Hejtman Mišák: Doufám, že občané neskočí na špek náhlým spasitelům

23.08.2013 13:53

Stanislav Mišák (ČSSD) je již druhé volební období hejtman Zlínského kraje. Není to však dlouho, co uvažoval o rezignaci. Jak se situace vyvíjí nyní? A co je podle jeho názoru v kraji prioritně třeba zlepšit? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme se také vrátili v čase k senátním volbám, kde byl v druhém kole poražen Tomiem Okamurou a nahlédli jsme do budoucnosti k předčasným volbám.

Hejtman Mišák: Doufám, že občané neskočí na špek náhlým spasitelům
Foto: stanislav-misak.cz
Popisek: Hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák

Vám osobně se v krajských volbách podařilo obhájit mandát hejtmana. V senátních volbách, kam jste kandidoval již potřetí, jste byl ale v druhém kole poražen Tomiem Okamurou, což jak jste sám uvedl, bylo pro Vás zklamání. V čem byste podle Vás mohl být občanům jako senátor přínosnější než pan Okamura? A jak byste s odstupem času hodnotil působení pana Okamury ve vysoké politice?

Nechci hodnotit svého politického konkurenta. Při kandidatuře do Senátu jsem nabízel své letité zkušenosti z komunální i krajské politiky, nicméně ve volebním klání zvítězil pan Okamura. Teď má příležitost pracovat.  Je na občanech – voličích, aby po skončení mandátu vyhodnotili jeho angažmá v Senátu. Zatím to považuji za předčasné.

Domníváte se, že po podzimních krajských a senátních volbách zvítězí levice na plné čáře i v předčasných parlamentních volbách?  A byť na následující otázku odpovíte, že koalice se vyjednávají až po volbách, s jakou z levicových stran byste uvítal případně koalici Vy osobně?

Vyrůstal jsem v rodině, kde nás bylo jedenáct dětí a na všechny se muselo dostat co nejspravedlivějším dílem, nikdo si nemohl sobecky urvat pro sebe víc na úkor toho druhého, ale každý se taky musel pořádně přičinit, když něčeho chtěl dosáhnout. To je dobrá škola demokracie a to mě samozřejmě ovlivnilo i v mém politickém působení. Silné sociální cítění, ale také respektování pravidel, aby si každý nedělal, co se mu zrovna zlíbí, ale dokázal brát ohled na celek, a byl si vědom toho, že každé porušení pravidel slušnosti se dříve nebo později obrátí proti němu. V tom jsem byl vychován a tak se snažím fungovat i ve veřejných funkcích. Nechci se vyjadřovat k tomu, jak asi dopadnou volby a kdo s kým utvoří koalici, jen bych si přál, aby zvítězily principy, které jsou důležité nejen pro mě osobně, ale myslím, že i pro mnoho občanů, kteří ještě zcela nerezignovali. Samozřejmě jako sociální demokrat si přeji vítězství sociální demokracie, která tyto principy akceptuje. Doufám také, že občané neskočí na špek náhlým spasitelům. U některých mi to naplňuje ono prorokované, že už je rozkradeno, poznáme podle toho, že ti, co to rozkradli, začnou se starat, aby se už nekradlo. To proto, že se bojí, že už by se kradlo jenom z toho jejich nakradeného.

Na co jste ve funkci hejtmana nejvíce hrdý? A co je Vaší prioritou pro následující funkční období?

Velmi si vážím toho, že mi občané v krajských volbách už podruhé projevili důvěru. To mě zavazuje a povzbuzuje k tomu, abych jim jako hejtman co nejlépe sloužil. A to je pro mě základní priorita, od níž se odvíjí vše ostatní. 

Kvůli problémům s lidmi z ODS jste uvažoval před koncem roku dokonce o rezignaci. Jak se situace vyvíjí nyní a jak se Vám na hejtmanství za současného stavu spolupracuje?

Každé jednání zastupitelstva je konfrontací názorů, které spolu soutěží na demokratických principech, což sice bývá náročné, ale je to v podstatě zdravé. Nevadí mi tvrdý souboj názorů, ovšem nesnesu urážky osobního rázu, lži, polopravdy nebo podpásovky. Taková atmosféra vládla na prvních zasedáních zastupitelstva, ale ti, kdo si mysleli, že si tímto stylem jednání něco získají, se zapletli do vlastních sítí. Situace se zklidnila, zastupitelstvo pracuje konstruktivně.       

Jaký je ve Zlínském kraji v současnosti demografický vývoj? A co je podle Vás potřeba v kraji změnit, aby se zde obyvatelům žilo lépe?

Ve Zlínském kraji pociťujeme negativní trend snižování počtu obyvatel, což je zapříčiněno jednak přirozeným a bohužel všeobecným populačním úbytkem, ale i záporným migračním saldem. Základním opatřením, které může zajistit udržení počtu obyvatel a jeho vyváženou strukturu, je systematické úsilí o proporční rozvoj celého území regionu a prosazování jeho zájmů v celostátních i mezinárodních vazbách. To znamená otevírání kontaktů a vytváření komunikačních mostů pro možnou spolupráci firem s potenciálními partnery například formou zahraničních misí, podporu konkurenceschopnosti firem a podniků zejména prostřednictvím inovací. Zlínský kraj dále na svém území zajišťuje fungování celé řady veřejných služeb od středního školství, kde sledujeme především možnost uplatnění absolventů na trhu práce a tím i předcházení jejich odchodu mimo region, až po zajištění vysoké úrovně zdravotní péče a sociálních služeb. Pro atraktivitu kraje je neméně důležitý například také stav dopravní i technické infrastruktury, životního prostředí a občanské vybavenosti. Právě tyto aspekty výrazně ovlivňují kvalitu života. Pozornost věnujeme také rozvoji venkova, ekologickému hospodaření s odpady, veřejné kanalizace v obcích, zavádění integrovaných systémů veřejné dopravy apod.  A nezapomínáme ani na kulturu a rozvoj cestovního ruchu. Ve všech jmenovaných oblastech významně investujeme, což se pozitivně odráží i do zaměstnanosti.

Podle údajů krajského úřadu práce klesla v kraji k poslednímu červnu míra nezaměstnanosti na 7,5 procenta. Velký vliv na procenta mají ale především sezonní práce. Co se z pozice hejtmana snažíte dělat pro to, aby se míra nezaměstnanosti snížila, nebo alespoň nezvyšovala?

V rámci krajské tripartity pravidelně jednáme se zástupci úřadů práce v regionu i s představiteli zaměstnavatelů a odborových svazů, abychom měli aktuální přehled o zaměstnanosti a vývoji na trhu práce. S těmito informacemi potom pracujeme ve smyslu výše uvedených opatření.

Zlínský kraj je svéráznou turistickou oblastí, jeho atraktivita vyplývá z množství přírodních, kulturních a historických památek. Jaké jsou ale naopak problémy cestovního ruchu v kraji a jak se s nimi snažíte vypořádat?

Podle průběžných a zejména nejaktuálnějších statistik z druhého čtvrtletí letošního roku, které nedávno zveřejnil Český statistický úřad, vykazuje Zlínský kraj velmi potěšitelný trend dlouhodobého dynamického růstu návštěvnosti, zejména pak počtu zahraničních turistů. Bezpochyby to souvisí s postupným zvyšováním kvality služeb v oblasti cestovního ruchu a také jde o výsledek systematicky cíleného marketingu, který pro Zlínský kraj zajišťuje Centrála cestovního ruchu Východní Moravy. Samozřejmě, že vždy je co zlepšovat a pořád je nutné poukazovat při všech vhodných příležitostech na to, že Česká republika nekončí v Praze – Průhonicích, ale že i onen pověstný „konec republiky“, kde se rozprostírá Zlínský kraj, má skutečně co nabídnout. Proto i při všech zahraničních návštěvách, které organizujeme, nebo které přijímáme na základě zájmu ambasád či obchodních komor jednotlivých zemí a regionů, zaměřujeme pozornost nejen na možnosti obchodní spolupráce, ale také na potenciál cestovního ruchu, kterým Zlínský kraj disponuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…