Herečka Geislerová: Budeme zase demonstrovat před ČT!

28.01.2020 11:25

Herečku Aňu Geislerovou rozlítil komentář Martina Fendrycha na serveru Aktuálně.cz věnující se České televizi natolik, že pohrozila demonstrací.

Herečka Geislerová: Budeme zase demonstrovat před ČT!
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Anna Geislerová na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Mandát šesti současných členů televizní rady a dvou členů rozhlasové rady skončí 26. března. Na uvolněná místa se podle seznamu zveřejněného na webu Poslanecké sněmovny hlásí 122 kandidátů, z toho 90 do rady ČT a 32 do rady ČRo. Do televizní rady se hlásí i někdejší nebo současní pracovníci televize. Mezi kandidáty je i Roman Bradáč, který kdysi vedl zpravodajství ČT a neúspěšně se ucházel o post generálního ředitele televize. Později byl šéfem soukromé TV Barrandov. Jedním z kandidátů je také redaktor a moderátor ČT Radovan Daněk.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

„Kandidováni nejsou jen lidé od obou Václavů Klausů a kardinála Duky, ale i lidé úctyhodní, kteří si uvědomují, o co se dnes hraje – o vztah k realitě, k pravdě. Občanská společnost by si neměla nechat Českou televizi ukrást,“ poznamenal Fendrych ve svém komentáři. 

Média jsou pro politiky podle Fendrycha nástrojem k ovlivňování veřejnosti. „Jakmile jim odmítají sloužit, kritizují je, nemalá část politiků to neunese. Veřejnoprávní média mají usilovat o objektivnost, což naráží na odlišné představy stran. Miloš Zeman, komunisté, okamurovci, ANO, Trikolóra, ti všichni na Českou televizi pravidelně útočí, protože neříká, co chtějí slyšet. Někdy i další strany,“ uvedl Fendrych.
 
„Dnes se na veřejnoprávní televizi upírá silná pozornost, zástupy ostrostřelců čekají na sebemenší chybu, a jistě, někdy se chyba stane, ale na zničení nestačí. Existuje rafinovanější cesta: převrátí se hodnoty, lež se změní v pravdu, neobjektivní v objektivní, Čína je O. K., Rusko též, politická korektnost je zlo, fake news prý produkují veřejnoprávní média atd. Hybridní válka vedená proti ČT a ČRo,“ dodal s tím, že právě toto bude hrát velkou roli při obměně rad. 

Připomíná například kandidaturu moderátora Luboše Xavera Veselého do Rady ČT a jeho postavě se věnuje: jak jeho vedení rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na Českém rozhlasu, tak například tomu, jak s jeho internetovou televizí XTV uzavřel smlouvu Pražský hrad na výrobu propagačních materiálů. „Veselý v tom ovšem nevidí střet zájmů. Tak se to dělá: až rady ovládnou lidé s těmito postoji, pak nebude mít střet zájmů ani Babiš, Evropská komise ať se klidně staví na hlavu,“ uvedl Fendrych.

Výrazem chucpe pak ale hodnotí člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov to, že Český filmový a televizní svaz v přímém přenosu České televize udělil negativní cenu Citrón právě rozhlasovému moderátorovi Luboši Xaveru Veselému. Za peníze koncesionářů si tak veřejnoprávní televize podle něj vyřizuje účty s někým, kdo ji dlouhodobě kritizuje a kandiduje do jejího kontrolního orgánu proti kandidátům FITESu, který se k této taškařici propůjčil. Dle jeho mínění by navíc FITES neměl nominovat žádné své členy do mediálních rad, protože to je jako udělat kozla zahradníkem. Více píšeme ZDE.

„Krom Xavera se do role radního hlásí mnoho dalších lidí, z nichž část je vůči ČT vysloveně nepřátelská. Tlaku na televizi se účastní i Česká biskupská konference, jež do rady kandidovala ekonomku Hanu Lipovskou, opět blízkou oběma Klausům. Dřív pracovala ve výboru Centra pro občanské svobody, dnes působí také jako ekonomická analytička Institutu Václava Klause,“ zmínil rovněž Fendrych.
 
„Už jednou jsme před Českou televizí demonstrovali, bude-li třeba, vrátíme se,“ napsala v souvislosti s tímto komentářem herečka Aňa Geislerová.
 
 
Do rozhlasové rady se hlásí mimo jiné i exministr kultury Ilja Šmíd z první Babišovy vlády, který přednáší na Vysoké škole ekonomické a spolupracuje se stanicí ČRo Vltava. Do rady se chce dostat také třeba scenárista a spisovatel Pavel Kosatík, hudebník Felix Slováček nebo bývalý prezident Herecké asociace a aktivista za práva homosexuálů Jiří Hromada.

Navržený ekonom Vladimír Pikora zase nedávno na Twitteru kritizoval mladé političky z Finska, které vstupují do vysokých funkcí. „V době, kdy mohou dobře otěhotnět, jsou v politice. Kariéra je pro ně přednější. Až budou chtít děti, budou se divit, že je pozdě,“ napsal. V komentáři pro server Reflex zase kritizoval údajnou promiskuitu bývalého prezidenta Václava Havla.

Do mediálních rad jsou navrženi i lidé z byznysu, třeba předseda dozorčí rady Českých drah, bývalý viceguvernér České národní banky a bývalý generální ředitel České spořitelny Kysilka. Mezi kandidáti jsou i někdejší sportovci, například tenistka a nyní psycholožka Helena Suková nebo bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr, který působí ve vedení hokejového klubu v Litvínově.

Patnáctičlenná Rada České televize a devítičlenná Rada Českého rozhlasu jsou orgány, jejichž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly těchto veřejnoprávních médií. Do jejich působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtů těchto médií.

V radě televize v závěru března skončí mandát předsedy rady Jana Bednáře a řadových členů a členek Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivany Levé a Vlastimila Venclíka. V radě rozhlasu také nastane změna v jejím čele, protože v březnu skončí předsedkyně Hana Dohnálková i místopředseda Jiří Vejvoda.

V prvním únorovém týdnu uspořádá sněmovní volební výbor veřejné slyšení s kandidáty na uvolněná místa. Následně zúží počet kandidátů, aby na jedno volné místo připadali vždy tři. V závěrečné sněmovní volbě se tak v březnu utká 18 lidí o místa v radě ČT a šest o místa v radě ČRo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…