Herman: Nikdo nežádá restituce majetku sudetských Němců

03.10.2017 13:37

Ministr kultury Daniel Herman opět odpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy čtenářů.

Herman: Nikdo nežádá restituce majetku sudetských Němců
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„Čemu se vlastně chcete věnovat dál? Kultuře, nebo byste se zas rád angažoval v jiném směru?“ zeptala se Hermana jedna ze čtenářek v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami. „Pokud by bylo možné se i nadále věnovat kultuře, tuto možnost bych preferoval. Další oblastí mého zájmu je zahraniční politika, které se rovněž dlouhodobě věnuji,“ sdělil Herman.

Další otázka směřovala k tomu, zda má Herman přehled, jaké knihy se u nás vydávají. „Korigujete nějak to, co může a nemůže vyjít? Máte přehled o tom, jaké žánry se nejvíce prodávají? Co třeba politické tituly?“ zeptal se čtenář.

Otázky a odpovědi najdete ZDE.

„Žádná státní instituce, včetně Ministerstva kultury, nekoriguje vydavatelskou činnost. Ta je zcela v kompetenci vydavatelských domů. Poptávka a nabídka jsou základními parametry. Každá kniha si většinou svého čtenáře najde,“ řekl.

Další ze čtenářů se vyjádřil k situaci ve Španělsku. „Děsí mě brutální jednání španělské policie, která se neštítila hrubým způsobem zasahovat i proti starým lidem a ženám,“ napsal v sousvislosti s referendem v Katalánsku. 

„Proč členové vlády tento masakr ještě neodsoudili? Je normální, aby policie střílela gumové projektily proti lidem, kteří chtějí jen hlasovat o své budoucnosti? Beru to, když policie takto zasahuje proti extrémistům házející dělbuchy a dlažební kostky na policii nebo proti těm, kteří rabují a demolují majetek. Proti lidem, vyjadřující svůj názor klidnou cestou, je používání takového násilí návratem do totality,“ zmínil čtenář. 

„Očekávám, že nás na nejbližším zasedání vlády bude pan ministr zahraničí o posledních událostech ve Španělsku a postojích našeho ministerstva zahraničí podrobně informovat,“ odvětil krátce Herman.

Poslední otázka pak směřovala k uzákonění sudetoněmeckých restitucí. „Jste pro, nebo ne?“ zeptal se Hermana čtenář. „Ne, protože je to naprostý nesmysl. Navíc nikdo nic takového nežádá,“ odpověděl ministr kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…