Herman chce v resortu kultury výrazně zvýšit platy

08.07.2014 13:26

Jedno procento ze státního rozpočtu pro resort kultury, jak o to usilovaly mnohé české vlády, by Ministerstvo kultury mělo mít v roce 2017. Jde o rozpočet ministerstva bez výdajů na církve, s nimi by to přibližně bylo 1,3 procenta státního rozpočtu. Řekl to dnes novinářům po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v jeho úřadě ministr kultury Daniel Herman. Oba politici jednali především o rozpočtu resortu na příští rok a navýšení platů pracovníků v kultuře.

Herman chce v resortu kultury výrazně zvýšit platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Proti současnému rozpočtu by se v případě, že by činil procento státního rozpočtu, měly výdaje resortu zvýšit asi o třetinu. „Ten krok musíme učinit v souvislosti s přípravou rozpočtu na příští rok," uvedl Herman.

„Výrazně se snažíme zvýšit výši platů, která je v resortu velmi neuspokojivá. Navyšujeme objem mzdových prostředků na platy, ještě není dohoda o navýšení platových tarifů," řekl premiér k současnému stavu jednání o zvýšení platu státních zaměstnanců.

Kulturní politika bude pro českou vládu prioritou

Podle Hermana je průměrný plat pracovníků v kultuře 22.200 korun, v některých příspěvkových organizacích ale třeba 18.000 i 16.000 korun, jako je tomu podle něj třeba v Národním památníku Terezín. O této instituci se prý s premiérem bavili i v souvislosti s možnou snahou dostat jej na seznam UNESCO.

Premiér chce ještě do vládních prázdnin navštívit v úřadech všechny ministry, zhodnotit, jaké priority mají ještě před sebou a co se vládě za necelého půl roku povedlo. MK není prý prvním resortem náhodou - dříve bylo často „Popelkou", resortem, který často trpěl vládními škrty. „I tady nastane změna, kulturní politika, agenda, kterou se MK zabývá, bude pro novou českou vládu prioritou," uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…