Hejtman Zimola: Rudý estébácký radní musí pryč

20.02.2013 14:21

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) zuří! Jeden z radních kraje je totiž bývalým členem StB. Podle vedení kraje musí takový člověk ve své funkci skončit. Hejtman očekává, že krajský radní Václav Kučera za KSČM svou funkci opustí.

Hejtman Zimola: Rudý estébácký radní musí pryč
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Podle zjištění deníku MF Dnes měl být krajský radní a současný starosta Horní Stropnice řadu let s hodností majora velitelem pohraničníků a také rezidentem komunistické Státní bezpečnosti.

„Neumím si představit, že by takový člověk setrval ve funkci uvolněného radního," uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že přijatelné řešení by nebylo ani to, že by Kučera byl pouze neuvolněným radním.

Zástupci jihočeské KSČM budou o případu jednat zítra. Do té doby nevydali stanovisko.

„Po jednání se k věci vyjádříme. Nicméně tuto věc vnímám jako zásadní problém,“ uvedl předseda jihočeských komunistů Petr Braný.

Václava Kučeru armáda provázela od dětství. Jeho otec sloužil u pohraničníků, takže nástup k Pohraniční stráži byl pro něj logickým krokem. Několik let působil jako zástupce velitele a posléze i velitel roty.

V létě 1989 podepsal dnešní starosta Horní Stropnice a krajský radní za KSČM spolupráci se Státní bezpečností. Stal se z něj rezident, který vedl, vytěžoval a školil další tajné spolupracovníky. Rezident byl přitom člověk, ke kterému měla kontrarozvědka maximální důvěru. Jednalo se o nejvyšší možnou míru spolupráce.

Zda figuroval i na bázi „udavače“, není jasné. Mnozí obyvatelé Horní Stropnice, kteří Kučeru znají, ale říkají, že je to slušný člověk a dobrý starosta, který pro obec mnohé udělal.

„Myslím si, že takových bylo mnoho. Proč se to teď 24 let po revoluci vytahuje? K čemu je to dobré. Nemám rád komunisty, ale nemyslím si, že by to mělo teď nějaký smysl. To se mělo řešit tehdy, ne teď,“ řekl pro ParlamentniListy.cz starousedlík obce, kde je bývalý člen STB starostou.

V momentě, kdy Kučera rezignuje, bude jmenován nový radní, rovněž z KSČM, aby tak byly vyrovnány koaliční síly.

Je to už druhý problém, který komunisty na jihu Čech provází. Prvním byla krajská radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová, která odstoupila po dlouhotrvajících protestech studentů a některých občanů kraje, kterým se nelíbilo, že vede tento resort. Místo ní ale má do funkce nastoupit jiný komunista. Zda lze i pak očekávat protesty, není zatím jasné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…