Hejtmani plánují jednání s vládou. Na pořadu dne budou železnice, inkluze a mnoho dalšího

15.03.2016 15:12

Železniční doprava, letecká záchranná služba, ale také žaloby v souvislosti s církevními restitucemi budou témata, která ve středu otevřou hejtmani na společné schůzi s vládou. ČTK to dnes řekl jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek (ČSSD). Hejtmani se podle něj dotknou také odměňování v nemocnicích nebo inkluze ve školství.

Hejtmani plánují jednání s vládou. Na pořadu dne budou železnice, inkluze a mnoho dalšího
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Hejtmani se s vládou sejdou už poněkolikáté. "Největší pozornost bude věnovaná dopravě a otázce regionální železniční dopravy v návaznosti na to, že vláda schválila nové memorandum o financování a kraje budou mít zajištěno na 15 let financování i po roce 2019," uvedl Hašek. Právě v roce 2019 krajům končí smlouva se současnými provozovateli regionální železniční dopravy. "Jsme rádi, že se navázalo na původní memorandum, které jsme vyjednali ještě s Fišerovou úřednickou vládou. Bylo by nedůstojné, kdyby jacíkoliv hejtmani museli obcházet ministerstva a byli v nejistotě, jak budou financované regionální železnice," řekl Hašek.

Od vlády bude chtít slyšet garanci, že od příštího roku zůstane stejný rozsah a kvalita při poskytování letecké záchranné služby v Brně, kterou má od příštího roku zajišťovat namísto soukromé firmy stát. V České republice je 10 stanovišť letecké záchranné služby. Osm z nich v současnosti provozují soukromé firmy, dvě - v Praze a Plzni - zajišťuje stát. Nově od příštího roku státu přibudou České Budějovice a Brno, v budoucnu chce stát zajišťovat všechna stanoviště, aby ušetřil. Hašek bude chtít znát podrobnosti a nároky směrem k záchranné službě, kterou kraj zřizuje, i finanční náklady na možné úpravy heliportů nebo komunikace.

Hejtmani budou s vládou jednat také o církevních restitucích. "Jménem asociace krajů vznesu otázku kvůli koordinovanému postupu státu, krajů, měst a obcí vůči žalobám, které bují jako houby po dešti," řekl Hašek. Jihomoravský kraj spolu se státem čelí žalobě Českomoravské provincie Řádu zbožných škol - piaristů, která požaduje vydání budovy piaristického gymnázia v Mikulově, od roku 2000 spravované krajem. Podle Haška restituční zákon jasně vyjmenovává subjekty, které měly majetek zabavený církvím komunistickým režimem vydat. "Povinnou osobou je stát, nikoliv kraje, města nebo obce," uvedl Hašek. Dodal, že za majetek, který zůstal krajům a obcím, poskytl stát velkorysou finanční náhradu. Podle Haška jsou na tom s žalobami podobně i jiné kraje, a proto se obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se v obdobných sporech postavil za kraje a obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…