Herman hájil před čtenářem Havla: Jestli rozumíte psanému textu, nemůžete už nikdy říct, že hájil humanitární bombardování

21.02.2015 16:23

Ministr kultury, lidovec Daniel Herman, se v odpovědi na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz zastal exprezidenta Václava Havla. Tomu je podle něj stále podsouváno, že v roce 1999 podporoval "humanitární bombardování" Jugoslávie, a přitom to prý bylo úplně jinak, jak prý vidí každý, kdo dokáže porozumět psanému textu.

Herman hájil před čtenářem Havla: Jestli rozumíte psanému textu, nemůžete už nikdy říct, že hájil humanitární bombardování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Čtenáře ParlamentníchListů.cz zajímalo, jak se ministr Herman dívá na bombardování Jugoslávie v roce 1999 a zda se ztotožňuje s pozitivním postojem, který k tomuto zákroku měl Václav Havel, kterému je v této souvislosti přisuzován termín "humanitární bombardování".

Herman ovšem upozornil, že Václav Havel sám tento termín nikdy nepoužil a celkově je jeho nadšeně válečnický postoj spíše mýtem.

Dohledal dokonce slova, která měl tehdy skutečně pronést Václav Havel v rozhovoru pro agenturu Reuters: "Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, o kterém nikdo nemůže pochybovat: Nálety, bomby, nejsou vyvolány hmotným zájmem. Jejich povaha je výlučně humanitární: To, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů. Ale na základě své osobní zkušenosti jsem stejně silně přesvědčen, že jen čas dovolí objektivně zhodnotit to, co se děje v těchto dnech v Jugoslávii a dopad na NATO," měl uvést tehdejší český prezident předtím, než odletěl do USA. Podle Hermana je smysl těchto vět jednoznačný a k jeho pochopení stačí rozumět psanému textu.

Otázka s odpovědí ministra Hermana ZDE

Podle Hermana nemůže nadšeně podporovat bombardování měst nikdo, kdo je normální, ale za určitých okolností musíme volit ze dvou zel a vybrat to menší. "Když jde o to zastavit diktátora, který vraždí lidi, zatím se to nikdy nepovedlo laskavým domlouváním," napsal. Dějiny by prý vypadaly úplně jinak, kdyby se v samotných začátcích někdo postavil Hitlerovi, a totéž platí o jugoslávském prezidentu Slobodanu Miloševičovi. "Slobodan Miloševič byl agresivním autoritářským vůdcem, který izoloval svůj národ a způsobil utrpení ostatním národům. Bylo třeba ho zastavit," zdůrazňuje, ačkoliv připouští, že dějiny nejsou vždy černobílé, zejména v situaci občanských válek.

"Bombardování není v tomto případě vedeno zištným hmotným zájem, ale snahou bránit liská práva. V tomto ohledu byl postoj Václava Havla tehdy pochopitelný a s ohledem na jeho politiku lidských práv zcela konzistentní," uzavřel ministr kultury.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…