Hejtman Zimola rezignuje na poslanecký mandát. Nahradí ho Bohdalová

26.03.2014 14:12

VÍME PRVNÍ Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) podle informací ParlamentníchListů.cz rezignuje na poslanecký mandát. Ve sněmovně ho nahradí někdejší poslankyně Vlasta Bohdalová.

Hejtman Zimola rezignuje na poslanecký mandát. Nahradí ho Bohdalová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Jiří Zimola rezignuje na svůj poslanecký mandát, informaci ParlamentnímListům.cz potvrdily dva zdroje z ČSSD. Redakce se snaží zjistit i vyjádření samotného Zimoly.

Je to reakce na předsedu Bohuslava Sobotku, který stanovil, že poslanec by zároveň neměl být hejtmanem. Hejtmani sociální demokracie, kteří jsou zároveň poslanci, mají podle stranického usnesení do 26. dubna termín, aby se rozhodli pro jednu z funkcí. 

Zároveň tehdy Sobotka reagoval na jihomoravského hejtmana Michala Haška. Ten uvedl, že do konce března představí spolu s dalšími třemi hejtmany zákon o klouzavém mandátu. „Náš návrh zákona se bude týkat jak Parlamentu a krajů, tak i komunálu, to znamená měst a obcí," řekl tehdy Hašek.

„Jsem rád, že kolega Hašek v sobě objevil bojovníka proti kumulaci funkcí, ale aby to působilo trošku věrohodněji, měl by nejprve učinit ten krok sám u sebe. To znamená, že nebude dlouhodobě kumulovat funkce, které nejsou spojeny s pobíráním platů z veřejných rozpočtů," reagoval tehdy Sobotka v ČT.

Zimola je již od roku 2008 jihočeským hejtmanem, v loňských sněmovních volbách pak byl zvolen i poslancem. Dříve působil coby starosta města Nová Bystřice.

Ve funkci poslance by ho měla nahradit Vlasta Bohdalová, která byla právě do roku 2013 poslankyní. Nyní působí jako zastupitelka Jihočeského kraje, dříve byla náměstkyní primátora Českých Budějovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…