Hayato Okamura se střetl s reportérem Parlamentních listů. Šlo o bratra a peníze z Ruska. Hned se přitočil štáb s kamerou a začal manipulovat...

17.10.2017 20:47

REPORTÁŽ Pánové, končíme! Volali rozzlobení občané, kteří se sešli na Hradčanském náměstí v Praze před Pražským hradem, aby dali prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi najevo, že už toho bylo dost a že už by v této zemi neměli vládnout, neboť už patří do koše. Na pomoc si vzali obří vlajku Evropské unie. Socha T. G. Masaryka si vyslechla opakované provolávání hanby Masarykovu nástupci v úřadě, Zemanovi.

Hayato Okamura se střetl s reportérem Parlamentních listů. Šlo o bratra a peníze z Ruska. Hned se přitočil štáb s kamerou a začal manipulovat...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace s názvem „Pánové, končíme!“ před Pražským hradem

Anketa

Kdo nejvíc vydělal na včerejší mimořádné schůzi o lithiu?

18%
17%
1%
60%
hlasovalo: 3814 lidí

Přibližně 350 lidí se sešlo v úterý v podvečer na Hradčanském náměstí před Pražským hradem na protestní akci pořádané iniciativou „Proč? Proto!“, která už na jaře a v létě organizovala protesty proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi. Lidé tehdy reagovali na inzerát, v němž se končící vícepremiér Babiš, jenž si před pár lety koupil dva celostátní deníky, snažil tvrdit, že je nespravedlivě umlčován a nespravedlivě vyhazován z vlády.

K protestu se přidali také lidé sdružení ve skupině AUVA – Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi. Tito lidé už podle názvu skupiny brojí proti fungování EET v Česku.

Kromě transparentů si demonstranti přinesli také obří vlajku Evropské unie, kterou vyvěsili na jednu z budov před Hradem. Vzali s sebou také transparenty. Na jednom z nich stálo „1989: Miloše Jakeše do koše“ a následoval nápis „2017: Miloše, Babiše do koše“.

„Andrej Babiš kandiduje i přesto, že ho policie trestně stíhá. Miloš Zeman ve Štrasburku lobuje za Rusko a vtipkuje o zabíjení novinářů (asi opět, aby zakryl Babišovy skandály a pomohl mu ve volbách). Kromě toho Zeman již před časem slíbil, že Andreje Babiše klidně jmenuje premiérem, i kdyby byl tou dobou ve vazbě. Nechceme, aby Českou republiku ve světě znali jako to místo, kde je premiérem podvodník a prezidentem Putinova figurka,“ napsali k akci pořadatelé na sociální síti Facebook.

Akce se záměrně koná jen pár dní před volbami. Demonstranti chtějí dát lidem najevo, že není dobré volit Andreje Babiše a v prezidentských volbách v příštím roce Miloše Zemana. Jde prý o jednu z posledních šancí vystavit důraznou stopku Zemanovi a především Andreji Babišovi, který na základě rozhodnutí slovenského ústavního soudu už zase nemůže tvrdit, že nebyl agentem komunistické Státní bezpečnosti.

„Co si vzít s sebou: Červené trenýrky, mávátka s koblihou, případně čápi všeho druhu – pokud něco z toho máte – jsou samozřejmostí ;). Ke stažení v události jsou také letáčky ‚Pánové, končíme!‘,“ píší dál svolavatelé akce na sociální síti Facebook

Když zaznělo jméno české hlavy státu, dav stojící kolem sochy zakladatele Československa T. G. Masaryka začal vykřikovat: „Hanba, hanba, hanba!“ Masaryk si tak ze stovek hrdel vyslechl, co si demonstranti myslí o jeho nástupci.

Čím jim současný prezident tak hnul žlučí? Například tím, jak se na půdě Rady Evropy vyjadřoval o Ukrajině a označil ukrajinský poloostrov Krym za součást Ruska. Konstatoval dokonce, že ten, kdo by to chtěl změnit, riskuje, že na evropském kontinentě vypukne válka. „Smyslem téhle akce je, aby všichni lidé viděli, že Česká republika není jen Miloš Zeman,“ hřímal v odpověď na Hrad jeden z účastníků.

V jednu chvíli se dav, jenž před půl sedmou večer narostl asi na pět set osob, jako na povel otočil od sochy Masaryka k Hradu a znovu zazněly výkřiky „hanba, hanba, hanba“. Dav přímo burácel.

Na akci nechyběl např. lidovecký kandidát do sněmovny Hayato Okamura, starší bratr Tomia Okamury. Ten tvrdí, že se spolu už dlouho nestýkají a nerozumějí si. Hayato Okamura o Tomiovi prohlásil, že svou politikou v podstatě vychází vstříc zájmům Ruska, které touží po slabší Evropské unii.

Ve stejném duchu se vyjádřil také aktivista Michal Majzner, který přítomným oznámil, že dnes byl podán podnět k Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHSPH). Celá republika je prý oblepena billboardy Tomia Okamury a jeho SPD, ale když se podíváte na transparentní účet hnutí, tak na něm najdete asi tři miliony korun. „Těžko říct, od koho Okamura ty peníze má, třeba od Putina,“ spekuloval Majzner na demonstraci.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na demonstraci došlo dokoce i na těžbu lithia v Česku. „Až půjdete k volbám, rozmyslete si, koho budete volit. Po celém světě máme politiky, kteří narušují liberální demokracii. Podívejte se na Turecko, podívejte se na Maďarsko, podívejte se ostatně i na Ameriku. Takže než půjdete k volbám, zamyslete se a nenechte se zmást např. kauzou lithium,“ zaznělo varovně ve jménu obrany liberální demokracie.  

Na akci vystoupila také ukrajinská aktivistka Galina Andrejceva, která byla v kontaktu s vůdcem ukrajinské paramilitární skupiny Pravý sektor. Dáma poděkovala Čechům za to, že tolik podporovali Majdan na Ukrajině. Tuhle podporu by chtěla Čechům vrátit tím, že vyzve Ukrajince, kteří v Česku mohou volit, aby k volbám šli a vyjádřili se a hlasovali v nich.

Když aktivistku požádal reportér serveru ParlamentníListy.cz o vyjádření, odpověděla pouze, „já s vámi nemluvím, já s vámi nemluvím“.

V sedm hodin večer demonstraci obohatil tzv. videomapping. Zpravidla jde o hru světel promítaných na budovu, která stavbu obrazně řečeno roztančí. Může jít o úchvatný umělecký zážitek, o čemž se ostatně mohli přesvědčit i Pražané na náměstí Míru. Ve večerních hodinách se promítaly obrazové projekce na kostel sv. Ludmilky v rámci Signal festivalu.

Na jednu z budov před Hradem se však nepromítaly kouzelné umělecké projekce, ale důrazné varování před Babišem.

Na budově se nejprve objevily řetězy a ostnatý drát následovaný klasickou rudou komunistickou hvězdou s dobře známým srpem a kladivem uvnitř. Srp a kladivo po chvilce nahradil obrys hlavy Andreje Babiše s nápisy „StBák premiérem“ nebo „Včera udavač, zítra premiér?“.  

V době, kdy reportér fotil Hayato Okamuru, přistoupila k němu skupina neoznačených dokumentaristů a pokládali spolupracovníkovi ParlamentníchListů.cz před kamerou manipulativní otázky, jejichž cílem bylo, aby se vyjádřil k výrokům Tomia Okamury, které vycházejí na serveru ParlamentníListy.cz. Reportér odvětil, že u serveru působí více méně jako fotograf a k výrokům Tomia Okamury se nemíní vyjadřovat.  

„K jakýmkoli věcem ohledně Tomia Okamury a ParlamentníchListů.cz se nemíním vyjadřovat. Uvedu pouze, že jsem autorem kritického článku o Tomiu Okamurovi na svém osobním blogu z roku 2012,“ poznamenal reportér.

Uvedl také, že jako fotograf chtěl z akce získat co nejkvalitnější snímky, a to i snímky Hayato Okamury.

Na oplátku se reportér zeptal dokumentaristů, zda vědí, kdo je to Galina Andrejceva, a skupina raději přesunula svou pozornost na někoho jiného. Reportér ParlamentníchListů.cz má celou událost zaznamenanou na nahrávacím zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vít Hassan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…