Herbert Pavera (TOP 09): V Poslanecké sněmovně se zatím rozkoukávám

19.12.2013 15:43

Dlouholetý starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09) se probojoval do sněmovny, jako jediný kandidát TOP 09 a STAN v Moravskoslezském kraji, díky preferenčním hlasům. Čím si úspěch vysvětluje a jaké jsou jeho hlavní priority? Jaké řešení by preferoval v otázce zlepšení životního prostředí v kraji? S tím, ale i se svým pohledem na současné sestavování vlády a nedávno zveřejněnou koaliční smlouvu se svěřil našim stránkám.

Herbert Pavera (TOP 09): V Poslanecké sněmovně se zatím rozkoukávám
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

V předčasných volbách vás preferenční hlasy vynesly ze čtvrté pozice na první místo kandidátky a již více než měsíc tak usedáte do poslaneckých lavic. Co podle vás stojí za tímto úspěchem a překvapilo vás to?

Faktorů, proč jsem byl zvolen, je určitě více. Jedním z nich je i ten, že jsem kandidoval za TOP 09 s podporou Starostů, kde na kandidátce byli velmi šikovní lidé ať už z oblasti samosprávy, školství, medicíny apod. To, že jsem byl zvolen a že jsem byl nakonec zvolen v našem kraji jenom já, bylo pro mne velkým překvapením, které jsem vůbec nečekal a na které jsem nebyl připraven. Vím, že náš kraj je hodně levicově orientovaný, a tak jsme si s kolegy a kolegyněmi říkali, že když budeme mít dva poslance (v minulých volbách jsme měli tři), bude to obrovský úspěch, zvláště poté, co vládní poslanci odhlasovali všechny důležité, ale nepopulární zákony, kterých se předešlé vládní koalice bály jako čert kříže. Nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo. Voliči v kraji dali přednost slibům, které chtěli slyšet, a tak byl od nás zvolen pouze jeden poslanec a tím jsem byl já. Co přispělo k mému zvolení? Asi i to,  že bývalí poslanci za naši stranu byli spojováni s oněmi nepopulárními zákony, že jsem byl ve velké politice nováčkem a že mne lidé znají jako starostu Bolatic a předsedu Sdružení obcí Hlučínska. A jak obec, tak i náš svazek mají v kraji vynikající renomé.

Dnes má funkce politika negativní nádech. Proč jste se do ní pustil vy? A stále ještě nelitujete toho, že jste se vydal na politickou dráhu?

Máte pravdu, že politik je dnes brán vlastně jako veřejný nepřítel občanů a státu. Za tento obraz si mohou politici i sami, svým někdy nevhodným chováním, ať už ve sněmovně či mimo sněmovnu. Ale jak zjišťuji, čas od času z nich „nestvůry“ dělají i média, která se chytí vždy toho špatného než toho dobrého. Stačí se podívat na některá vysílání televizních novin, kde za celé vysílání není téměř žádné pozitivní sdělení. A to pak vypadáme jako národ zlodějů, podvodníků apod. A přitom drtivá většina občanů (včetně poslanců) jsou slušní lidé. Vím, o čem mluvím. Jsem starostou obce již 15 let a i já se setkávám se špatnými lidmi. Ale těch dobrých a ochotných udělat něco pro druhé je daleko více. Jen se o nich nepíše a netočí. A proč jsem se pustil do politiky? Jak jsem již psal, nepočítal jsem s tím, že v ní skončím. Ale když už tam jsem, rád bych zkusil navrhnout svým kolegyním a kolegům některé návrhy změn zákonů, které trápí nás starosty a také naše občany.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

O co byste se chtěl jako poslanec ve sněmovně zasadit? Co vás lidově řečeno nejvíce pálí?

Vím, že sám nic nezměním, ale pokusím se přesvědčit kolegyně a kolegy, aby se např. úplně zrušily veškeré dotace a navýšilo se rozpočtové určení daní. Letošní rok, kdy se poprvé projevila účinnost nového rozdělování daní a získáváme jich více, ukazuje, že obce jsou svobodnější a mohou si samy rozhodovat, co budou dělat (podobnou zkušenost máme z návštěv vyspělých regionů v Jižním Tyrolsku, Bavorsku, Švýcarsku, Rakousku, kde obce s počtem 3.500 obyvatel mají roční rozpočet okolo 250 mil. Kč). Naše obec má 4.400 obyvatel a rozpočet bez dotací a úvěrů je max. okolo 65 mil. Kč. S dotacemi to je tak, že každý dělá to, jaký je dotační program. Mám ještě další řadu návrhů, ale v Poslanecké sněmovně se zatím rozkoukávám a teprve uvidím, co vše půjde řešit. 

Jaký máte názor na současné sestavování vlády a nedávno zveřejněnou koaliční smlouvu? Úsporná opatření, jak se zdá, se nedotknou ministerstev, která dokonce přibydou, a navíc si koalice vytyčila řadu dalších priorit. Myslíte si však, že jsou zasazeny do reálného rámce? Bude je z čeho platit?

Osobně si myslím, že strany budoucí koalice toho příliš ve volbách naslibovaly a nebudou mít na plnění svých slibů dostatek peněz. Jedinou možností, jak dodržet slibům, je zvýšení státního dluhu, což považuji za špatné. A co se týká nerušení počtu ministerstev a naopak zvyšování jejich počtu a  dalších s tím spojených funkcí, jen ukazuje, kolik lidí z koalice touží po moci. Teprve čas ukáže, zda priority, které si vytyčila koalice, jsou opravdu reálné.

Poté, co se vzdal kandidatury na post místopředsedy sněmovny Tomio Okamura a stal se jím tak poměrně jednohlasně Petr Gazdík, nešetřil kritikou bývalých vládních stran. Rozhodnutí nekandidovat odůvodnil Okamura mimo jiné obavou, že v případě nezvolení zástupce TOP 09 by došlo k průtahům ze strany jejích členů a především bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. "Teroristům a vyděračům se ustupovat nemá. Ale pokud chci kritizovat, nesmím se chovat jako on a nesmím lpět na své funkci za každou cenu a rozhodně nehodlám být záminkou pro blokování práce Parlamentu," dodal Okamura. Jak jeho slova vnímáte a kritiku vnímáte i vy osobně?

Pana Okamuru  jsem si vážil pro jeho úspěchy v cestovním ruchu i za to, co v životě zkusil a dokázal. Ale jeho vystoupení ve sněmovně jsem moc nepochopil. Přišlo mi, že neustál svou prohru ve volbách o místopředsedu PS. Navíc pan předseda Kalousek již dávno před volbou avizoval, že blokování rozpočtu, byť rozumně zdůvodněné, by nemělo smysl.

Jak si představujete obranu parlamentní demokracie tak, jak strana avizovala i na svých předvolebních billboardech?

Že např. budeme otevřeně kritizovat a poukazovat na propojování byznysu s politikou. Že budeme předkládat zákony, které budou chránit zájmy ČR i občanů ČR. Že budeme bránit porušování ústavních zvyklostí a přílišné koncentraci moci do jedněch rukou.

 V Čechách pomalu dochází ke zlepšování životního prostředí, nicméně například Ostravsko neustále trpí znečištěným ovzduším a špatné ovzduší trápí i obyvatele Hlučínska. Jakou byste navrhoval nápravu?

Nejlepší by bylo, kdyby se výrazně snížila cena plynu. V 90. letech minulého století u nás převážná část občanů topila plynem, ale to stál 1 kubík plynu max. 8 Kč. Teď stál až 2x více a mnohé rodiny nemají na to, aby zaplatily např. 50.000 Kč za ekologické topení plynem. A co by nám nyní opravdu pomohlo? Jednak to, kdyby stát více tlačil prostřednictvím EU na Polsko, aby zpřísnilo limity pro vypouštění škodlivin do ovzduší, aby se v Polsku také více třídil odpad a aby se u nich netopilo nekvalitním uhlím a prachem. Tato nekvalitní paliva by měla být zakázána dovážet do naší republiky. Obce a města budou muset stále více agitovat za kvalitnější třídění odpadů i u nás a také za větší odpovědnost občanů za čistotu ovzduší a za své zdraví. Dnes také pomáhá ke snížení škodlivin v ovzduší i kotlíková dotace, prostřednictvím které si lidé pořizují ekologické kotle na pevná paliva. Ale tady mám trochu problém, zvýhodňují se určití výrobci na úkor druhých. A existují i další tepelné a ekologické zdroje. V Bolaticích jsme zavedli systémové opatření – dotujeme úroky u půjček na pořízení ekologického kotle. Určitý význam může být i zavedení nízkoemisních zón, jejichž možnost prosadil můj předchůdce ve sněmovně Pavol Lukša.

Jste také starosta Bolatic. Jak byste tak chtěl využít mandát poslance ve prospěch města či regionu? Co je nejpalčivějším problémem, který Vás trápí?

Mne nejvíce trápí obrovský rozdíl v získávání daní (RUD) pro obce a města u nás a ve vyspělých evropských regionech. I když TOP 09 se starosty prosadila férovější systém, velké rozdíly stále přetrvávají. Na rovinu říkám, že vyšším RUD získají obce a města, ale i kraje větší svobodu pro rozvoj svých samospráv a nakonec to přinese i obrovskou výhodu státu. Nebude se muset o tolik věcí starat. Ale možná, že to stát tak nechce!

Nyní jsou před námi vánoční svátky a s tím i konec roku. Jak je budete trávit vy osobně? A máte nějaké předsevzetí do toho roku následujícího? Prozradíte nám ho?

Vánoce trávím vždy se svou rodinou, s přáteli, nejbližšími a nám milými lidmi. I letos tomu bude stejně. Do nového roku si žádná předsevzetí nedávám, jen si přeji, abychom byli všichni zdrávi. Letos jsem o pár přátel přišel, takže vím, o čem hovořím.

Děkuji Vám za možnost se prezentovat a přeji Vám i čtenářům, ať je pro vás rok 2014 rokem pevného zdraví, štěstí, lásky, radosti, přátelství a také tolerance, vstřícnosti i odpouštění.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…