Hejman Vysočiny a poslanec za ČSSD Běhounek si ponechá obě funkce

25.04.2014 10:25

Hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek (za ČSSD) si ponechá obě funkce. Běhounek to dnes oznámil ČTK. Je to proti doporučení strany, aby si vybral jen jednu z nich. Vedení sociálních demokratů je proti kumulaci funkcí a doporučovalo hejtmanům, kteří jsou zároveň poslanci, aby se rozhodli pro jednu.

Hejman Vysočiny a poslanec za ČSSD Běhounek si ponechá obě funkce
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Týkalo se to pěti sociálně demokratických hejtmanů. Stejně jako Běhounek se rozhodl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Hejtmani Jihomoravského a Jihočeského kraje Michal Hašek a Jiří Zimola opustili Poslaneckou sněmovnu, ministr vnitra a poslanec Milan Chovanec se naopak vzdal funkci plzeňského hejtmana.

Běhounek chce nadále pracovat v prospěch Kraje Vysočina, který podle něj nepatří k „silným krajům", a zároveň si ponechá mandát poslance. „Protože není možné zříci se odměny za vykonávaný poslanecký mandát přímo ve sněmovně, převádím tyto finance na dokladovatelné podpory potřebným," sdělil.

Běhounek v minulosti už několikrát prohlásil, že počká, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve sněmovně, a pak se rozhodne podle toho, co bude z jeho pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina. Běhounek získal ve sněmovních volbách na Vysočině nejvyšší počet preferenčních hlasů, zakroužkovalo ho 8020 voličů. Podle něj je také výhodou souběhu funkcí snadnější jednání s poslanci a ministry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…