Havlův projev slabocha, nebezpečný vývoz lidských práv, kauza Peroutka... Profesor Knížák v ČT spustil salvu kritiky

29.04.2015 21:33

Profesor Milan Knížák zavítal do středečního Hyde Parku České televize. Hned v úvodu zdůrazňoval, že rozhodně nezmizí z veřejného života. Prozradil, že za největšího prezidenta České republiky i Československa považuje Václava Klause. Zkritizoval Václava Havla, Miloše Zemana, Andreje Babiše a české zákony. Nejlepší by prý bylo, kdybychom měli zákonů co nejméně a řídili se tradicemi.

Havlův projev slabocha, nebezpečný vývoz lidských práv, kauza Peroutka... Profesor Knížák v ČT spustil salvu kritiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

„Především od roku 1989 považuji tuto zemi opravdu za svou a chci se vyjadřovat k tomu, co se zde děje, dokonce to cítím jako svoji povinnost,“ konstatoval muž, který otevřeně kritizuje dnešní situaci. „Když se dnes podívám na veřejnou diskusi, tak to moc nepřipomíná diskusi, ale monology,“ posteskl si.

Klaus byl největším prezidentem, Havla Česko nezajímalo

Stále je přesvědčen, že Václav Klaus je tím nejlepším prezidentem, jakého jsme měli. „Já jsem přesvědčen, že Václav Klaus je nejlepším českým a československým prezidentem, jakého jsme měli, neboť mu jde o tuto zemi,“ prohlásil jasně. Za druhým českým prezidentem stojí i ve věci amnestie, kategoricky odmítá, že by amnestie byla šita někomu na míru. To je téma, které je prý účelově používáno proti němu.

Naproti tomu se ostře vymezoval proti Václavu Havlovi. „Havel žádnou koncepci neměl, on se chtěl stát světovým politikem a Klaus chtěl být především politikem tady. Když si vzpomenete na tzv. rudolfínský projev, tak to byl projev jasně namířený proti Klausovi, projev slabocha,“ udeřil Knížák.

Koncepci vývozu lidských práv ve světě neuznává jako nosnou. Podle jeho názoru je to nebezpečná myšlenka, která mu připomíná křižácké války.

Lidská práva sice uznává, ale upozorňuje, že mohou mít různou podobu v různých částech světa. V arabském světě se např. jinak dívají na ženy, přičemž těmto ženám to nevadí. „Možná se jejich postoje časem změní, ale musí to vyjít od nich.“

Pokud jde o prezidenta Zemana a ministra Babiše...

V pohledu na lidská práva se shoduje s Milošem Zemanem, ale jinak k němu má řadu výhrad. Zdá se mu například, že svým dlouholetým pobytem na Vysočině trochu zakrněl, zhrubnul, příliš se zahleděl sám do sebe. „A příliš si užívá, že se konečně dostal na Hrad, to nikdy není dobře,“ poznamenal host. Za naprosto zbytečnou považuje kauzu Ferdinanda Peroutky. Zeman se podle Knížáka zřejmě uřekl a teď hledá pseudodůkazy na svou obhajobu. „Je to zbytečné a nehodné, dokonce i Miloše Zemana.“

Nit suchou nenechal ani na Andreji Babišovi, který byl podle jeho názoru dlouhodobě v kontaktu s StB a dnes svých styků využívá pro sebe. To je ta nejhorší korupční situace, jakou tu máme. Konstatoval také, že jsme neudělali skoro nic pro to, abychom se vypořádali s komunistickou minulostí. „Nelze ale říci, že za to může jeden jediný člověk. Ta společnost byla naladěná na to, aby přijala heslo: Nejsme jako oni. Kdyby na to připravena nebyla, to heslo zanikne,“ upozorňoval.

Dneska se také říká, že v dobách revoluce pokulhává právní stránka věci. Aniž to omlouvá, konstatuje, že se to děje vždy v revolučních dobách a jen těžko tomu lze předejít.

Pokud jde o současnou vládu, předseda vlády nechce přijít o svou funkci, takže vychází vstříc ministrovi financí. „Dějí se věci, které by se dít neměly,“ míní Knížák. Zdá se mu také, že státní zástupci mají až příliš mnoho moci. „Já si třeba myslím, že akce proti paní Nagyové – Nečasové byla nehorázná. A současná vláda se jen skrývá za spoustou slov.“

Ocenil by, kdyby ve společnosti existovalo co nejméně zákonů

„Zákony potřebuje jen ta společnost, která je slabá, silná společnost se řídí spíše tradicemi. Mladé lidi bychom měli vychovávat k tomu, aby se korupce nedopouštěli,“ apeloval host s dovětkem, že zavírání do věznic nikomu příliš neprospěje. Vězení je spíše učilištěm kriminálníků. Nechápe také, proč padl trest za kreslení tykadel na plakáty. Stejně tak nechápe, jak může Zeman tvrdit, že je Praha 2 pravicová, takže proto neposoudila házení vajíček na hlavu státu jako přestupek. „Myslím si, že to je blbost,“ glosoval slova prezidenta Knížák.

Z jeho úst také zaznělo, že sice nedodělal ani jednu ze tří vysokých škol, které začal studovat za minulého režimu, a přece byl v roce 1990 jmenován docentem. Dostal zkrátka výjimku. Profesorem ho jmenoval Václav Havel a Knížák má za to, že jeho vědomosti mnohdy převyšují vědomosti řady jiných lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…