Hejtman Zimola vzpomínal, co se strhlo, když chtěl vloni do rakouských novin napsat o plotu proti migrantům. Teď prý dostává za pravdu

18.09.2016 19:01

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) zavítal do nedělního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Prozradil, co ho mrzí u premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Nevyhnul se však ani tématu migrace. Před rokem prý psal do rakouských novin o tom, že je třeba střežit hranice, ale oni mu to tam ani neotiskli. A dnes se už i v Rakousku mluví o plotu na hranicích, jen se tomu tak úplně neříká plot...

Hejtman Zimola vzpomínal, co se strhlo, když chtěl vloni do rakouských novin napsat o plotu proti migrantům. Teď prý dostává za pravdu
Foto: Archiv JZ.
Popisek: Hejtman Jiří Zimola.

„Kandiduji zase na hejtmana a spím dobře. Myslím si, že když děláte svou práci dobře, tak se nemáte čeho bát,“ oznámil host na úvod. Hejtman očekává, že lidé zhodnotí, jak poslední čtyři roky v kraji vládl. Prý rozhodně neseděl s rukama v klíně.

Hned potom došlo na migranty. Migrační krize podle hejtmana rozhodně tématem je, byť ne možná na krajskou úroveň. Jihočechy trápí situace v Evropě a necítí úplně pevné vedení u Evropské unie. „Jestli budeme mít i nadále otevřenou náruč pro migranty, všimněte si, že neříkám uprchlíky,“ podotkl Zimola.

Hrozí nám problém, až budou uprchlíci žijící v Německu posílaní zpět. Hrozí nám, že nejeden z migrantů skončí u nás, a to je problém, protože vůbec nevíme, co je to za lidi. Takže se musíme bránit. „Maďarský premiér Viktor Orbán mluví o výstavbě plotu. Když jsem před rokem napsal příspěvek do rakouských novin o ochraně hranic, tak mi ten příspěvek ani neotiskli. A dnes se to obrací, Rakušané tomu jen neříkají plot, ale technické bezpečnostní opatření,“ pokračoval Zimola.  

Jihočeský kraj pod Zimolovým vedením připravil návrh zákona o zdanění finančních náhrad z církevních restitucí. Host v této souvislosti připomněl, že si ČSSD chtěla posvítit na miliardy pro církve již dlouho. Strana to slibovala před volbami. „Významná část společnosti není spokojena s tím, jak byl přijat zákon o vyrovnání s církvemi. Čas od času se objevují názory, zda ty finanční náhrady nejsou příliš velké... Já jsem zaznamenal i kritiku proti mě, ale ti, kteří mě kritizují, nemuseli tak jako já hovořit se starosty, kteří mi plakali na rameni, že opravili školy a jiné objekty, ale církve je zažalovaly a starostové teď musejí platit právníky,“ rozohnil se Zimola.

„Bavme se o tom, že jsme lidem něco slíbili, a že se to tedy opravdu pokoušíme splnit. Tohle je moje krédo a jsem připraven na pohlavky zleva i zprava. Mrzelo mě to pochopitelně od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, přičemž jsem chápal, že musí říkat něco jiného jako premiér a trochu něco jiného jako předseda sociální demokracie,“ posteskl si host.

Poctivě se prý snaží jednat o dokončení dálnice D3 až do Rakouska a přiznává, že je to složité. Rakušané, na rozdíl od Čechů, dokázali svou část dálnice postavit podstatně rychleji. Nesrovnatelně rychleji. Svou vinu na tom má exministr dopravy Vít Bárta, který zastavil dopravní stavby, což celý proces významně zdrželo. Věci nepomáhá ani skutečnost, že se ministři dopravy střídají tak rychle, že jich Zimola za osm let v pozici hejtmana zažil asi deset.

Ve druhé polovině pořadu došlo i na stav zdravotnictví v kraji. Zimola přiznal, že někteří lékaři a sestry odcházejí do Rakouska, ale jako hejtman také ví, že se asi tak po roce tito lidé vracejí do Čech. „Ono to není jen o penězích, ono je to o kolektivu nebo o tom, jak se k vám chovají,“ zaznělo dále z úst hosta. Pravdou však je, že především na menších městech a obcích lékaři stárnou a místo nich nepřicházejí noví. To však kraje příliš ovlivnit nemohou. To je důležitý úkol především pro vládu.

Jako hejtmanovi se mu prý dobře spolupracuje s ministrem zdravotnictví a stranickým kolegou Svatoplukem Němečkem nebo ministrem průmyslu Janem Mládkem či ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba taktéž z ČSSD).

V závěru pořadu prozradil, že na jaře příštího roku sice ČSSD čeká volební sjezd, ale on sám se rozhodně nechystá kandidovat na post předsedy. Pozici místopředsedy by se však nebránil, pokud o něj spolustraníci projeví zájem.

Nakonec došlo na malou hádku s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým, jenž svého hosta přesvědčoval, že ministryně školství Kateřina Valachová oslavila čtyřicáté narozeniny. „To vám nevěřím a klidně se s vámi vsadím o tisíc chlebíčků,“ oponoval moderátorovi Zimola. „Se mnou přichází pravda, pane hejtmane,“ smál se Luboš Xaver Veselý. „Víte, co je to Google? Tak se tam někdy podívejte a až přijdete příště, tak se těším na tisíc chlebíčků,“ ukončil rozmluvu s humorem moderátor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…