Hejtman Chovanec: Některé kolegy jakoby v minulých dnech zachvátila volební horečka

30.08.2013 13:09

Milan Chovanec (ČSSD) je lídrem sociální demokracie v Plzeňském kraji. S jakými prioritami kandiduje, přijal by jako stínový ministr dopravy nabídku na ministra v nové vládě a v čem vidí největší problémy resortu? I kvůli etickému kodexu, který je v kraji kuriozitou, je rozhodnut v případě úspěchu na funkci hejtmana rezignovat. Jak ale hodnotí zpětně uplynulé tři roky ve funkci? A jaký vzkaz má pro voliče?

Hejtman Chovanec: Některé kolegy jakoby v minulých dnech zachvátila volební horečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje

Pane hejtmane, stal jste se lídrem Plzeňského kraje pro předčasné volby do sněmovny. Co je Vaším cílem? A především, co bude prioritou pro stranu, kromě vyjednání koalice, pokud volby vyhraje?

Prioritou sociální demokracie je rychlá náprava škod, které tu vznikly po několika letech vlády pravicové koalice ODS a TOP 09. I proto je náš volební program zaměřený na zajištění fungujícího státu, na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. To jsou podle mne problémy, které trápí lidi v regionech. Mým cílem pak je, aby byl jejich hlas slyšet i v Praze.

Za Nečasovy vlády se na ministerstvu dopravy vystřídali 4 ministři. Přijal byste nabídku na tuto pozici v nové vládě, za předpokladu, že zvítězí ČSSD a budete požádán? Co je podle vás prioritně udělat pro stabilitu resortu, co je jeho největším problémem?

Problémem není jen to, že se každý rok mění ministr, ale spolu s ním se mění i lidé na klíčových místech a také dopravní priority. Neexistuje nic jako ucelená koncepce. V důsledku toho vážně hrozí, že nedočerpáme evropské dotace v řádu desítek miliard, v troskách je příprava nových projektů, nad propastí se potácí nejen ČD Cargo, ale celé České dráhy...

Stabilitu v rezortu nikdo nevytvoří mávnutím kouzelného proutku, zvláště když kostlivci číhají prakticky v každém šuplíku. Budoucí ministr by měl zabránit absurditám, zajistit návrat k odbornosti a používat „selský rozum“. O tom, kdo to bude, je předčasné spekulovat, protože to je na rozhodnutí a odpovědnosti budoucího premiéra.

Kdybychom pominuli negativní kampaň, můžete uvést 5 hlavních důvodů (nejlépe pro různé věkové kategorie), proč volit ČSSD?

Nebude to sociální demokracie, která povede negativní kampaň. Chceme představit lidem vizi fungujícího státu. Státu, kterému není lhostejné, že mnohý člověk dnes například obtížně shání práci a neví, jestli mu zítra někdo nezruší dopravní spoj, školku nebo nemocnici. Státu, který nenechá nikoho na holičkách, když se dostane do svízelné životní situace, a ochrání ho před nekalými praktikami těch silnějších či zdánlivě mocnějších - velkými korporacemi počínaje a exekutory konče. Za nejdůležitější motiv, proč volit ČSSD, považuji proto zachování solidarity, sociální rovnosti a zajištění stejných práv pro všechny. Bez výjimky.

V případě vítězství strany se ale spekuluje nejen o oslabení strany z pozice prezidenta, nýbrž i v důsledku vyjednávaní povolební spolupráce s levicovými stranami. Domníváte se, že je strana v tomto směru jednotná, a že se prezident povznese nad minulost?

Některé kolegy jakoby v minulých dnech zachvátila volební horečka. Předpokládám, že horké hlavy teď vychladnou a všichni společně budeme usilovat o vítězství ve volbách. Za pana prezidenta si netroufám hovořit. Nedávno však deklaroval, že bude premiérem jmenovat toho, koho mu doporučí vítězná strana.

Pokud se nemýlím, jste rozhodnut v případě úspěchu jako hejtman rezignovat. Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí? Ač tak učinila i Vaše předchůdkyně, váš kolega z Jihomoravského kraje si mandáty prozatím ponechal.

Na rozdíl od jiných regionů platí v Plzeňském kraji již druhé volební období, že hejtman, krajští radní a uvolnění zastupitelé nevykonávají zároveň funkce poslanců, senátorů či plně placených starostů. V tomto duchu jsme letos na jaře schválili i etický kodex, který souběh funkcí explicitně zakazuje. Bylo by velmi hloupé a pošetilé si myslet, že prvním, kdo kodex poruší, bude jeho iniciátor. Tedy hejtman Milan Chovanec.

Hejtmanem jste od září roku 2010. Pokud se ohlédnete zpět, co považujete za svůj největší úspěch a budete odcházet s čistým štítem?

Zásadních témat je několik. Především se nám, přes veškeré pravicové škrty, podařilo udržet, v několika případech dokonce zachránit, veřejné služby. Primárně se jedná o nemocnice, dopravu, školství a sociální služby. Neméně důležité je, že se to podařilo, aniž bychom si půjčili korunu! Shodli jsme se, že půjčka by byla možná na předfinancování projektů s dotací EU po roce 2014. Ovšem jen za podmínky, že dluh by byl následně po obdržení dotace umořen. Primárně by se jednalo o rekonstrukce silnic, kanalizace a vodovody. Cílem je předat kraj za čtyři roky bez dluhů.

Co vzkazujete občanům Plzeňského kraje?


Chci do „velké politiky“ přinášet pohled zezdola - názory běžných lidí, s nimiž se denně potkávám, které v Praze nejsou slyšet. U nás v Plzeňském kraji máme spoustu talentovaných a pracovitých lidí, kteří ještě neztratili chuť a víru, a když s nimi mluvím, vidím, že je na čem stavět. Právě pro ně musí zůstat politika transparentní a srozumitelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…