Hejtmani ANO dostali výprask. S rozběhem. Známe jejich popularitu před říjnovými volbami

14.09.2020 11:42

Půta, Běhounek, Netolický a Čunek. To je podle agentury Phoenix research první čtyřka nejvíce oblíbených hejtmanů.

Hejtmani ANO dostali výprask. S rozběhem. Známe jejich popularitu před říjnovými volbami
Foto: Archiv L. Okleštěk
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37212 lidí
Martin Půta (STAN), hejtman Libereckého kraje, obsazuje první příčky oblíbenosti dlouhodobě. Aktuálně jej pozitivně hodnotilo 23 procent respondentů, negativně pak 37 procent. Na druhém místě skončil hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který kandidoval v roce 2016 za sociální demokracii. Pozitivně jej hodnotilo 19 procent dotázaných. Stejného zisku dosáhl také Martin Netolický z Pardubického kraje a ze stejné politické stáje. Rozdíly mezi nimi jsou v negativním hodnocení. Zatímco Martina Netolického vnímá negativně 23 procent, Jiřího Běhounka 31 procent dotázaných.

Na čtvrté příčce skončil lidovecký Jiří Čunek, který vládne Zlínskému kraji. Získal 18 procent kladných odpovědí a 47 procent negativních. Po Jaroslavě Pokorné Jermanové tak patří v počtu negativních ohlasů k nejméně oblíbeným hejtmanům. Na páté pozici se umístil Bohumil Šimek z ANO, hejtman Jihomoravského kraje, jehož kladně ohodnotilo 17 procent a negativně 35 procent účastníků průzkumu.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO obsadila první příčku v negativním hodnocení. Vnímá ji tak 50 procent respondentů. Oproti průzkumu z loňského roku si pohoršila o pětinu. Zároveň se však drží v první polovině oblíbenosti. Hejtmance zřejmě škodí negativní informace, které přináší zejména iDnes, paradoxně patřící pod vlivovou slupku hnutí ANO.

Ústecký Oldřich Bubeníček (KSČM), který v letošních krajských volbách kandidovat nebude, získal 12 procent kladných hodnocení a 35 procent negativních. 12 procent pozitivních hlasů obdržel také Ivo Vondrák z ANO - šéf Moravskoslezského kraje a Ivana Stráská sociální demokratka, která řídí jižní Čechy. 

Pražský primátor Zdeněk Hřib se opět umístil mezi méně oblíbenými hejtmany. Pozitivně jej hodnotilo pouze deset procent dotázaných, negativně pak 43 procent. Patří tedy mezi tři nejméně populární lídry krajů. Osm procent kladných odpovědí obdržel Ladislav Okleštěk (ANO) z Olomouckého kraje a Jiří Štěpán (ČSSD) z Královéhradeckého kraje.

Zvláštní kapitolou je Petr Kubis z ANO, současný hejtman Karlovarského kraje, který je však ve funkci teprve od začátku letošního roku. Ve své pozici nahradil Janu Mračkovou Vildumetzovou. Specialitou je také Marcela Krejsová z ODS, která je pověřena řízením Plzeňského kraje po bývalém hejtmanovi Josefu Bernardovi. Ten svou funkci opustil v polovině letošního roku proto, že opustil řady sociálních demokratů. V letošních krajských volbách kandiduje za hnutí STAN. 

Výzkum na téma popularity hejtmanů provedla agentura Phoenix research ve dnech  7. 7. 2020 až 11. 9. 2020 na vzorku 1201 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…