Hejtman Zimola: Připomínky prezidenta byly srozumitelné a logické

16.01.2014 16:03

Poté, co se Jiří Zimola (ČSSD) účastnil na podzim tzv. lánské schůzky, rezignoval na funkce předsedy krajského výkonného výboru ČSSD i člena předsednictva ČSSD. S hejtmanem a čerstvým poslancem jsme hovořili nejen o povolebním vývoji a rodící se koalici, ale odpovídal i na řadu dalších otázek.

Hejtman Zimola: Připomínky prezidenta byly srozumitelné a logické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Na podzim jste se stal sice poslancem, kvůli Vaší účasti na tzv. lánské schůzce jste ale rezignoval na funkce předsedy krajského výkonného výboru ČSSD i člena předsednictva ČSSD. Domníváte se, že se adekvátně zachovali i ostatní pučisté? Nevadí Vám, že hejtman Chovanec, který se schůzky též účastnil, i přesto dostal post ministra?

Každý z nás, kteří jsme veřejně dali najevo své zklamání z volebního výsledku, se podle mého zachoval chlapsky. Přístup Milana Chovance nechci komentovat.

Prezident Zeman se nechal slyšet, že v pátek jmenuje předsedu Sobotku premiérem. Jak ale celkově hodnotíte jeho projev k aktuální politické situaci a především jeho výtky k některým nominacím na ministry?

Připomínek sice nebylo mnoho, ale byly cíleně srozumitelné a logické.



Již před volbami jste deklaroval, že v případě volebního úspěchu rezignujete na post hejtmana. Proč jste tak dosud neučinil? A prozradíte nám, kdy tak učiníte?

Jak jsem již několikrát avizoval, mé definitivní rozhodnutí oznámím nejpozději v dubnu tohoto roku, v souladu s vnitrostranickým usnesením ČSSD. Opakuji také to, že celou tuto mediální kampaň považuji za snahu odvést pozornost od velkých potíží, které provázely mnohem důležitější záležitost, a to je sestavování funkční vlády. Je zajímavé, že se mediálně halasně řeší souběh funkcí u hejtmanů, kteří avizovali dát jasné rozhodnutí, ovšem mnohem provázanější a podivnější souběh funkcí u mnoha jiných veřejně činných osob zůstává v klidu bez otázek, a tudíž i bez odpovědí.

Budete předávat vedení kraje s čistým štítem? A jaký úkol čeká na vašeho nástupce?

Jedním z důvodů, proč jsem si ponechal lhůtu na případné předání hejtmanské funkce, je právě ta skutečnost, že od rozdělané práce se nedá odejít ze dne na den. Úkoly, na kterých musíme v jižních Čechách aktivně pracovat, zůstávají průběžně bez ohledu na představitele kraje.

A co je pro vás nyní prioritou jako poslance? Co bude první věc, o níž se budete chtít zasadit?

Dodržování programu ČSSD a témata, která souvisejí s mým domovským jihočeským regionem. Priorit je samozřejmě celá řada a průběžně je zveřejňujeme, nikoliv jedna jediná.

Vašimi koaličními partnery jsou ANO a KDU-ČSL. Na koho, myslíte, bude větší spolehnutí? Neobáváte se, že se budou lidovci chovat stejně jako po volbách v roce 2010 VV?

Spekulativní otázka, na kterou nechci nyní spekulativně odpovídat.

A jak vnímáte postavu Andreje Babiše, který vstoupil do sněmovny jako vítr? Co říkáte na jeho skupování českých médií?

Velký vítr již sněmovna zažila několikrát bez ohledu na aktiva těch kterých nových poslanců a ministrů a aniž by tento vítr nakonec představoval nějaké vyvětrání. Větší obavy mám nikoliv ze současného veřejně známého a tudíž veřejně sledovaného vlastnictví, ale spíše obecně ze snahy nabýt díky politické funkci co nejdříve co nejvíce nových osobních zisků.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…