Herman: Lhůty pro kontrolu církevních restitucí jsou dostatečné

22.12.2014 22:01

Část poslanců ČSSD chce prodloužit lhůtu pro posouzení církevních restitucí, která je v současné době půl roku. Lhůta je však podle ministra kultury Daniela Hermana dostatečná. „Nechceme proces urychlovat, ale chceme plnit zákon. Chceme spravedlnost, snažíme se nahradit historickou křivdu,“ řekl dnes v pořadu Hyde Park na ČT24 a podpořil tak již dřívější stanovisko lidovců, kteří dlohodobě změny restitucí, pokud nebudou domluveny s církvemi, odmítají.

Herman: Lhůty pro kontrolu církevních restitucí jsou dostatečné
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

„Kontrola je dobrá a existuje monitorovací výbor, který kontroluje, jak stav naplňování zákona probíhá. My ho naplňujeme, takže nevidím důvod k prodlužování lhůty,“ řekl Herman.

V další části pořadu reagoval na otázku diváka, jestli bude stát nadále přispívat na rekonstrukce památek, i když tyto budou již v majetku církve. „Stát bude nadále přispívat na opravu památek vrácených círvím v rámci restitucí. Památky jsou naším společným dědictvím a historické památky, i když budou v rukou církví, budou podporovány i státem, tak jako památky v rukou soukromníků či jiných subjektů,“ řekl Herman.

Na další diváckou otázku, zda změní církevní restituce financování hospiců, Herman odpověděl: „Myslím si, že dojde k posílení vlivu na financování hospiců ze strany církví, ale je to spíše otázka na církevní ekonomy. Věřím ale, že právě prostřednictvím hospiců bude své poslání církev naplňovat.“

V další části pořadu se Herman vyjadřoval k faktu, že církev se účastní spekulací na burze. Ministr k tomu řekl, že to vnímá jako pozitivní, když církev majetek zvětšuje legálním způsobem. „Měli bychom se u nás inspirovat církvemi v Německu, které úspěšně podnikají a vytvářejí pro společnost nová pracovní místa,“ řekl doslova.    

V pořadu se ministr Herman vyjadřoval i ke kauze, kdy rada státního Fondu pro kinematografii udělila z celkového rozpočtu 25 milionů korun celých 15 milionů na film režiséra Flipa Renče o Lídě Baarové. „Rada je volena poslaneckou sněmovnou, rozumím tomu, že se většina rady shodla na tom podpořit projekt pana Renče, předpokládám, že v radě zasedají lidé, kteří jsou schopni o tomto rozhodovat. Je to hodně peněz, to je pravda, ale je to jen jeden z více příspěvků, je to tedy jen jeden, třebaže zásadní kámen celé mozaiky uměleckého díla. Na vznik dobrých filmů, a doufejme, že tento film bude dobrý, se musíme podívat i z tohoto pohledu,“ řekl Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …