Herec Trojan: Milion chvilek v politice? Možná, kdyby... A Babiš? Odklon od Masaryka s Havlem

17.11.2019 10:21

Sobotní demonstraci na Letenské pláni přišel do internetové televize DVTV zhodnotit herec Ivan Trojan. Opozici, které organizátoři rozdávali úkoly, prý drží palce, ale zatím to podle jeho slov trochu skřípe. Sdělil, co jemu osobně na současné vládě vadí nejvíce. „Nelíbí se mi, že ANO vládne s komunisty. I to, že nejsme ochotni přijmout dvanáct uprchlíků, je zarážející,“ říká Trojan. A pustil se i do prezidenta a do hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího.

Herec Trojan: Milion chvilek v politice? Možná, kdyby... A Babiš? Odklon od Masaryka s Havlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné

„Cítím potřebu podpořit iniciativu Milion chvilek a vyjádřit svou nespokojenost se stavem věci v České republice,“ vysvětlil na úvod herec Trojan, proč na akci Milionu chvilek pro demokracii vystoupil už podruhé. Je si nepochybně jistý, že stále podporuje čistě občanský protest.

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí

Nepovažuje za čistě politický požadavek například odvolání ministryně spravedlnosti. Vnímá to jako občanský postoj. „Jako občané ve svobodné zemi, kteří si svobodně volí své zástupce, tak máme i právo, pokud ti zástupci pravidla porušují, se ozvat,“ zdůraznil herec.

Na otázku, čím tedy Marie Benešová porušila pravidla, že je nutné, aby byla premiérem odvolána, Trojan odvětil, že „není v pořádku, když premiér odvolává ministra spravedlnosti a nahrazuje ho jiným ve chvíli, kdy je tu kauza o jeho střetu zájmů a o Čapím hnízdě“. V tom vidí určité nebezpečí. Ohledně kroků ministryně Benešové je prý třeba mít určitou ostražitost, aby naše justice nedopadla jako v Polsku.

A zda je podle Trojana škoda, že spolek se zatím nerozhodl přetavit se v politickou stranu? „Zatím je v pořádku, že to zůstává v politické rovině. Je otázka, jestli nemá vzniknout nějaká nová strana. Ty opoziční strany... zatím to není úplně ono, Možná, že určitý tlak, že by vznikla nová strana, je bude motivovat, že by měly zapnout a víc dělat, aby měly víc voličů, držím jim palce, ale trochu to skřípe,“ podotkl Trojan. Požadavky, které spolek Milion chvilek dal opozičním stranám, by Trojan bral spíše jako motivaci, než jako výhrůžku.

Preference Babišova hnutí ANO mezitím však neklesají. Nedělá tedy spolek něco špatně? „Nedělá. Já respektuji výsledky voleb a respektuji voliče ANO. Je jen na každém z nás, jakou cestu si zvolí. Milion chvilek žádá a prosí, aby i voliči ANO přemýšleli nad tím, o čem se na akci debatovalo,“ řekl.

Shrnul, že je zapotřebí, aby nyní demokratické strany získaly více voličů, než mají ANO, SPD a KSČM. „Nelíbí se mi, že ANO vládne s komunisty, když někteří říkají, že v roce 1968 lidi, kteří tu zahynuli za svobodu, že to byly dopravní nehody. To je neuvěřitelná urážka,“ narážel Trojan na slova Grospiče z KSČM. „Ještě před tím to byla Semelová, pak Ondráček. To jsou nehoráznosti, které by neměly nechat nikoho chladným, je to strašné,“ zlobil se herec, podle něhož je rok 1968 odkazem a lidé pokládali život za to, abychom mohli žít ve svobodné zemi.

Paralelu mezi sobotní akci na Letné a tím, co se tu dělo před třicet lety, vidí herec v odkazu zakladatele státu Tomáše Garrigua Masaryka nebo Václava Havla z roku 1989. „Je to prostě odkaz: Pojďme se vrátit k hodnotám, na kterých ten stát byl založen. Ten odklon je evidentní, kdy to vypadá, že pár nejbohatších v zemi si hájí zájmy ekonomické, a ne zájmy občanů a státu,“ řekl Trojan.

„Odklon prezidenta republiky k Rusku, k Číně. Znovu návrat komunistů, na kterých je vláda závislá. To jsou opravdu varovné signály. Není to dobrý, proto přece ta revoluce nevznikla. Pokud sledujeme Zemana a strany jako jsou SPD a Trikolóra, kde zájem na odklonu od Evropské unie je, tak mám samozřejmě obavu. My potřebujeme být součástí Evropy, jsme malý stát,“ poznamenal herec s tím, že dnes se demonstruje za to, aby nám zůstala plnohodnotná demokracie.

„Chtěl bych, abych žil ve státě, na který můžu být hrdý. I to, že nejsme ochotní přijmout dvanáct uprchlíků, je opravdu zarážející,“ dodal herec Trojan na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…