Helmut Schmidt, uznávaný německý exkancléř: Západ blázní jako v roce 1914. A může to i stejně dopadnout

18.05.2014 17:01

Ukrajinská krize rezonující napříč celou Evropou připomíná situaci z roku 1914 krátce před vypuknutím první světové války. Rusko, Spojené státy i Evropa riskují, že jako náměsíční lidé nakráčí přímo doprostřed konfliktu. Myslí si to bývalý německý kancléř Helmut Schmidt.

Helmut Schmidt, uznávaný německý exkancléř: Západ blázní jako v roce 1914. A může to i stejně dopadnout
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Podle americké agentury Bloomberg Schmidt prohlásil, že se každým dnem vyostřuje situace v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Bývalý kancléř ovšem nechce podporovat třetí světovou válku a už vůbec nechce, aby jeho názory odstartovaly investice do zbrojení. Jeho slova  původně přinesl německý deník Bild.

Obavy z války nesmí vést ke zbrojení

Schmidt, který působil jako spolkový kancléř v letech 1974 až 1982, už dříve varoval před uvalením sankcí na Rusko i před tím, aby Evropská unie nebo NATO navazovaly úzké vztahy s Ukrajinou.

Celý text v angličtině ZDE

Německo se teď zabývá tím, jak se s Ruskem vypořádat. Současná kancléřka Angela Merkelová (CDU/CSU) je pro zpřísnění sankcí, pokud dojde k narušení voleb, které se mají na Ukrajině konat 25. května.

Německá sociální demokracie by ráda narovnala vztahy s Ruskem

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier minulý týden navštívil Kyjev i Oděsu, aby se pokusil vyjednat rozhovory mezi prozatímní ukrajinskou vládou a separatisty. Členové německé sociální demokracie (SPD) takovou politiku chválí. Připomínají snahu někdejšího západoněmeckého kancléře Willyho Brandta (1969 – 1974) o narovnání vztahů s Východním blokem, zejména se Sovětským svazem. Za takzvanou Ostpolitik získal Brandt v roce 1971 Nobelovu cenu za mír.

Průzkum z minulého týdne v Německu ukázal, že 70 procent obyvatel se nelíbí politika ruského prezidenta Vladimíra Putina vůči Ukrajině.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…