěr dodává, že je ovšem krajně nejisté, jestli bude Moskva takovým silovým výhrůžkám čelit v klidu a bez dalších protireakcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …