Hejtman Běhounek: Má priorita? Vzít si konečně několik dnů plné dovolené

16.07.2014 14:11

Jiří Běhounek byl jedním ze dvou hejtmanů, kteří si i přes doporučení strany ponechali oba mandáty. Která z profesí je z jeho pohledu náročnější? Ve sněmovně je člen výboru pro zdravotnictví, a nás tak zajímalo, jak se staví ke zrušení poplatků, které nedávno schválila vláda, a jak se jako poslanec bude snažit zabránit problémům, s nimiž se rezort potýkal v posledních letech. Řeč přišla také na dostavbu 5. bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Hejtman Běhounek: Má priorita? Vzít si konečně několik dnů plné dovolené
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Ve sněmovně jste členem Výboru pro zdravotnictví. Vláda České republiky dne 2. července 2014 schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která ruší regulační poplatky ve zdravotnictví s výjimkou devadesátikorunového poplatku za využití lékařské a zubní pohotovosti. Neobáváte se, že hrozí v souvislosti s podfinancováním zdravotnictví kolaps zdravotnictví a hromadné odchody lékařů jako v předchozích letech? Jak se tomu budete snažit zabránit?

Nemyslím, že zrušení poplatků ohrozí zdravotnictví podfinancováním. Je třeba říkat si pravdu a kapacity českého zdravotnictví jsou dostatečné, avšak efektivita činnosti a provázanost jsou minimální. Zabránit odchodu zdravotnických pracovníků je možné jedině tím, že oni sami pochopí, jaká je jejich role v poskytování zdravotní péče.

Spolu s dalšími třemi hejtmany z ČSSD jste již v březnu předložil ke vnitrostranické diskusi návrhy týkající se kumulace funkcí a zavedení klouzavého mandátu. Požadujete změnit Ústavu i jednací řád sněmovny. S jakou odezvou se tehdy setkal? A proč jste se následně návrhem neřídil a rozhodl jste se obě funkce si ponechat?

Návrh klouzavého mandátu měl právě umožnit ponechání si mojí funkce poslance a další funkce, reakce na předložení tohoto návrhu byla minimální a rozhodnutí ponechat si obě funkce se ukazuje, i z hlediska pozitivních výsledků pro Vysočinu, jako prozíravé.

Nyní by se otázkou kumulace funkcí mělo zabývat také vnitrostranické referendum ČSSD. Jste Vy osobně jeho zastáncem? Například Jeroným Tejc a Michal Hašek nešetří směrem k referendu kritikou. Vadí jim, že se referendum nebude zabývat tou částí programu, kterou se ČSSD v koalici nedaří prosazovat. Co vy na to?

K vnitrostranickému referendu se jako nečlen ČSSD vyjadřovat nebudu. Programové otázky a reálný přístup k řešení současných problémů ČR bych samozřejmě viděl rád.

ČSSD je ve vládní koalici s ANO a KDU-ČSL. Podle posledních volebních průzkumů a volebních modelů ANO posiluje a ČSSD ztrácí právě na úkor ANO. Jak moc jsou pro Vás takové průzkumy směrodatné a proč podle Vás sociální demokracie ztrácí, co by měla změnit?

Průzkumy jsou průzkumy a vládní strany vždy postupně ztrácejí na popularitě. ČSSD musí udržet postavení lídra koalice.

Jaký je z Vašeho pohledu rozdíl v práci v Poslanecké sněmovně a v čele kraje? Která z funkcí je „nejnáročnější“, pokud se to dá takto vůbec říci?

O náročnosti funkcí je obtížné mluvit, buď pracujete s plným nasazením, anebo formálně. Rozdíl je v konkrétních činnostech, ale i v patrných rozdílech – práce pro kraj přináší rychleji hmatatelné výsledky.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, v politice pracujete podle Vašeho motta. Prozradíte nám ho?

Motto zní: „S nasazením, rozhodně, slušně.“

Co je pro vás nyní prioritou číslo jedna?

Vzít si konečně několik dnů plné dovolené.

Jednoznačně podporujete urychlenou dostavbu 5. bloku jaderné elektrárny Dukovany. Kdy by se podle Vás mohlo začít stavět? Budete se snažit nějak zatlačit na vládu? Přeci jen máte zde nejen ministra průmyslu, nýbrž i premiéra.

Dostavba 5. bloku je pouze zkratka, protože příprava takovéto akce trvá desetiletí. Ale stručně řečeno, 5. blok by měl být postaven v okamžiku, kdy budou 1. a 2. blok odstaveny z provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…