Herec Vydra dostal od Bendla dotaci. Na koníčky

14.02.2013 14:32

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) schválil dotaci ve výši pěti milionů korun pro Institut celostní péče o koně, který vede herec Václav Vydra. Institut dostane peníze na výzkum a vzdělávání. Vydra označuje Bendla za svého přítele. Na jeho statku má ministr ustájeny tři koně.

Herec Vydra dostal od Bendla dotaci. Na koníčky
Foto: hns
Popisek: Herec Václav Vydra a Petr Bendl mají společného koníčka

"Ministerstvo zemědělství obdrželo od Institutu celostní péče o koně žádost o přidělení 7,631 milionu korun, schválena byla částka 5 milionu korun," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Institut sídlící na Vydrově statku v Malčanech žádal o peníze už podruhé. První žádosti nebylo podle mluvčího vyhověno z administrativních důvodů. Nyní už Vydra dotaci dostane.

"Peníze z dotace pomohou financovat dovybavení centra pro rehabilitaci kopyt koní, dobudování optimálních povrchů pro pohybování koní a prostor pro práci v komunikaci s koňmi, nákup mechanizace pro provoz statku, vytvoření a vybavení prostoru pro pořádání seminářů a vyškolování zaměřené na celostní péči o koně a úpravy kopyt a také technické zázemí pro provoz statku," řekl Aktuálně.cz Vydra.

Bendl: Na dotaci jsem neměl vliv

Bendl popřel, že by Vydrovi radil, aby o peníze žádal, nebo měl vliv na to, zda Vydra dotaci získá. "Jednotlivé projekty kontroluje, posuzuje a doporučuje komise, ve které nejsem členem," uvedl pro Aktuálně.cz Bendl.

Že se s Vydrou několik let zná, ale ministr nepopírá. "Že mám v Malčanech ještě tři hříbata, za která řádně platím, není žádným tajemstvím," uvedl Bendl.

Podezření z týrání

Vydra prý bude muset dalších 30 procent investovat do projektu z vlastních prostředků. Institut zpracuje i svůj výzkum. "Výstupy z výzkumu se budou týkat jak koní, kteří jsou a budou u nás v léčení, tak progresu, který je patrný u bosých koní, žijících ve fyziologicky správně uspořádaném a vybaveném prostoru," dodal Vydra.

Aktuálně.cz ještě dodává, že Institut celostní péče o koně, jehož je Vydra ředitelem, je neziskovou organizací, která má statek pronajatý na 50 let. Vydra byl kvůli své metodě, kdy jsou koně ponecháváni bez podkov, nařčen z týrání. Státní veterinární správa ale při kontrole žádné pochybení nezjistila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…