Hejtman Běhounek: Po sedmi letech devastace státu je nutné napravit chyby

27.09.2013 10:23

Jiří Běhounek je již druhé volební období hejtmanem a v říjnových volbách kandiduje do sněmovny jako lídr sociální demokracie na Vysočině. Jak velkou konkurenci shledává ve SPOZ či LEV 21? Co je jeho cílem a jak by se v případě úspěchu postavil k doporučení strany, aby na mandát hejtmana rezignoval? Nejen na to, ale i na otázky týkající se rekonstrukce dálnice D1 a mnoho dalších odpovídal pro PL.

Hejtman Běhounek: Po sedmi letech devastace státu je nutné napravit chyby
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Již za necelé dva měsíce nás čekají předčasné volby, v rámci kterých jste se na Vysočině stal kandidátem sociální demokracie. S jakou ambicí kandidujete a jaký očekáváte pro sociální demokracii výsledek?

O výsledku rozhodnou voliči, těžko výsledek voleb pro sociální demokracii předjímat. Celý život se pohybuji ve zdravotnictví. To se kvůli nesystémovým zásahům minulé vlády ocitlo v krizové situaci. Cílem nové vlády musejí být zásahy vedoucí k ekonomické stabilizaci zdravotnictví. Opomenout nelze ani spravedlivé ohodnocení pracovníků ve zdravotnictví.

Musíme udržet kvalitní zdravotní péči pro všechny a úzce ji provázat s nabídkou sociálních služeb. Zkvalitnit je třeba i veřejnou dopravu a přispět ke zlepšení stavu silnic. S tím souvisí i intenzivní podpora rozvoje venkova a zemědělství.

V České republice mají levicové strany početnější zastoupení. SPOZ a LEV 21 však z části vznikly z přeběhlíků sociální demokracie a v parlamentních volbách budou stát proti ČSSD. Jak byste všechny tři strany pro voliče programově vymezil? A proč jste si Vy osobně vybral jako svou stranu zrovna ČSSD?

Programy politických stran zatím vnímám jako velmi blízké. Po sedmi letech devastace státu je nutné napravit chyby. Před mnoha lety jsem byl osloven k účasti na kandidátce ČSSD do městského zastupitelstva. Protože jsou mi myšlenky sociální demokracie blízké, kandidoval jsem a kandiduji za ni i nadále.

Na Vysočině sice ČSSD vládne menšinově sama, ovšem díky podpoře komunistů. Jak byste ze zkušenosti z hejtmanství takovéto uspořádání hodnotil? Jednobarevnou vládu s podporou komunistů považuje za reálnou možnost povolebního uspořádání na vládní úrovni například i Lubomír Zaorálek, Michal Hašek je naopak proti. Jak se k této otázce stavíte vy?

V Kraji Vysočina již v druhém volebním období nemám negativní zkušenosti. Původně navrženou širokou koalici v roce 2008 ostatní strany odmítly a my po vítězství ve volbách museli řešit fungování kraje. Povolební uspořádání se řeší až po volbách, nebudu proto na toto téma nyní spekulovat.

Pokud se nemýlím, jste rozhodnut v případě úspěchu na mandát hejtmana rezignovat. Pokud se ale ohlédnete zpět, co považujete ve funkci hejtmana za své největší úspěchy? A co naopak bude největším úkolem pro vaše nástupce?

Je mi líto, ale pravděpodobně nemáte přesné informace. Řekl jsem a stále opakuji, že se rozhodnu až po výsledku voleb tak, aby to bylo co nejprospěšnější pro Vysočinu. Protože jsem ve funkci hejtmana neskončil, zbylé otázky nechávám bez odpovědi.

Opravy dálnice D1 opět pokračují, domníváte se ale, že se ji kvůli posledním událostem, kdy byla práce pozastavena ze strany dodavatele, podaří dokončit včas? A šlo se podle Vás problémům předem vyvarovat?

Dokončení opravy dálnice D1 v termínu pevně věřím. Pokud bychom věděli, kterým problémům se vyvarovat za posledních 20 let, zajisté bychom jich neměli nyní tolik. To samé platí i o dálnici D1.

Zástupci Kraje Vysočina, Jihomoravského kraje, společnosti ČEZ a JE Dukovany podepsali na začátku srpna memorandum o vzájemné spolupráci. Krajští zastupitelé na Vysočině jej schválili jednomyslně, co si od spolupráce slibujete a jaké závazky pro kraj vyplývají?

Jaderná elektrárna Dukovany je důležitou součástí našeho kraje, zejména Třebíčska. Proto plně podporujeme rozvoj elektrárny a výstavbu V. bloku. Memorandum je veřejným stvrzením stejného postoje všech zúčastněných partnerů k jaderné elektrárně v Dukovanech. Věřím, že spojení sil bude přínosem pro obyvatele regionu.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Možná to může znít jako klišé, ale musím zopakovat, že voliči sami rozhodují o úrovni života a společnosti v České republice. Rád bych je proto vyzval, aby přišli k volbám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…