Hejtman Zimola si přečetl Ústavu a vzkázal Sobotkovi: Prezident má za vládu také odpovědnost

19.01.2014 15:38

Premiér Sobotka by neměl ignorovat námitky prezidenta Zemana vůči některým kandidátům na ministry. Odpovědnost za ministry je sdílená mezi předsedou vlády a hlavou státu. Tak tomu alespoň rozumí jihočeský hejtman a poslanec Jiří Zimola, který v rámci ČSSD v předčasných volbách získal v procentech třetí nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Hejtman Zimola si přečetl Ústavu a vzkázal Sobotkovi: Prezident má za vládu také odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Celkové dojmy z uzavřených koaličních vyjednávání nejsou nikterak kritické. „Myslím, že osoby navržené na posty ministrů byly vcelku očekávány a nijak zvlášť mě to nepřekvapuje. Problém, který souvisel s osobou ministra práce a sociálních věcí, už sociální demokracie vyřešila,“ konstatoval Zimola.

Premiér Bohuslav Sobotka nedávno v rozhovoru pro HN mluvil o ohrožení parlamentní demokracie, kumulace moci do rukou prezidenta a vizi tomu do budoucna zabránit „zpřesněním“, tedy reálně zúžením, prezidentských pravomocí. Jakým způsobem Jiří Zimola hodnotí vystupování předsedy ČSSD vůči hlavě státu? Co výhrůžky kompetenční žalobou a další výstupy?

Zbytečná válka

„Jedním slovem zbytečné. Myslím si, že je naprosto zbytečné, aby sociální demokracie v osobě kohokoli sváděla boj s prezidentem republiky, který navíc v rámci svých ústavních možností má právo jmenovat premiéra a jmenovat vládu a ministry. Jiný výraz než zbytečná válka mě v této chvíli nenapadá,“ vyjádřil nesouhlas se stylem, jakým se šéf ČSSD vymezoval vůči hlavě státu.

Jak by se měl premiér postavit vůči výhradám, které prezident Miloš Zeman vyslovil k některým kandidátům na ministry?

Premiér by neměl ignorovat názor prezidenta

„Když si přečtu Ústavu, vidím, že ministry navrhuje premiér a ministry jmenuje prezident. Nakolik rozumím českému jazyku, vyvozuji z toho, že je tam sdílená odpovědnost a nemůže to být tak, jak se někteří komentátoři či politici snaží veřejnosti vsugerovat, tedy že prezident musí. Ne, odpovědnost je sdílená,“ říká jednoznačně Zimola.

Podle jeho slov je spíše na zamyšlení pro jakéhokoli premiéra, aby se takovými výhradami významně zabýval. „Nemělo by se nad tím jen jednoduše mávnout rukou, ale naopak o tom s panem prezidentem mluvit,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…