Hejtman Šlajs se kvůli Šumavě pustil do Sobotky. Prý nenaslouchá obcím a nechá si radit od Špidly

29.08.2014 16:50

Při podpisu memoranda o Národním parku Šumava, kterého se v Plzni zúčastnili starostové dotčených obcí napříč politickým spektrem, se hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs pustil do premiéra Bohuslava Sobotky a jeho poradce Vladimíra Špidly. Neohlíží se prý na názory většiny obyvatel a především místní správu a upřednostňuje a naslouchá spíše takzvaným ochráncům přírody. Lidé ze západočeské i jihočeské části Šumavy se tak podle Šlajse stávají zajatci ekologických skupin, sedících v pražských kavárnách.

Hejtman Šlajs se kvůli Šumavě pustil do Sobotky. Prý nenaslouchá obcím a nechá si radit od Špidly
Foto: Archiv Václava Šlajse
Popisek: Václav Šlajs

Hejtmana prý zklamal premiér Sobotka poté, co při návštěvě Ministerstva životního prostředí sdělil, že senátní návrh zákona o Národním parku Šumava nepodpoří a raději tak vyjádří podporu ministerskému návrhu. „Domníváme se, že předseda vlády by měl vycházet z názoru nižších samospráv. Deklaraci jako my schválilo i jihočeské zastupitelstvo. De facto z těch dvaceti dvou šumavských obcí jsou proti pouze Prášily,“ řekl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Šlajs a pokračoval: „I pan předseda vlády by měl být s námi, byť je to složitá věc. Zatímco starostové obcí nepůjdou před Strakovku s transparenty demonstrovat, tak ekologičtí aktivisté jsou schopni se někde na nějaký sloup přivázat. Vedení státu a vláda chce mít asi klid. Je to špatné.“

Je na vině V. Špidla?

Vliv na premiérův postoj k Šumavě má podle Šlajsových slov nepochybně jeho spolustraník a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, jenž je v současnosti Sobotkovým poradcem. „Pan Špidla hájí v podstatě názor ekologických aktivistů. Jinak si pana Sobotky vážím, je úspěšný premiér. Z jeho rozhodnutí odsuzuji jen to jedno. Jen ať to ví, já mu to řeknu. Toto je prostě nešťastné. Minimálně měl být zdrženlivý a měl nechat volné hlasování v Poslanecké sněmovně. Takže mě Sobotka zklamal, co se týče Šumavy,“ konstatuje Šlajs.

Jak již dříve informovaly ParlamentníListy.cz, premiér nepokládá za ideální řešení, aby měl Národní park Šumava speciální zákon a uvítá spíše obecnou úpravu, která by řešila režim pro všechny čtyři národní parky v České republice. Šlajs zase argumentuje originalitou Šumavy. Podle hejtmana Plzeňského kraje nelze dát dohromady oblasti, které jsou každá něčím specifickým výjimečné a samozřejmě k ŠUNAP, jakožto největšímu parku, by se mělo přistoupit zcela odlišně.

Plním přání starostů, říká Šlajs

Za jistý vzor považuje Václav Šlajs Krkonoše. „Jsou totálně přeliberalizované, tam se smí všechno, na Šumavě nic,“ povzdechl si. Učit bychom se prý měli i od Němců. „Na Černém či Čertově jezeře nesmíte nic. U bavorského jezera je vedle hotel, na jezeře jezdí šlapací loďky a teď budou dokonce na elektropohon. To je možná extrém, ale nenajdete tam jediný nedopalek či pohozený papír. Němci se naučili přírodu navštěvovat, poznávat, využívat, ale také chránit. U nás je pořád všechno zakázáno.“

Nyní je podle Šlajse důležité, jak se budou v dané věci šumavští starostové dále angažovat. „Starostové tou problematikou bezprostředně žijí. Nejsem ekologický odborník. Já plním jejich přání,“ řekl. Jeho devízou jsou prý jiná odvětví. „Můj hlavní hit je ekonomický růst, snížit nezaměstnanost… Nechci jít do hlubokých teorií, kterým nerozumím,“ přiznal. Nepopírá však, že je pro něj Šumava takříkajíc srdeční záležitostí. „Když jsme tam byli a viděli jsme tu shnilou - odumřelou Šumavu, tak mě bolí u srdce,“ nepopírá.

Jeden proti všem?

Starosta „kverulantské“ obce Prášily Libor Pospíšil pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se o problému speciálního zákona s premiérem osobně nikdy nehovořil. Rozpracovaná novela, předložená Ministerstvem životního prostředí, kterou premiér projednával s šéfem rezortu Richardem Brabcem, jde prý správným směrem a samostatný zákon není potřeba. Podle starosty Pospíšila by se neměla celá věc hnát do extrému. Vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, ani jeho poradce, bývalého europoslance Vladimíra Špidly, se redakci i přes snahu o kontakt nepodařilo zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…