Hejtman Zimola zalistoval zákonem a užasl. Silnice prý už není jako silnice

01.03.2016 19:59

Jihočeský hejtman Jiří Zimola se podle všeho občas nestačí divit, když se dívá, jak se rodí nové zákony na české i evropské úrovni. Stačí se podívat na novely novel zákonů – kupříkladu v souvislosti s ochranou půdy, kde si podle hejtmana nejsou rovny kraje se státem. Proč?

Hejtman Zimola zalistoval zákonem a užasl. Silnice prý už není jako silnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

„Stává se, že se mi při aplikaci ustanovení našeho práva vybavují scény z kultovního filmu Císařův pekař, zvláště pak ty z laboratoře na Pražském hradě. Obávám se, že srovnání císařových alchymistů rozbíjejících atom nebo hledajících elixír mládí nejsou úplně neporovnatelné s pokusy českých či evropských úředníků stejně jako našich či unijních politiků vytvářet národní a evropské právo,“ napsal hejtman.

Příkladem podivné tvorby zákona je podle politika zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Novela mění podmínky pro ukládání odvodů za odnětí půdy. Půdu je třeba chránit, jenže by tato ochrana měla zahrnovat podmínky stejné pro všechny aktéry, tedy i pro stát na jedné straně a pro kraje či obce na straně druhé. A tady je háček. Pokud jde o půdu určenou pro stavbu drah a silnic ve vlastnictví státu, odvody nejsou stanoveny. Pro kraje však stanoveny jsou? A Zimola si klade otázku proč. V čem se krajská silnice liší od státní? Podle hejtmana jde o nepřijatelné znevýhodnění krajů či zvýhodnění státu.

Celý text najdete zde.

Naštěstí se v současné době projednává novela novely, který by měla tento stav napravit. Současně se tím bude zabývat Ústavní soud ČR. Obrátili se na něj senátoři. Zimola si však klade otázku, zda se nám konečně podaří celkově kultivovat české právní prostředí a nebudeme novelizovat novely novel systémem pokus – omyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…