Herman se děsí rozvalu kultivovanosti. Zemanovi by prý jako ministr nevadil

28.12.2013 10:48

Poslanec za KDU-ČSL Daniel Herman se možná stane příštím ministrem kultury v koaliční vládě. Utvoření kabinetu spolu s ČSSD a ANO považuje za oběť, ale on sám řadě politiků ČSSD také vadí, např. kvůli svému postoji k vyrovnání státu s církvemi. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes Herman vysvětluje, proč nesmíme zapomínat na svou minulost a proč je dobré odpouštět. Vzpomene přitom i na Andreje Babiše, Miloše Zemana a prozrazuje, jak se dívá na resort kultury.

Herman se děsí rozvalu kultivovanosti. Zemanovi by prý jako ministr nevadil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman je připraven zasednout ve společné vládě po boku ČSSD a ANO, a to i navzdory tomu, že to byla ČSSD, která ho z pozice ředitele odstranila a že je jasným odpůrcem rušení lustračního zákona. Odůvodňuje to tím, že Němci ještě sedmdesát let po válce stíhají nacistické zločince a režim komunistický byl stejně zločinný, což je třeba mít na paměti. Na druhé straně je v křesťanském duchu třeba odpouštět a hodnotit život každého člověka individuálně. Proto je dalek toho, aby apriorně odsuzoval Andreje Babiše (ANO), jenž čelí nařčení z údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností. Rád by si o tom s ním osobně promluvil.

„Dávejme si šanci, tohle se mi zdá na křesťanství jako úžasná nabídka. Nikdy není definitivní tečka. Nemá cenu žít v zákopech. Voliči rozhodli a teď je na nás politicích, abychom se s tím vypořádali,“ míní novopečený politik.

Kultura je pro život společnosti zásadní

Pokud se stane ministrem kultury, hodlá se vypořádávat i s problémy tohoto resortu, více komunikovat s veřejností a dbát na to, aby česká kultura i nadále zůstala mimo jiné i kvalitním vývozním artiklem. Mezi bývalými ministry kultury má vzor, na který by rád navázal, je jím Pavel Tigrid, kterého prý znal poměrně dobře.

„Kultura je něčím, co je pro život společnosti naprosto zásadní. Myslím, že rozval kultivovanosti našeho společenského života je velmi hluboký, to je pole, na kterém chci pracovat. Přece je logické, že právě KDU-ČSL se svou tradicí je přizvána k práci v tomto resortu,“ poznamenává Herman a připomíná, že za lidovce kulturu řídil např. Pavel Tigrid, na kterého by rád navázal. Novější ministry kultury prý zatím nechce hodnotit, alespoň ne do chvíle, než se případně stane ministrem a seznámí se se situací. Prozrazuje také, že by v pozici ministra nevadil prezidentu Zemanovi.

„Když jsem mu přál hezké svátky na vánočním koncertu na Pražském hradě, tak se mnou mluvil velmi pozitivně a říkal: S Vámi problém nemám,“ říká dále Herman. A opakuje také lidovecké stanovisko, že  téma církevních restitucí vnímá jako uzavřené a jako ministr se i v této otázce chce pohybovat přesně v rámci prostoru, jenž mu vymezuje zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…