Hejtman Řihák neuspěl s návrhem na odvolání úředníků kvůli auditu

11.03.2014 18:05

Pochybení úředníků středočeského krajského úřadu, na něž upozornil interní audit, zřejmě nebudou mít dohru v podobě personálních opatření. Krajští radní v pondělí neschválili návrh hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) na odvolání tří vedoucích úředníků. ČTK o tom dnes informovala mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

Hejtman Řihák neuspěl s návrhem na odvolání úředníků kvůli auditu
Foto: Středočeský kraj
Popisek: Středočeský hejtman otevřel hřiště, které sám pomáhal budovat

Koho se mělo opatření týkat, neuvedla. Hejtmanův náměstek pro dopravu a šéf středočeské ČSSD Miloš Petera ČTK řekl, že v současnosti by nikdo být odvoláván neměl.


Řihák požadoval, aby byl na příštím jednání krajské rady předložen návrh na odvolání tří vedoucích úředníků i s výčtem jejich pochybení. „Konkrétně by za chyby měli být odpovědní nejméně čtyři úředníci, z toho tři pracují na pozici vedoucích odborů. Tento můj návrh ale těsná většina radních neschválila," uvedl hejtman.


V jednom případě podle něj hlasovalo pro odvolání pět radních z 11, ve druhém a třetím souhlasili jen čtyři radní. Ostatní se zdrželi. Petera výsledek hlasování nechtěl příliš komentovat. „Rozhodli jsme, že v této chvíli nikoho odvolávat nebudeme. Víc bych se k tomu nevyjadřoval," uvedl. On sám prý Řihákův návrh nepodpořil.


Interní audit se zaměřil na účetnictví kraje a odhalil údajně mnoho nedostatků ve výkaznictví. Auditová zpráva se zmiňuje i o tom, že na krajském úřadě dostatečně nefungují kontrolní mechanismy. Někteří pracovníci úřadu jsou prý odměňováni dvakrát - jednak jsou placeni jako zaměstnanci kraje a jednak z evropských peněz. Na informace v auditu upozorňovala opozice a mimo jiné i kvůli těmto zjištěním minulý týden rezignoval na funkci dosavadní ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina.


Radní v pondělí vzali zprávu auditorů na vědomí a uložili Štětinovu nástupci Robertu Georgievovi, aby je do konce března informoval o přijatých opatřeních. Řihák s výsledkem není spokojen. „Domnívám se, že vzít zprávu pouze na vědomí nic neřeší. Z auditu jednoznačně vyplývá, že v systému činnosti krajského úřadu došlo v loňském roce k závažným pochybením. Je nutné se k tomu postavit čelem a vyvodit z chyb konkrétní odpovědnost," prohlásil. Jak by mělo vedení kraje dál postupovat, ale neupřesnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…