Hejtman Běhounek: Nemohu vyloučit ponechání si obou mandátů

19.01.2014 15:21

Od roku 2008 je hejtmanem a na podzim úspěšně kandidoval i do sněmovny. Co jej jako čerstvě zvoleného poslance nejvíce překvapilo a jaké jsou jeho priority? V čem shledává největší problém českého zdravotnictví? Nejen na to odpovídal Jiří Běhounek (ČSSD) našim stránkám.

Hejtman Běhounek: Nemohu vyloučit ponechání si obou mandátů
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Stejně jako v krajských volbách jste ve sněmovních volbách získal vysoké procento preferenčních hlasů. Čím si to vysvětlujete?

Věřím, že obyvatelé Kraje Vysočina oceňují plnění mého motta: S nasazením, rozhodně, slušně.

V politice již působíte více než deset let. Ve sněmovně jste nováčkem. Co vás nejvíce překvapilo?

Při prvním příchodu do sněmovny mě nejvíce zaskočilo, jak složitá je orientace v jejích budovách.

Pokud by byly nyní volby, podle většiny průzkumů by je vyhrálo hnutí ANO. Co by podle Vás tedy měla dělat ČSSD, aby si zvedla renomé?

Za důležité považuji neřešit zástupné problémy a tvrdě pracovat. To stejné pak žádat i od koaličních partnerů.

Máte vy osobně důvěru k vašim koaličním partnerům? ANO je totiž pro mnohé velkou neznámou a stejně tak se již objevily obavy, že se budou lidovci chovat stejně jako po volbách v roce 2010 VV. Na koho, myslíte, bude větší spolehnutí?

Promiňte, ale pokud bych byl schopen odpovědět na tuto otázku, patřil bych mezi nejlepší prognostiky a politology světa.

Na rozdíl od řady vašich kolegů, kteří již před volbami deklarovali, že v případě úspěchu na funkci hejtmana rezignují, vy jste se nechal slyšet, že se rozhodnete až podle výsledku voleb. Do kdy se chcete rozhodnout?

Nevím o tom, že by kolegové deklarovali rezignaci na funkci hejtmanů. Mé vyjádření bylo a je neměnné. Rozhodnu se po ustavení vlády a zhodnocení toho, co bude pro Vysočinu a její obyvatele nejpřínosnější. Nemohu vyloučit ani ponechání si obou zvolených mandátů.

Vaší prioritou bylo zdravotnictví a spekulovalo se o vás i jako o možném ministrovi zdravotnictví. Co je podle vás třeba v resortu nyní prioritně změnit? ČSSD již prosadila zrušení poplatků ve zdravotnictví, což ale vyvolalo i vlnu kritiky, především ze strany nemocnic, které se obávají o své příjmy. Čím budete výpadek kompenzovat?  

Ve zdravotnictví je dle mého názoru prioritně třeba změnit myšlení – politiků, zdravotníků i klientů (pacientů). Poplatky ponechávám bez komentáře.

A co je pro vás nyní osobní prioritou jako poslance? Co bude první věc, o níž se budete chtít zasadit?

Stejně jako v celé mé dosavadní práci i nadále je pro mne hlavní pracovat podle mého motta.

V současnosti jste stále v čele kraje. Jaké hlavní investice plánujete pro rok 2014?

Hlavní investice obsahuje rozpočet kraje schválený zastupitelstvem. Patří do nich určitě silnice či např. dostavba pavilonu Domova důchodců Proseč u Pošné i zahájení prací na pavilonu chirurgických oborů Nemocnice Třebíč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…