Hejtman, co už zlomil hůl nad stranami: Jestli neuspěje Babiš, přijdou příště extremisté

07.12.2013 8:38

„Parlamentní volby nedopadly zase až tak špatně. Neúspěch ODS, TOP 09 a Věci veřejných se dal předpokládat. Jejich vláda naštvala i řadu pravicových voličů,“ odpověděl hejtman Libereckého kraje Martin Půta na dotaz ParlamentníchListů.cz při besedě v libereckém Fryčově knihkupectví.

Hejtman, co už zlomil hůl nad stranami: Jestli neuspěje Babiš, přijdou příště extremisté
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Okomentoval též v Libereckém kraji vítězné Babišovo Ano.  „Lidi chtějí věřit tomu, že se politika dá dělat jinak. A že když jste druhý nejbohatší Čech, nemáte zapotřebí krást,“ uvedl s tím, že si přeje, aby nové politické uskupení nezklamalo. „Protože naštvanost lidí je tak veliká, že pokud to nevyjde ani teď, může se stát, že zvolí příště nějakého extremistu.“

Unikátní koalice zatím drží

Je to přesně rok, co v Libereckém kraji vznikla unikátní koalice utvořená z místních regionálních stran Starostové a Změna pro Liberecký kraj. Velké parlamentní strany skončily v opozici. Hejtmanem se stal starosta příhraničního Hrádku nad Nisou Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Někteří nám prorokovali, že naše koalice s převahou jednoho hlasu nevydrží ani půl roku. Máme za sebou rok a věřím, že vydržíme celé čtyři a možná pak i déle,“ konstatoval hejtman několika desítkám návštěvníků debaty konané v kultovním libereckém knihkupectví.

Otevřený kraj

„Za ten rok jsme se snažili, aby kraj byl otevřený a mohli jste nás kontrolovat a viděli na peníze, které utrácíme. Jde například o rozklikávací rozpočet, transparentní účty i přímý přenos z krajského zastupitelstva,“ uvedl. Krajská vláda se snažila o otevřené veřejné soutěže, při nichž se podle Půty letos ušetřilo 66 milionů korun. „Jsem dlouhodobě přesvědčen, že umožnit veřejnosti kontrolovat práci kraje, města, obce, ale i státu je to nejlevnější, co můžete udělat, aby se peněz z veřejného sektoru ztrácelo co nejméně,“ sdělil.

Kauza odvolaného šéfa záchranky Mackovíka

Asi největší peripetií, kterou krajská vláda řešila, byla kauza nedávno odvolaného šéfa krajské záchranky Stanislava Mackovíka, který byl  zvolen jako poslanec parlamentu za KSČM. Mackovík si i Parlamentním listům.cz stěžoval, že ho nová krajská vláda šikanovala neustálými kontrolami a že ho chtěla ničit. I proto redaktora ParlamentníchListů.cz zajímal pohled hejtmana na tuto záležitost. „Součástí tiché dohody mezi komunisty a ČSSD v minulém volebním období - která zajistila vpodstatě jednobarevné fungování krajské vlády ČSSD -  bylo, že se ředitelem záchranky stane zástupce komunistů. A kraj bude do záchranky dávat peníze jako cenu za fungování této dohody,“ vysvětloval.

Nová koalice vzniklá po podzimních krajských volbách v roce 2012 se samozřejmě necítila býti vázaná touto dohodou. „Do záchranky kraj ročně dává 170 milionů korun. Přijde mi proto přirozené, že si budeme kontrolovat, za co se ty peníze utrácí,“ upřesnil Půta.

Špatný film, ve kterém jsem bohužel musel hrát

Nicméně vznikla dlouhotrvající roztržka, zvláště mezi ředitelem Mackovíkem a krajskou zdravotnickou náměstkyní Zuzanou Kocumovou, potažmo mezi jejich politickými uskupeními Změnou pro Liberecký kraj a komunisty. Vše vyřešil až nezávislý forenzní audit, který konstatoval manažerská pochybení dnes už bývalého ředitele. Mackovík byl krátce po svém zvolení poslancem z funkce šéfa krajské záchranky odvolán.

„Bylo to jako ve špatném filmu, ve kterém jsem bohužel také musel hrát,“ přirovnal hejtman zpětně celou situaci. Nicméně Stanislav Mackovík se může po skončení poslaneckého mandátu do firmy vrátit jako řadový záchranář. „Jestli pan Mackovík mluví o šikanování, považuji to za nepřiměřený výraz. I vzhledem k tomu, za jakou stranu kandidoval. A oni mají za sebou historicky různé věci a nikdy nejednali v rukavičkách,“ upozornil Půta.

Loupilo se tady za bílého dne

V debatě hejtman ohodnotil i stávající zákon o státních zakázkách. „Jistě není ideální. Ale vzpomeňme na ten předchozí, který umožňoval, že se tu loupilo za bílého dne, losovaly se v počítačích v předem připravených programech vybrané firmy, stavělo se za ceny vyšší než v Německu,“ připomněl hejtman Libereckého kraje. „To byl výchozí stav. Poslanci  úpravami kyvadlo nasměrovali na druhou stranu, takže teď je problém vůbec něco vysoutěžit. Což je sice účinné protikorupční opatření, protože když se nesoutěží, nikdo nemůže nic ukrást. Nepříjemné ale je, že se nic nepostaví,“ s humorem glosoval Půta.

Firmy často nezaplatí živnostníkům ani korunu

„Pevně proto věřím, že se zákon podaří dostat do normálu. Neb si myslím, že nejnižší cena deformuje trh. Častokrát totiž vyhrávají firmy, které dopředu vědí, že vás podsekly o dvacet procent. A pak někde použijí jiný materiál nebo nezaplatí subdodavatelům. Nejvíce to odnášejí živnostníci pracující ve švarcsystému, kteří někde pracují měsíc a pak zjistí, že jim firma nezaplatí ani korunu,“ vypozoroval.

Minulá vláda dělala vše pro to, aby ji lidé znovu nevolili

Většinou se mluvilo o tématech krajských, což trošku pozměnil redaktor Parlamentních listů.cz, který se hejtmana zeptal na jeho názor na výsledky nedávných parlamentních voleb. „Volby nedopadly až tak špatně. Že ODS, TOP 09 a Věci veřejné ve volbách neuspějí, bylo jasné. Minulá vláda pro to dělala všechno, co bylo v jejich silách. Naštvala i řadu pravicových voličů. Některé věci neuměla vysvětlit a některých lidí se nezbavila včas,“ ohodnotil Půta.

Farského a Horáčka jsem podpořil, ale ten Drábek...

Ten přitom nyní před volbami podpořil Jana Farského a Václava Horáčka kandidující za TOP 09 a STAN. Oba se mimochodem do Parlamentu dostali, Jan Farský dokonce s největším počtem preferenčních hlasů voličů v Libereckém kraji. „Dobře je znám, proto jsem je podpořil. Ale kdybyste se mě zeptali na pana Drábka, exministra práce a sociálních věcí, tak bych musel tiše mlčet. Protože říci, že se mu jeho působení na ministerstvu nepovedlo, taková slova bych snad nepoužil,“ konstatoval.

Dalo se podle něj předpokládat, že vyhrají sociální demokraté. Tedy celostátně. „Protože o tom, že nevyhrají v Libereckém kraji, jsem byl také naprosto přesvědčen. Neboť působení ČSSD v Liberci i na kraji způsobilo u rozumných levicových voličů, že tuto skupinu lidí nemohli volit,“ domníval se. V Libereckém kraji zvítězilo hnutí Ano.

Naštvanost lidí je veliká

„Ani to není překvapením. Jednak kampaň opravdu odpracovali. Navíc lidi chtějí věřit tomu, že se politika dá dělat jinak. A že když jste druhý nejbohatší Čech, nemáte zapotřebí krást,“ uvedl s tím, že si přeje, aby se lidé v této své volbě nezklamali. „Protože naštvanost lidí je tak veliká, že pokud to nevyjde ani teď, může se stát, že lidé zvolí nějakého extremistu typu Mariana Kotleby i na celostátní úrovni,“ připomněl Půta vítězství nahnědlého politika, který se stal županem (obdoba našeho hejtmana) Banskobystrického kraje.

Komunisté – zatím krátká karanténa

Půta je podle svých slov raději, že probíhají rozvleklá jednání mezi ČSSD, Ano a KDU-ČSL, než aby bylo druhý den po volbách jasné, že povládne ČSSD s komunisty. „Omlouvám se všem slušným komunistům. Jsem z malého města a zastupitelé za komunisty se tu chovali vždy slušně. Ale když vidím paní Semelovou, tak je má důvěra k této straně jako celku silně narušena a karanténa této strany je ještě moc krátká na to, aby měli v této zemi vládnout,“ objasnil svůj postoj. „Lidé nevolí komunisty proto, že by si přáli návrat před rok 1989, ale že jsou hodně naštvaní na politické strany fungující tady po listopadu 1989. To je ten základní vzkaz,“ zmínil.

Klasických stran mají lidé plné zuby

Hejtman je přesvědčen, že v případě, že by Babiš nekandidoval, volby by drtivě vyhrála levice a v Parlamentu by měla většinu. „Babiš šikovnou kampaní oslovil pravicové i levicové voliče, přinesl jim určitou naději na změnu. Klasických stran mají lidé už plné zuby,“ sdělil Půta. Vyjádřil se i k hlavnímu programovému bodu dalšího hnutí úspěšného ve volbách - Úsvitu přímé demokracie. „Jsem příznivcem přímé demokracie, třeba přímé volby starostů či referend. Jenom se musí zavádět postupně, aby si na ně společnost zvykla,“ myslel si Půta.

Školní historka z gymnázia

Ke konci setkání vyprávěla přítomným zajímavou školní historku kantorka, která učila hejtmana na gymnáziu. Psal se rok 1988, blížil se 10. prosinec, Den lidských práv. V Praze na Škroupově náměstí se disidenti chystali uspořádat shromáždění, na kterém měl vystoupit i Václav Havel. Protože zrovna v té době do Československa přijel tehdejší francouzský prezident Francois Mitterand, komunistické úřady tuto akci výjimečně  povolily. „Na nástěnce ve škole se objevilo pozvání, aby se studenti zúčastnili tohoto setkání,“ vyprávěla učitelka ze střední školy.

Což vyvolalo pozdvižení, po rozsáhlém tříměsíčním pátrání i za pomoci grafologa se nakonec zjistilo, že autorem pozvánky je právě Martin Půta. „Od té doby si ho vážím. Protože si vezměte, třetí ročník gymnázia, 17 let a on to na tu nástěnku dal,“ zavzpomínala a lidé zatleskali. Půta se snažil záležitost odlehčit. „Doma jsem dostal strašně vynadáno. Mamka mi říkala – ty snad nechceš odmaturovat?“

Což se nakonec podařilo, i když měl tehdy namále... „Při výslechu jsem tajným policistům říkal, že toto shromáždění bylo přeci povolené. Odkud to víte, ptali se. Slyšel jsem to v rádiu. V jakém rádiu? odvětili. To nevím, ale mluvili tam česky,“ rozesmál knihkupectví Půta. Pro mladší ročníky je asi nutné připomenout, že v oficiálním vysílání československého rozhlasu podobnou informaci posluchač rozhodně získat nemohl... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…