Hejtman Zimola promluvil o tlaku na svou osobu: Nechci věřit, že by se mi Sobotka mstil

04.02.2014 17:09

Na poslance ČSSD, kteří jsou zároveň hejtmany, sílí mediální tlak, aby se jedné z funkcí vzdali. Stranické usnesení přitom dává čas na rozhodnutí půl roku od voleb. Jihočeský hejtman a poslanec ČSSD Jiří Zimola pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, jak nakládá s poslaneckým platem a proč na něho celá kauza dělá dojem účelové kampaně a možné msty ze strany premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Hejtman Zimola promluvil o tlaku na svou osobu: Nechci věřit, že by se mi Sobotka mstil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Rozvířila se diskuse o tom, zda je správné, aby poslanec a hejtman v jedné osobě pobíral dva platy. Vzdáte se poslaneckého nebo hejtmanského platu?

Aniž bych se tím nějak veřejně chlubil, už někteří novináři tím, že sledují prezidentský fond, odhalili, že jsem poprvé před měsícem přispěl ze svého poslaneckého platu padesáti tisíci na prezidentský fond na splácení státního dluhu. Veřejně jsem deklaroval, že to nebylo naposledy, naopak. Budu to dělat do té doby, dokud budu v souběhu obou funkcí. Jinými slovy velikou část svého poslaneckého platu budu právě posílat na prezidentský fond, který je vytvořen tak trochu k sanaci veřejných dluhů České republiky.

Jinými slovy ty peníze vracíte státu…

Je to tak. Neznám totiž žádnou jinou variantu, která by mi dávala možnost vracet státu vydělané peníze. Pokud si někdo představuje, že mohu odmítnout pobírání odměny poslance, tak to prostě není možné. Poslanecká sněmovna mi ty peníze musí vyplatit, to je dané nařízením a zákony.

Z druhé strany ale znovu opakuji, že 50 tisíc korun z toho odvádím pryč. Nedávám to na jiné charitativní aktivity, protože na ně přispívám soukromně, aniž bych se tím nějak chlubil.

Přesto, neuvažujete, že se jedné z funkcí, ať už poslance nebo hejtmana, vzdáte?

Rozhodně nejsem hluchý a slepý, abych nevnímal tu zvýšenou mediální poptávku právě v této záležitosti. Já si moc dobře uvědomuji a tvrdil jsem to vždy i svým spolustraníkům, že jsa členem sociální demokracie, měl bych se řídit usneseními orgánů sociální demokracie.

Jestliže je v této době platné usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD, tak ačkoliv si o něm můžu myslet cokoli, měl bych to usnesení respektovat. Nicméně jedním dechem dodávám, že usnesení ÚVV z června loňského roku dává každému takovému poslanci možnost rozhodnout se do šesti měsíců od nabytí mandátu. Tato lhůta mi vyprší až někdy 25. dubna. Tím neříkám, že se rozhodnu až toho 25. dubna, ale z druhé strany bych spíše ten mediální zájem očekával po 25. dubnu.

V tento moment nic neporušuji, navíc i velkou většinu svého poslaneckého platu odevzdávám zpět státu, konkrétně tedy na prezidentský fond a tak trochu nerozumím tomu, proč jsem stále v některých médiích popotahován a proč jsem vykreslován jako kumulátor funkcí a člověk, který nestíhá plnění svých funkcí.

A stíháte naplno vykonávat funkci hejtmana i poslance?

Myslím, že na Krajském úřadě Jihočeského kraje moc dobře vědí, že práci hejtmana stíhám, a stejně je dohledatelné, jak se účastním jednání Poslanecké sněmovny, v kolika procentech jsem hlasoval - a myslím, že to procento patří k nejlepším mezi mými kolegy.

Čím si tedy vysvětlujete ty vzrůstající tlaky? Je za tím zájem třeba vašich odpůrců v sociální demokracii?

Nechci o tom spekulovat. Dostávám ale samozřejmě nejrůznější signály o tom, že to možná zcela logicky může být jasný zájem pana premiéra Sobotky jako určitá odplata za to, že jsme proti němu údajně připravovali puč. To jsou ale signály, které mám od někoho a kterým se zdráhám věřit.

Co říkáte na některé hlasy z ČSSD, že by se souběh funkcí hejtmana a poslance měl buď rovnou zakázat zákonem, nebo by měl alespoň zákon stanovit, že takový člověk bude brát plat pouze za jednu funkci? Neměli by se do toho ale v tom případě počítat i lidé, kteří jsou zároveň ministři a poslanci?

Říkáte to naprosto správně. Jestli nám v této věci má být vzorem Francie a rozhodnutí francouzského parlamentu o zákazu kumulace funkcí, pak nám měla být vzorem v celé šíři, protože ani tam se to netýká jenom hejtmanů neboli šéfů provincií a současně poslanců. Ve Francii funguje zároveň také klouzavý mandát, tedy stane-li se někdo ministrem, pak nastupuje na jeho místo v zákonodárném sboru jeho náhradník.

Přivítal bych o tom proto velmi širokou diskusi. Pokud chceme odstranit tuto kumulaci funkcí, měli bychom skutečně definovat všechny okruhy. Tedy i kumulaci hejtman – senátor, ministr – senátor, ministr – poslanec, možná i poslanec – starosta většího města, třeba obce s rozšířenou působností. Skutečně by si to velmi širokou diskusi zasloužilo, protože takto to ve mně vyvolává pocit, že to je naprosto tendenční záležitost týkající se jenom hejtmanů. Ačkoli nemám vůbec žádný problém a klidně bych pro takový zákon hlasoval, pak bych byl velmi rád, aby to byl zákon, který bude objektivně postihovat všechny možné skupiny funkcionářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…