Hayato Okamura, „senátor“ KDU-ČSL: Když jeden pán viděl jméno Okamura, roztrhal mou vizitku. Pak se mi omluvil

23.05.2018 13:14

Předseda KDU-ČSL představil lidoveckého kandidáta na senátora za Prahu 8 v podzimních volbách. Bude jím Hayato Okamura, bratr předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Tlumočník a překladatel Hayato Okamura loni za lidovce kandidoval do Parlamentu, ale nebyl zvolen. Hayato se v Senátu chce zasadit o demokracii a proevropskou orientaci Česka.

Hayato Okamura, „senátor“ KDU-ČSL: Když jeden pán viděl jméno Okamura, roztrhal mou vizitku. Pak se mi omluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Jak dříve uvedl předseda lidovců Bělobrádek, strana se bude na podzim snažit o to, aby se stala nejsilnějším senátním klubem. V současnosti jsou nejsilnější sociální demokraté, kteří mají 24 senátorů a 13 křesel obhajují. KDU-ČSL má se 16 senátory druhý nejpočetnější klub, obhajuje ale pouze tři mandáty.

Nominaci Okamury do senátních voleb schválil celostátní výbor KDU-ČSL. Lidovecký kandidát má přislíbenou i podporu od pražské organizace Zelených a bude chtít oslovit i další politické strany. Piráti, o jejichž podporu usiloval, nicméně už v daném obvodě ve vnitrostranických primárkách upřednostnili ekonoma a bývalého náměstka ministra financí Lukáše Wagenknechta. „Senátní volby jsou o osobnostech. Vyjednávám podporu ještě dalších politických stran,“ řekl k tomu Okamura.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„KDU-ČSL hájí ústavní principy a demokracii,“ začal tiskovku Bělobrádek a zdůraznil důležitost Senátu. Pak už si vzal slovo Hayato Okamura. „Srdečně vás zdravím, jsem vděčný, že mohu z tohoto místa promluvit. Můj akcent je práce pro demokracii. V momentě, kdy je u nás demokracie určitým způsobem znejistěna. Všichni víme, čím. Například tím, že pan prezident dostatečně nectí ducha Ústavy, tím, že premiér v demisi koná nad rámec nejnutnějších opatření,“ opřel se Okamura do Miloše Zemana a vlády Andreje Babiše.

Pro Okamuru je důležitá také „jednoznačně proevropská a západní orientace“. Podle něj jsme ji brali 25 let jako samozřejmost a nyní zjišťujeme, že tomu tak není. „Máme tady SPD, které žádá Czexit, máme tady komunisty, kteří zpochybňují naše členství v NATO. Přitom právě letos si připomínáme sto let od konce první světové války. Osmdesát let od Mnichovské dohody. Padesát let od sovětské okupace Československa. Víme, že existence našeho národa potřebuje mezinárodní garantování,“ řekl Hayato Okamura.

Lidovecký politik se chce také zasadit o to, aby lidé vnímali členství v EU a v NATO jako pozitivní věc. Zmínil i problém exekucí. „Není dobře, že s tím má problém kolem deseti procent obyvatel,“ řekl. Vadí mu obrovské rozdíly mezi nejbohatšími a širokou vrstvou těch, kteří mají podprůměrný příjem. Byl by rád, aby v zemi existovala široká střední vrstva.

„Velmi mi leží na srdci usmíření a dialog v naší společnosti. Všichni víte, že jsem starší bratr Tomia. Je důležité, abychom spolu navzdory názorovým neshodám mluvili. Je důležité, abychom byli schopni u jednoho stolu vést klidný a věcný dialog, aby naše demokracie dozrála. I k tomu chci jako senátor přispět,“ uzavřel svůj monolog Okamura. Poté již byl čas na otázky redaktorů.

Česká televize se zeptala, jak KDU-ČSL zajistí, aby se značka Hayato Okamura odlišila od vnímání značky Tomio Okamura? „Nyní se mi už málokdy stává, že by si mě občané pletli s Tomiem. Včera jsem byl na jedné dobré, slušné, prodemokratické demonstraci a naprostá většina lidí o mně měla pozitivní povědomí. Povzbuzovali mne a děkovali. Jenom jeden pán, když jsem mu ukázal svoji vizitku a četl tam jméno Okamura, tak se zarazil a přede mnou ji roztrhal. Pak jsem ho během té demonstrace potkal ještě jednou a on se mi omlouval, mezitím mu to vysvětlili. A ještě jsme si chvíli hezky popovídali,“ rozplýval se Okamura.

Pak si znovu vzal krátce slovo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a novinářům oznámil, že strana bude mít 13 vlastních senátních kandidátů, jednoho společného s hnutím STAN a několik dalších, o jejichž podpoře jedná s dalšími stranami.

Hayato Okamura poté prozradil něco málo ze zákulisí přípravy své kandidatury. O kandidaturu byl požádán již před několika měsíci, celou dobu byl ale připraven své místo uvolnit známějšímu kandidátovi, zejména těm, kteří neuspěli v lednové prezidentské volbě. Jako konkrétní příklad uvedl Pavla Fischera. Ten se ale nakonec rozhodl kandidovat na Praze 12.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…