Hejtman Havel: Výsledek volby vedení ČSSD potvrzuje, že jsme jednotní

24.03.2015 15:09

O rozpadu koalice ČSSD s KSČM a o zrodu nové jsme hovořili s hejtmanem Martinem Havlem (ČSSD). Prozradil nám také, o co se nyní bude chtít zasadit a jako jeden z delegátů se vyjádřil i k uplynulému sjezdu sociální demokracie. Podle čeho soudí, že došlo k posunu k lepšímu?

Hejtman Havel: Výsledek volby vedení ČSSD potvrzuje, že jsme jednotní
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Koalice ČSSD a KSČM vládla v kraji několik let. Co bylo hlavní příčinou toho, že jste se rozešli? Byla za tím pouze volba nového hejtmana, nebo zde byly i hlubší příčiny?

Hlavní příčinou rozpadu koalice bylo nedodržování dohod ze strany našeho partnera, nerespektování koaliční smlouvy. KSČM také nesouhlasila s naší nominací na post hejtmana Karlovarského kraje, i přesto, že my jsme se snažili od počátku vyjít vstříc a akceptovat jejich personální obsazení pozic členů rady kraje.

Po několika neúspěšných pokusech jste byl na začátku března zvolen novým hejtmanem. Nevnímáte jako nevýhodu ujmout se funkce rok a půl před volbami?

V okamžiku, kdy jsme stáli před hrozbou předčasných krajských voleb, jsem skutečně nemyslel na to, jestli je nevýhodné ujmout se funkce hejtmana rok a půl před řádnými krajskými volbami. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo sestavit širokou koalici, rok a půl budeme pracovat na úkolech, které je potřeba dokončit a naplnit tak naše závazky vůči voličům. Co bude dál, o tom rozhodnou oni.

Co bylo příčinou průtahů vyjednávání o nové koalici?

Byla to nedohoda s bývalým partnerem, který měl podle koaliční smlouvy po dvou letech volebního období jednak přistoupit na domluvené změny v radě kraje, také bych očekával, že pokud ČSSD nezasahovala do personálních věcí komunistů, nebudou se oni vymezovat proti našim kandidátům. Bohužel, i přes kompromis, který jsme byli ochotni udělat, se nám nepodařilo s koaličním partnerem dohodnout další spolupráci. Za úspěch ale považuji, že se nám poté podařilo uzavřít koaliční partnerství s dalšími politickými subjekty v zastupitelstvu.

Váš předchůdce mi v rozhovoru řekl, že neměl na výběr a že musel odejít. Můžete to potvrdit nebo vyvrátit? A jak byste ho jako hejtmana hodnotil?

Necítím se povolán a ani nepovažuji za vhodné hodnotit bývalého hejtmana, to je role voličů posuzovat politiky.

Do krajských voleb zbývá něco málo přes rok. Jaké hlavní priority jste si vytyčil?

Především dokončit započaté akce kraje, z těch největších budu jmenovat stavbu obchvatu Chebu, Hroznětína, pacientům onkologie chebské nemocnice by měl začít sloužit nový lineární urychlovač, pracuje se na přestavbě karlovarského gymnázia, centralizaci lékařské péče v karlovarské nemocnici, budujeme nové zázemí pro Galerii fotografie G4 v Chebu – zkrátka je toho celá řada. Navíc jsme připraveni, až bude spuštěn nový Integrovaný operační program, usilovat o další evropské finance. Máme v zásobě celou řadu dalších projektů.

Neobáváte se, že současná krize na hejtmanství (rozpad koalice a neschopnost se dohodnout), může negativně ovlivnit výsledek ČSSD v krajských volbách v příštím roce?

Už jsem to zmínil, naopak považuji za úspěch, že se ČSSD po rozpadu koalice s KSČM dokázala v krátkém čase velmi věcně dohodnout s dalšími čtyřmi politickými stranami či hnutími v krajském zastupitelstvu a sestavit životaschopnou koalici. To je dobrý signál voličům a nemyslím si tedy, že by okolnosti rozpadu koalice negativně ovlivnily zrovna volební výsledek ČSSD v krajských volbách.

Dosud jste pracoval jako náměstek kraje a práci tak dobře znáte. Co vnímáte jako největší problém kraje a jaké se podle vás nabízí řešení? Přesto, je něco, co vás jako hejtmana překvapilo?

Těch problémů je v našem kraji více, nízká průměrná mzda, vyšší nezaměstnanost, než je republikový průměr, státem stále nedokončená rychlostní silnice, která by nás spojila s Prahou, odchod mladých kvalifikovaných lidí mimo kraj. Snažíme se vytvářet projekty pro vznik nových pracovních míst, podporujeme rozvoj průmyslových zón na Chebsku, Sokolovsku a Karlovarsku – příkladem je například nedávná pomoc městu Ostrov při obsazování tamní průmyslové zóny. Kraj také začal udělovat středoškolská stipendia ve vybraných oborech, po nichž je poptávka od firem, díky vysokoškolským stipendiím chceme udržet v kraji mladé vysokoškoláky. Finančně také podporujeme studium nekvalifikovaných učitelů, přispíváme na inovace, které realizují regionální firmy. Je ale třeba si uvědomit, že jsme především krajem lázeňství a navazujících služeb – to je právě oblast, v níž platy bohužel patří k nejnižším.

Oproti stávající dvojkoalici vznikla také nyní duhová koalice, kde má ČSSD třináct křesel, pět mají ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí, ALTERNATIVA zaujala čtyři křesla a TOP 09 + Starostové také čtyři. Opoziční KSČM disponuje čtrnácti hlasy. Nevnímáte takto širokou koalici jako přílišné riziko?

Samozřejmě, že čím víc je politických subjektů, tím obtížněji se vyjednává. Ale konečná rozhodnutí pak mají jistotu plné podpory.

Předminulý víkend se konal volební sjezd ČSSD, který si zvolil "nové vedení". Může tím nastat obrat k lepšímu? Přeci jen preference ČSSD již delší dobu stagnují či klesají a obměna nebyla nikterak zásadní, ba naopak.

Jako delegát sjezdu jsem vnímal celkové výsledky jednoznačně pozitivně, zejména co se týče personálního obsazení pozic předsedy a místopředsedů. Ukázali jsme jednotu, to je velký posun k lepšímu.

Na sjezdu zazněla řada projevů. Který vás nejvíce oslovil? A je naopak něco, co jste v nich postrádal?

Zazněla řada zajímavých věcí, ale nerad bych projevy hodnotil, je to také otázka momentální situace, toho, jak se který řečník právě cítí.

Asi za nejslabší projev je médii označováno nominační vystoupení Milana Chovance, který se stal statutárním místopředsedou. Jak jej a jeho zvolení hodnotíte vy sám?

Opravdu nehodlám známkovat, jak se komu povedl projev, v tuto chvíli to ani není podstatné. Osobnost Milana Chovance a jeho práci hodnotím rozhodně pozitivně, jsem rád, že byl zvolen.

Není chybou, že se do vedení strany dostali pouze lidé, kteří jsou spříznění se současným předsedou a chybí tak někdo, kdo by mu oponoval? Ostatně narážel na to i Jeroným Tejc ve svém projevu na sjezdu.

V současné době je výsledek volby vedení strany spíše potvrzením toho, že jsme jednotní. Bylo to jasně vidět i v okamžiku, kdy byli delegáti ochotni podpořit většinově nejen předsedu, ale i ostatní budoucí členy vedení.

Proč si myslíte, že Jiří Dienstbier nebyl zvolen na prvního ani řadového místopředsedu?

Sám jsem jej nevolil a pohnutky ostatních posoudit nedokážu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…