Hejtman Zimola: Ztrácet čas posloucháním hloupého tlachání ve sněmovně nebylo pro mě

24.07.2014 9:42

Byť jen nakrátko měl ale dlouholetý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) možnost být součástí celostátní politiky. Jak na atmosféru, která ve sněmovně panovala, vzpomíná? Nyní jej Zdeněk Škromach navrhuje do vedení strany a nás zajímala nejen jeho reakce, ale i to, jak hodnotí směr, kterým se strana ubírá. Hovořili jsme ale také o průtazích kolem dostavby dálnice D3 či schvalování zákona o NP Šumava.

Hejtman Zimola: Ztrácet čas posloucháním hloupého tlachání ve sněmovně nebylo pro mě
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Po Milanu Chovancovi, který se stal ministrem, jste byl prvním z hejtmanů, jenž rezignoval na mandát poslance ve prospěch kraje, a to ještě před vypršením lhůty“. Co pro vás bylo hlavním impulsem, proč jste se tak rozhodl?

Od momentu mého zvolení do Poslanecké sněmovny jsem byl připravený respektovat vnitrostranické usnesení o souběhu funkcí a ve stanovené lhůtě, tedy do šesti měsíců od voleb, se rozhodnout pro jeden z mandátů. To jsem již od začátku avizoval a tak jsem i učinil. Účelová hysterie části médií či některých představitelů ČSSD v tom roli nehrála. Přiznávám, že rozhodnutí to nebylo snadné a nečinil jsem jej lehkovážně. Vážil jsem si a vážím důvěry svých voličů v těchto parlamentních volbách, ale domnívám se, že jako hejtman jsem obyvatelům Jihočeského kraje prospěšnější a platnější.

Byť jen na čas, ale přeci, jste měl možnost být součástí celostátní politiky. Čím se liší od práce v kraji? A jak na atmosféru, která ve sněmovně panovala, vzpomínáte? 

Vzpomínám si na vyděšené pohledy některých nových poslanců z řad starostů či primátorů, když na vlastní kůži poznali, jak to ve sněmovně chodí. Jedna přestávka střídala druhou, do toho účelové porady klubů a předhánění se v tom, kdo koho sofistikovaněji urazí. Dívali jsme se na sebe, kroutili hlavami a shodovali se, že za tohle chování by nás lidé vynesli z radnic a hejtmanství v zubech. Možná si tito moji kolegové už stačili zvyknout, ale já jsem rád, že jsem to nestihl a že jsem teoretickou stránku vyměnil za praktickou politiku. Radši se budu dohadovat o konkrétních potřebných projektech v Jihočeském kraji, než ztrácet čas posloucháním hloupého tlachání a tendenčních obstrukcí. Snad se jednou dočkáme lepší politické kultury v našem zákonodárném sboru!

Vy osobně jste spolu s dalšími třemi hejtmany z ČSSD již v březnu předložil ke vnitrostranické diskuzi návrh týkající se kumulace funkcí a zavedení klouzavého mandátu. Požadujete změnit Ústavu i jednací řád sněmovny. S jakou odezvou se tehdy setkal?

Domnívám se, že institut klouzavého mandátu má obecnou podporu, a to nejen vnitrostranickou, ale i napříč politickým spektrem. Samozřejmě, že existují i hlasy proti, málokdy se sejde stoprocentní podpora jakémukoliv návrhu. Skutečnou odezvu v rámci ČSSD nám nyní ukáže právě probíhající vnitrostranické referendum. Osobně klouzavý mandát považuji za dobré a správné řešení situací, které se v minulosti díky kumulací funkcí objevovaly - tedy absence při jednáních a nemožnost vykonávat funkce opravdu naplno.

Nyní by se otázkou kumulace funkcí mělo zabývat také vnitrostranické referendum ČSSD. Jste vy osobně jeho zastáncem? Například Jeroným Tejc a Michal Hašek nešetří směrem k referendu kritikou. Vadí jim, že se referendum nebude zabývat tou částí programu, kterou se ČSSD v koalici nedaří prosazovat. Co vy na to?

Referendum jednoznačně vítám. Jde o vysoce demokratický prvek, o nějž se žádná jiná strana nikdy nepokusila. I výběr otázek je správný, jinak by je jistě naše nezávislá média podrobila ostré kritice. Lpění kolegů Tejce a Haška na programových bodech svědčí o tom, že nepochopili moderní dobu a to, že voliči při svém rozhodování více než program zohledňují počet žen na kandidátních listinách.

Ostře vystupuje proti vládě i senátor Zdeněk Škromach. Podle jeho slov by se ČSSD neměla soustředit na obhajobu menšin typu Romů či homosexuálů, ale měla by bránit většinovou společnost, lidi práce. Přehnaná tolerance k menšinám a imigrantům podle něho vede k nárůstu podpory krajní pravice, která odebírá hlasy sociální demokracii u nás i v Evropě. Souhlasíte s ním?

Domnívám se, že názorová různorodost v rámci strany, ještě k tomu tak velké jako je sociální demokracie, je zcela normální. Koneckonců, na svobodě názorů stojí princip demokracie. Z mého pohledu principy sociální demokracie stojí na bránění zájmů všech sociálních skupin a snaze o vytvoření spravedlivé společnosti. Ovšem podpora jedné ze skupin nikdy nemůže být na úkor druhé. V prvé řadě je třeba činit kroky, které jsou správné a prospěšné pro Českou republiku a její obyvatele, aby lidé nemuseli žít na pokraji chudoby, mohli vést důstojný život, měli zajištěnou dostupnou zdravotní péči, měli kde bydlet a při tom všem neměli pocit, že na jejich práci a jejich daních parazitují někteří podnikavci, kteří v tom „umí chodit“.

Již zmíněný Zdeněk Škromach vás také podporuje do vedení strany. Zvažujete vy osobně možnost kandidovat, nebo koho byste v čele strany uvítal?

Podpory Zdeňka Škromacha si vážím a děkuji mu za ni, ale o tom, co bude za tři čtvrtě roku nechci a nebudu spekulovat. Je to dlouhý čas a mnohé se do té doby může změnit. Za klíčové nyní považuji komunální a senátní volby, ve kterých se ukáže síla ČSSD. Já se nyní soustředím na to, abych byl co nejvíce nápomocný sociálnědemokratickým kandidátům v jižních Čechách v přípravě jejich programů a kampaně.

K dokončení dálnice D3 jste skeptický a spolu s tím se obáváte, aby nepropadly evropské peníze, které jsou na tuto výstavbu alokovány. O jakou částku se konkrétně jedná? Co by to znamenalo pro kraj?

S dostavbou dálnice D3 to začíná být trochu ohraná písnička. Sliby, sliby a skutek utek. Ale já jsem ve své podstatě optimista, tak stále neztrácím naději, že se dálnice jednou v jižních Čechách dočkáme, i když my už u toho nebudeme. Já osobně ze své funkce pro to dělám, a v budoucnu nadále dělat budu, maximum. Ale není to jen nedostavěná D3, ale i chybějící R3, která má navazovat na rakouskou dálnici. Je ostuda, když se podíváme, jak rakouská strana je oproti té české s výstavbou daleko.

V jaké je aktuálně kraj finanční kondici? Jaká je míra zadluženosti?

I když naše opozice vykresluje obraz jižních Čech jako spálené krajiny, opak je pravdou. Již poněkolikáté jsme prošli ministerským auditem bez ztráty kytičky a s nejlepším možným výsledkem. Posuzována je i míra zadlužení a schopnost dluhy splácet, takže kdyby něco nebylo v pořádku, jistě bychom u auditorů neobstáli. V současné době činí dluh Jihočeského kraje 960 milionů korun a vznikl přijetím úvěru od EIB na financování především evropských projektů. Ty, jak známo, je třeba nejdříve zaplatit a poté si nárokovat přiznanou dotační částku. Máme nastavený splátkový kalendář a ten beze zbytku plníme.

Prezident se nechal slyšet, že návrh zákona o Šumavě vetuje. Jak vidíte budoucnost řešení problému? Přeci jen schválení zákona je pro kraj klíčové a stále se oddaluje.

Já osobně, stejně jako jihočeské zastupitelstvo, podporujeme přijetí takového zákona o Národním parku Šumava, který ukončí všechny současné spory, zamezí názorovým zvratům a veletočům s příchodem každého nového ministra a dá Šumavě jasný „jízdní řád“. Snad si to uvědomuje i pan prezident a svůj názor na veto senátnímu návrhu změní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…