Heger protestoval proti rušení poplatků: Většina lidí si to může dovolit

30.12.2013 23:06

Podle bývalého ministra zdravotnictví není možné dávat do zdravotnictví více peněz, než kolik dávala minulá vláda Petra Nečase. Podle něj by pak hrozilo, že by se zanedbal vývoj české ekonomiky.

Heger protestoval proti rušení poplatků: Většina lidí si to může dovolit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

„My s tím HDP na tom nejsme tak dobře, abychom do zdravotnictví dávali víc,“ vysvětloval Leoš Heger v Událostech, komentářích na ČT. „Myslím, že zdravotnictví dostává tolik, kolik si tento stát může dovolit, aby nezanedbával vývoj své ekonomiky,“ dodal.

S tím však nesouhlasí poslanec za ČSSD Jaroslav Krákora. „Předchozí vlády se měly snažit i o zvýšení HDP, které jde do zdravotnictví,“ káral exministra. Skokem podle něj ale nejde nic změnit, situace se prý zlepší za nové vlády právě postupným zvyšováním HDP. Zároveň však místopředseda výboru pro zdravotnictví připustil, že do zdravotnictví se mohou nasypat desítky miliard korun, a nikdy to nebude dost.

Od ledna pacienti přestanou platit regulační poplatek za pobyt v nemocnici.  „Není pochyb o tom, že zdravotnictví je finanční napjaté,“ komentoval to Heger. Podle něj ale plošné zrušení poplatků není řešení. Spíš by se bavil o solidaritě – například zrušení poplatků pro děti či seniory.

„Zrušení poplatků paušálně, to je myslím chyba. Protože většina našich obyvatel si může dovolit ty poplatky, které jsou zastropované, zaplatit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…