Hayato Okamura do Senátu? Oznámil, jak to vypadá s kandidaturou

18.04.2018 7:11

Lidovecký politik, bratr Tomia Okamury Hayato se na svém facebookovém profilu rozepsal o tom, že možná bude kandidovat do Senátu ve volebním obvodě Praha 8. Jeho kandidatura je prý stále otevřená.

Hayato Okamura do Senátu? Oznámil, jak to vypadá s kandidaturou
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Po několik měsíců kolem ní vedu jednání a dialog jak uvnitř KDU-ČSL, jejímž jsem členem, tak s představiteli dalších demokratických politických stran. Získal jsem postupně upřímnou podporu lidovců z obvodních organizací v Praze 8 i Praze 9, tedy z oblastí, kde bych kandidoval. Po dalším vyjednávání mi pak minulý měsíc odhlasovalo podporu pražské vedení KDU-ČSL (tzv. městský výbor, který se skládá z přibližně 30 členek a členů),“ sdělil Okamura.

Ten se podle svých slov zúčastnil i „grilování“ u Pirátů. „Tam jsem z původních 4 uchazečů o podporu této strany pro volební obvod Praha 8 postoupil do užšího výběru zbývajících dvou, ale hlasující členové Pirátské strany dali nakonec přednost kandidátovi, který není členem jiné politické strany. Nyní mne ještě čekají setkání a jednání se členy Strany zelených,“ dodal Okamura. 

„Jsem rád, že ve třech ze 4 pražských senátních obvodů, kde se mají v říjnu volby konat, budou kandidovat nadstraničtí ‚prezidentští‘ kandidáti. Pana profesora Drahoše, diplomata Pavla Fischera i dr. Marka Hilšera upřímně podporuju a ze srdce jim přeju, aby se senátory skutečně stali,“ míní Okamura. 

„Také svoji kandidaturu pokládám za možnou a smysluplnou jedině, budu-li autentickým demokratickým kandidátem všech občanů bez rozdílu stranických sympatií a příslušnosti, a to přesto, že jsem sám členem KDU-ČSL. Přitom je mi vzorem cesta, kterou šli po 2.světové válce křesťanští demokraté z CDU a CSU v západním Německu. S osobnostmi jako Konrad Adenauer a Helmut Kohl, které se dokázaly jasně postavit nebezpečí komunistické totality z Východu, a zároveň byly ve vnitrostátní politice schopné na základě výsledků svobodných parlamentních voleb konstruktivního dialogu jak se sociálními, tak liberálními demokraty z SPD a FDP,“ uzavřel se slovy, že na své kandidatuře nijak nelpí. 

Celý příspěvek Hayato Okamury:

NA CESTĚ KE KANDIDATUŘE

Moje kandidatura do Senátu ve volebním obvodě ,,Praha 8" zůstává stále otevřená. Po několik měsíců kolem ní vedu jednání a dialog jak uvnitř KDU-ČSL, jejímž jsem členem - tak s představiteli dalších demokratických politických stran.

Získal jsem postupně upřímnou podporu lidovců z obvodních organizací v Praze 8 i Praze 9 - tedy z oblastí, kde bych kandidoval. Po dalším vyjednávání mi pak minulý měsíc odhlasovalo podporu pražské vedení KDU-ČSL (tzv. ,,městský výbor", který se skládá z přibližně 30 členek a členů).

Zároveň jsem se opakovaně účastnil ,,grilování" u Pirátů. Tam jsem z původních 4 uchazečů o podporu této strany pro volební obvod Praha 8 postoupil do užšího výběru zbývajících dvou - ale hlasující členové Pirátské strany dali nakonec přednost kandidátovi, který není členem jiné politické strany. Nyní mne ještě čekají setkání a jednání se členy Strany zelených.

Jsem rád, že ve třech ze 4 pražských senátních obvodů, kde se mají v říjnu volby konat - budou kandidovat nadstraničtí ,,prezidentští" kandidáti. Pana profesora Drahoše, diplomata Pavla Fischera i dr.Marka Hilšera upřímně podporuju - a ze srdce jim přeju, aby se senátory skutečně stali.

Také svoji kandidaturu pokládám za možnou a smysluplnou jedině, budu-li autentickým demokratickým kandidátem všech občanů bez rozdílu stranických sympatií a příslušnosti - a to přesto, že jsem sám členem KDU-ČSL.

Přitom je mi vzorem cesta, kterou šli po 2.světové válce křesťanští demokraté z CDU a CSU v Západním Německu. S osobnostmi jako Konrad Adenauer a Helmut Kohl - které se dokázaly jasně postavit nebezpečí komunistické totality z Východu - a zároveň byly ve vnitrostátní politice schopné na základě výsledků svobodných parlamentních voleb konstruktivního dialogu jak se sociálními, tak liberálními demokraty z SPD a FDP.

Na své kandidatuře nijak nelpím - zároveň jsem přijetí odpovědnosti a poslání v úloze senátora otevřený - ve smyslu služby veřejnosti, občanům, demokracii. V blízké budoucnosti k tomu očekávám vyjádření celostátního vedení KDU-ČSL.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…