Heger: Ať podnapilá mládež nesmí do podniku ani přijít

25.04.2013 11:57

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby již přítomnost podnapilé mládeže v restauracích byla postižitelná. Výmluvy na to, že mládež již přišla opilá, nebude možné uplatnit. Odpovědnost provozovatele je prý zvýšena zejména z důvodu zájmu na vyšší ochraně nezletilých osob před škodlivými účinky požívání alkoholu. Informuje o tom Týden.cz.

Heger: Ať podnapilá mládež nesmí do podniku ani přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

Výmluvy mnoha hospodských, že rozhodně nenalévají alkohol dětem a mladistvým a že skupinka alkoholem rozjařené mládeže k nim již přišla opilá, tak zřejmě brzy skončí. Počítá s tím novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a jiných návykových látek, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení.

Provozovatelé restaurací podle ní budou muset nově zajistit nejen to, aby v jejich prostorech nedával nikdo dětem a mladistvým napít alkoholu, ale dokonce i to, aby se tam vyskytoval podnapilý mladistvý, který pil alkohol někde jinde. Týden.cz píše, že cílem je také zamezit konzumaci alkoholu nezletilými a působit v této oblasti preventivně.

Práci budou mít i vyhazovači

Dodržování tohoto ustanovení je podle úřadu, který vede Leoš Heger (TOP 09), na hostinských. "Například lze zjevně podnapilého mladistvého do provozovny nevpustit, a pokud se zde již vyskytuje, lze jej vyzvat k opuštění provozovny nebo ho vyvést," míní ministerstvo. Může to podle návrhu učinit provozovatel, zaměstnanec provozovny, popřípadě pracovník bezpečnostní služby, ostraha nebo pracovník dohlížející na bezpečnost.

Majitelé restaurací nechtějí u vchodu kontrolovat občanky

Podle majitelů restaurací je prý návrh nesmyslný. "Provozovatel restaurace přece nemůže nikoho hned u vchodu lustrovat a požadovat po něm občanku," rozhořčuje se prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Týden.cz navíc zveřejňuje názor Stárka, podle kterého je to cesta k likvidaci některých hospod v rámci konkurenčního boje nebo prostě závisti. "Pokud k provozovateli pošlu podnapilého mladistvého a následně policii, tak je tam sankce až jeden milion korun. A to je likvidační," míní Stárek. Nelze podle něj trestat za něco, co nemůže ovlivnit a za co nemůže. Povinnost zamezit vstupu a pobytu podnapilých osob nebo osob pod vlivem návykových látek budou mít prý nově kromě pořadatelů sportovních akcí i pořadatelé akcí kulturních.

Půl litr nealka musí být levnější než půl litr piva

Novela podle Týdne.cz přináší i další změny. Například prý budou muset mít hostinští ve své nabídce levnější nealkoholický nápoj, než je nejlevnější alkoholický, a to ve stejném objemu. Ani s tím prý majitelé restaurací nesouhlasí. "Podobné opatření je v Rakousku, vůbec nic to nepřineslo a řeší se to tak, že se udělá sodovka se šťávou a ta se prodává o padesát centů levněji než pivo," říká Stárek.

Podle průzkumů chce 78 % veřejnosti nekuřácké restaurace

Od ledna příštího roku by se podle návrhu měly také zcela změnit kuřácké restaurace. Nebude již ani možné provozovat dvě oddělené části, kuřáckou a nekuřáckou. "Možnost kouření v restauračních a jiných obdobných zařízeních rovněž podporuje mladé lidi v kouření," konstatuje ministerstvo. Podle některých průzkumů prý mladí lidé ve věku 18 – 22 let nejčastěji kouří právě v restauracích, barech, na diskotékách a v klubech. "Příležitostní kuřáci pak kouří téměř jen v těchto zařízeních. Pokud by v těchto zařízeních platil zákaz kouření, vůbec by prý nezačala kouřit čtvrtina pravidelných kuřáků a polovina (51 %) příležitostných kuřáků," míní ministerstvo.

Obce budou také nově moci do budoucna zakázat kouření na veřejných prostranstvích v blízkosti škol. Pojem "blízkost" přitom zákon nedefinuje.

Zákaz se týká i elektronických cigaret

Týden.cz píše, že nařízení nového zákona by mohli pocítit i kuřáci elektronických cigaret a bylinných cigaret či směsí pro vodní dýmky. A to i přesto, že tyto bylinné směsi a cigarety neobsahují tabák. Nebudou se moci kouřit všude tam, kde platí zákaz pro běžné tabákové výrobky typu cigaret, dýmek či doutníků. "Zahrnutím užívání elektronických cigaret pod pojem kouření je sledována zejména ochrana zdraví dětí a mládeže tak, aby nebylo tolerováno zdravotně nežádoucí chování, které podlamuje snahy o denormalizaci tabakismu, a aby byly eliminovány možné nežádoucí dopady na osoby v okolí uživatele elektronické cigarety, které nelze vyloučit," konstatuje ministerstvo v důvodové zprávě.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…