Helena Válková k „osvobození“ Babiše: Ten únik informace se musí vyšetřit!

04.09.2019 18:58

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zkritizoval své kolegy z pražského městského státního zastupitelství, kteří dozorují vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Podle něj je nešťastné, že na veřejnost unikla informace o tom, jak chce státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodnout. Podle bývalé ministryně spravedlnosti, nyní poslankyně hnutí ANO Heleny Válkové, ohrozil únik této informace důvěru veřejnosti v justici. Ve 20 minutách Radiožurnálu také prozradila, zda souhlasí se slovy ministryně spravedlnosti Marie Benešové, že „postup státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo je nepochopitelný, neuchopitelný a rozpačitý“.

Helena Válková k „osvobození“ Babiše: Ten únik informace se musí vyšetřit!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Helena Válková na kampani ANO

„Pravděpodobně se tu stalo to, že Šarochovo rozhodnutí bylo někomu oznámeno, nebo uniklo ve fázi, kdy jeho rozhodnutí ještě nebylo aprobováno jeho nadřízeným. To je něčí selhání, nebo selhání systému na státním zastupitelství,“ okomentovala na úvod únik informace o průběhu rozhodování v kauze Čapí hnízdo poslankyně Helena Válková.

Za velmi špatné označila skutečnost, že veřejnost byla seznámena s interními rozhodovacími procesy. „Je to opravdu velký problém, velká chyba a potenciálně velké oslabení důvěry veřejnosti v justici,“ zmiňuje exministryně, co ji na celé věci nejvíce mrzí.

Zdůrazňuje zároveň, že aby státní zastupitelství bylo jedním z pilířů právního státu, musí být nezávislé na politickém vlivu a právě takovýto únik informací do médií jeho postavení coby nezávislého justičního orgánu velmi poškozuje. „Celá tato záležitost budí pochybnosti. Navíc to celé zase jen rozděluje a prohlubuje naši českou společnost,“ myslí si.

Podle Válkové je teď zapotřebí, aby se tento únik informací začal vyšetřovat. „Městský státní zástupce musí vyvodit odpovědnost vůči tomu, kdo dopustil a poslal tuto informaci do Deníku N,“ je přesvědčena Válková. Pokud by se naopak někdo neoprávněně naboural do informačního systému městského státního zastupitelství, byla by Válková pro to, aby i o tom byla veřejnost informována. „Rozhodně to nevnímám tak, že únik této informace nahrává premiéru Babišovi,“ dodává.

Následně vyslovila Válková přání, aby z této situace městské státní zastupitelství minimálně vyvodilo ten závěr, že co nejdříve je třeba tuto celou věc dovést do konce. „Nejde si tu hrát teď na měsíce. Takovýto případ je průběžně pečlivě sledován,“ říká eministryně spravedlnosti, která doufá, že do dvou týdnů nejdéle už bude znám definitivní výsledek.

Své řekla i ke slovům ministryně spravedlnosti Marie Benešové, že „postup státního zastupitelství je pro ni nepochopitelný, neuchopitelný a rozpačitý“, se kterými se neztotožňuje. „Já postup za rozpačitý nepovažuji. Teď se ale kolem toho tak diskutuje, že to možná ten dojem vyvolává,“ poznamenává poslankyně s přesvědčením, že státní zástupci kromě onoho úniku informací ničím nepochybili.

Marie Benešová také v rámci komentářů k nejnovějšímu vývoji naznačila, že je nespokojená s prací státního zastupitelství. Jde podle ní jen o další ukázku toho, jak funguje. Válková si nemyslí, že by tato její slova nahrávala k nějakým personálním změnám v soustavě státního zastupitelství. „Nevnímám žádné selhání nejvyššího státního zástupce, které by mohlo vést k jeho odůvodněnému odvolání,“ řekla Válková k případné výměně Pavla Zemana. „Myslím si, že je to mediální šum. Nemyslím si, že by to Benešová zrovna takto myslela,“ dodala Válková na závěr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…