Heger varuje vládu: VZP má méně a méně peněz

12.02.2013 7:23

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) počítá s tím, že finanční problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) budou v letošním roce vrcholit a zadlužení se vyšplhá na šest miliard korun. Heger už o svém očekávání informoval vládu ve speciální zprávě.

Heger varuje vládu: VZP má méně a méně peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

VZP letos zasáhne zvýšení DPH i odchod více než 80 tisíc pojištěnců. Podle analýzy, kterou si vedení pojišťovny zpracovalo, výdaje na zdravotní péči porostou, zatímco příjmy mohou být na rekordním minimu. "Jedná se o krizový scénář. Pracuje se na tom, aby byl propad co nejmenší," řekl Aktuálně.cz ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň.

Ve zprávě, kterou doručil kabinetu Petra Nečase, ministr zdravotnictví píše i o tom, že pojišťovna bude platit nemocnicím a lékařům se zpožděním. K tomu nicméně dochází už v současné době. "Sem tam již nyní máme zprávy od lékařů, že jim platí VZP se zpožděním," připustil mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Podobné zkušenosti mají i některé nemocnice.

Zástupci VZP ale věří, že letos budou zdravotnická zařízení dostávat peníze včas.

Personální změny

Všeobecnou zdravotní pojišťovnu před koncem minulého roku zasáhly personální změny. Ředitel Pavel Horák i šéf správní rady Marek Šnajdr skončili v listopadu ve svých funkcích. V čele VZP stanul Zdeněk Kabátek, bývalý šéf jednoho z odborů ministerstva zdravotnictví. Šnajdra nahradil Petr Nosek, který je zároveň Hegerovým náměstkem.

Podle informací Aktuálně.cz odsouhlasili členové správní rady Kabátkovi měsíční příjem ve výši 225 tisíc korun. K tomu má nárok na roční odměnu, která může být ve výši až šesti měsíčních platů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…