Hejtman Petera: Bohuslav Sobotka se jako předseda vlády osvědčil

28.01.2015 8:43

V rozhovoru, který poskytl naší redakci hejtman Miloš Petera (ČSSD), se ohlédl nejen za uplynulým rokem a prozradil své plány pro letošní rok, včetně hlavních investic, které kraj plánuje. Řeč přišla ale také na zrušení Vojenského újezdu Brdy a vyhlášení Národního parku Křivoklátsko či na změnu pravomocí krajů, k nimž od nového roku došlo. Jak je hodnotí a jaké další by uvítal? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Hejtman Petera: Bohuslav Sobotka se jako předseda vlády osvědčil
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Ing. Miloš Petera, ČSSD

Pane hejtmane, v polovině uplynulého roku jste nahradil v čele úřadu Josefa Řiháka.  Jak byste ve stručnosti Vaše první měsíce hodnotil?

My jsme dále plnili volební program sociální demokracie a pokračovali v čerpání veškerých peněz z ROP Střední Čechy, což se nám myslím podařilo.

A jaké jsou Vaše hlavní plány pro ten letošní?

V letošním roce chceme hlavně dočerpat všechny prostředky z EU z období 2007 – 2013, aby byla pokud možno co nejmenší ztráta. A dále chceme dokončit velké investiční stavby jako je Domov seniorů Uhlířské Janovice a Rakovník, museum Kolín a chceme se pokusit koupit zámek v Přerově, kde bychom chtěli vytvořit projekt zámků a podzámčí.

Čemu přičítáte, že Josef Řihák neobhájil mandát senátora, byť kvůli tomu údajně odešel i z vedení kraje?

Přičítám to nejednotnosti ČSSD na Příbramsku.

Středočeský kraj dostane v letošním roce od Vlády ČR na opravy silnic II. a III. tříd přes 700 milionů korun, což přirozeně vítáte. Prozradíte nám ale, jaké konkrétní investice plánujete? Co je nejvíce potřeba?

Investice do komunikací jsou rozděleny na dvě části – část půjde do opravy mostů, kde si myslím, že máme největší dluh, a jsem rád, že jsme tyto prostředky dostali. Další polovina půjde do oprav komunikací – pokud bych měl konkrétně zmínit, o kolik projektů se jedná, bylo by to řádově 60 až 80 investičních akcí.

Nedlouho po svém nástupu do funkce jste společně se svým náměstkem pro životní prostředí Markem Semerádem znovu otevřeli témata zrušení Vojenského újezdu Brdy a vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Ještě před koncem roku poslanci podpořili vládní novelou zákona o vojenských újezdech, která obsahuje zrušení újezdu Brdy. V jaké fázi je ale Vaše snaha o vyhlášení NP Křivoklát? A jste optimista?

Poslanci schválili ukončení Vojenského újezdu Brdy, my to v tuto chvíli vítáme, protože se domnívám, že nedošlo k dohodě mezi Středočeským a Plzeňským krajem. Mysleli jsme si, že by se to mělo řešit samostatným zákonem, což se nestalo. Budeme sledovat další kroky a věřím tomu, že deklarovaný vznik CHKO na tomto území nastane, jen bych rád upozornil, že vznik CHKO neznamená, že v této oblasti nemůže dojít k investiční výstavbě. My to budeme bedlivě sledovat a budeme na to upozorňovat. Co se týče NP Křivoklát, my jsme přistoupili ke změně stanoviska Středočeského kraje z toho důvodu, že se připravuje novela o národních parcích a my jsme tam našli možnou nejnižší ochranu NP, u které se domníváme, že by byla pro NP Křivoklátsko vhodná. V současné době jsme svolali konferenci, která se týká všech zainteresovaných složek, která by měla proběhnout na území Středočeského kraje v měsíci únoru, a tam se rozhodneme, jak dál postupovat. Chci tady předeslat, že určitě nepůjdeme proti obcím.

Prvního ledna uplynulo patnáct let od vzniku krajů. Jste Vy sám zastáncem jejich vzniku? Proč?

Samozřejmě se jedná o velmi složitou záležitost. Já se domnívám, že kraje v současné době svoji úlohu plní, ale samozřejmě je zde spousta věcí, které by se daly řešit jiným způsobem. Musím podotknout, že jsem rád, že čím dál více kompetencí přechází na kraje a že se tím dostáváme blíže k občanům.  Věřím, že tomu bude tak i nadále. Poslední příklad je, že na nás přecházejí všechny věci, které se týkají sociální oblasti.

Jste nyní spokojen s rozsahem pravomocí, které jako kraj máte nebo byste uvítal jejich posílení? A pokud ano, v jakém směru?

Domnívám se, že pravomocí v různých oblastech máme hodně. Já bych určitě posílil pravomoci v oblasti zemědělství, jelikož si myslím, že v této oblasti jsou u krajů minimální.

Ptala jsem se i proto, že ministr financí by chtěl nejen zrevidovat kompetence krajů, ale slibuje také, že by měly stoupnout příjmy krajů z daní zpět na úroveň před rokem 2011. Co Vy na to? Máte představu, co byste s penězi navíc udělali?

Jedná se o subjektivní názor ministra financí. Já osobně se s tímto názorem neztotožňuji. Vítám, že by měly stoupnout příjmy. V letošním roce je třeba především řešit v rámci rozpočtového určení daní do budoucna opravy komunikací II. a III. tříd, které jsou finančně výrazně podhodnoceny.

Oproti dosavadní praxi, přebrali od nového roku kraje od Ministerstva práce a sociálních věcí pravomoc přerozdělovat prostředky na sociální služby ze státního rozpočtu. Vítáte tuto změnu a především, jak se na ni kraj připravil? Kolik jste na proplácení dotací vyčlenili z rozpočtu?

Tuto změnu jsme podporovali, vítáme ji a jsme na ni připraveni. V letošním roce pokryjeme potřeby všech subjektů zabývajících se sociální oblastí. V příštím roce budeme bedlivě sledovat jejich činnost a od příštího roku může dojít k různým změnám v oblasti sociální politiky, ale to bych v této chvíli příliš předjímal.

Jak byste nejen jako bývalý poslanec, ale především jako občan, hodnotil více jak roční působení Sobotkovy vlády? Kde vidíte její nejsilnější, ale naopak i nejslabší články?

Domnívám se, že Sobotkova vláda plní svou úlohu. Rád bych vyzdvihl práci předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který plní roli člověka mírnícího jitření zainteresovaných politických subjektů. Není to jednoduchá úloha, ale myslím si, že se Bohuslav Sobotka velmi osvědčil, a to především ve vztahu k zahraniční politice, ale i v dalších oblastech, kupříkladu sociální či zdravotnictví. Věřím tomu, že vláda bude pokračovat ve stejném duchu i v dalších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…