Hejtman Franc: V kombinaci funkce hejtmana a senátora nevidím problém

12.07.2014 12:09

Mezi své největší priority řadí přestavbu náchodské nemocnice, která se ale kvůli chybě kraje opět posunula. Za svůj neúspěch to však nepovažuje a věří v co nejrychlejší zahájení přestavby. V rozhovoru, který poskytl Lubomír Franc (ČSSD) naší redakci, jsme se vrátili také k nedávnému rozkolu uvnitř koalice a řeč přišla i na hospodaření kraje.

Hejtman Franc: V kombinaci funkce hejtmana a senátora nevidím problém
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hejtman Lubomír Franc

Byť se koalice nakonec dohodla na vypracování dodatku ke koaliční smlouvě, který bude řešit problematická témata, například zdravotnictví, domníváte se, že je krize zažehnána? Jak byste hodnotil aktuálně atmosféru v radě? Spekulovalo se i o vašem odvolání. Jak se vám tak v tomto prostředí pracuje?

Svá stanoviska jsme si v rámci krajské koalice vyjasnili, takže mluvit o nějaké krizi není v tuto chvíli na místě. Atmosféra v radě Královéhradeckého kraje je v normálu a všichni její členové se soustředí na řešení aktuálních problémů v rámci svých oblastí. Pracovní prostředí na krajském úřadu je naprosto profesionální a vše funguje tak, jak má. I já se tedy mohu plně věnovat své práci pro Královéhradecký kraj.

Hejtmanem jste již druhé volební období, jak byste tak hodnotil spolupráci koalice oproti tomu prvnímu, kdy ve městě vládla koalice ČSSD, KpKk a SNK ED?

Žádné koalice nefungují zcela bez potíží, ať již na vládní, krajské nebo komunální úrovni. Je ale nezbytné dělat kompromisy, aby se věci posunuly dopředu. Současná koalice v Královéhradeckém kraji funguje, a proto ji nehodlám srovnávat s jinými etapami existence Královéhradeckého kraje. Takové polemiky věcnému řešení problémů nijak neprospějí.

Koncem června rezignoval údajně kvůli blížícím se senátním volbám hejtman Josef Řihák. Spekuluje se ale i o tom, že souběh funkcí nezvládal. Strana také před rokem schválila doporučení nekumulovat funkci hejtmana a poslance. Usnesení se ale nevztahuje na senátory, což někteří považují za diskriminací. Co vy na to? Neuvažoval jste se jedné z funkcí vzdát?

Na motivaci bývalého středočeského hejtmana se musíte zeptat jeho. Jak sama zmiňujete, doporučení se nevztahuje na působení v Senátu. Pokud bych měl pocit, že se nedovedu svým funkcím svědomitě věnovat, nesetrvával bych v nich. Naopak jsem přesvědčen, že funkce senátora a představitele územní samosprávy se vhodně doplňují. Jako senátor mohu ovlivňovat celostátní témata, která se promítají i do života lidí v Královéhradeckém kraji. Jako hejtman mám navíc velmi dobrý přehled o tom, co by bylo potřeba pro obyvatele regionu udělat a jak nejlépe rozvoj kraje zajistit. V Senátu se mi pak naskýtá možnost regionální témata ovlivňovat a prosazovat.

Otázku kumulace funkcí by mělo řešit také stranické referendum ČSSD. Hlasovat se o něm bude již tento měsíc. Jak se k němu stavíte vy osobně?

Jak jsem již uvedl, v kombinaci funkce hejtmana a senátora nevidím problém.

Jak jste se vyjádřil pro ParlamentníListy.cz na konci minulého roku, pro letošní rok je vaší největší prioritou zahájení přestavby náchodské nemocnice. Stavba se ale kvůli chybě kraje opět posunula. Vnímáte to jako svůj osobní neúspěch? A především, co se bude snažit udělat pro to, aby k pochybení při zadávání tendru již nedošlo?

Přestavbu náchodské nemocnice skutečně nadále považuji za svou prioritu. Příčin zpoždění bylo více a řadu z nich nemohl Královéhradecký kraj ovlivnit. Jako neúspěch to vnímám pouze částečně, protože věřím, že se nám podaří tuto akci rozběhnout v co nejkratším možném termínu. S největší pravděpodobností ještě do konce příštího roku. Nyní pro to děláme vše. Příprava projektu je pod mimořádně bedlivým dohledem, aby již k žádnému prodlení nedošlo.

Královéhradecký kraj v současné době splácí úvěr 900 milionů korun, který byl ale přijat už v roce 2006, a dále úvěr 500 milionů korun z roku 2008. O kolik se za vašeho vedení snížil a podařilo se vám také uspořit na chodu úřadu?

Současné úvěrové zatížení je ve výši 937,2 milionu korun. Královéhradecký kraj tak již splatil téměř půl miliardy Kč. V letošním roce to bude dalších 162,5 milionu. V oblasti chodu úřadu se snažíme tlumit úspornými opatřeními zejména inflační efekty jako je růst cen energií a služeb. Snažíme se nenavyšovat spotřebu. Rozpočtem pro letošní rok jsme plošně snížili náklady jednotlivých kapitol přibližně o 3 %. Takto získanou úsporu ve výši 100 milionů korun jsme přednostně použili v oblasti investic.

Je čas léta a dovolených, na závěr se tak zeptám, jak budete léto trávit vy osobně?

Dovolenou budu trávit v Čechách, mimo jiné i se svými vnoučaty. Už se těším, až si odpočinu od všech oficiálních akcí a dalších povinností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…