Herman v Letech: Nepodceňujme xenofobní a rasistické nálady

01.08.2014 14:57

Rasismu, nenávisti a xenofobii je třeba v Česku vyhlásit nulovou toleranci. Řekl to dnes ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) při příležitosti uctění obětí romského holokaustu a vzpomínce na zahájení a ukončení provozu cikánského tábora v Letech na Písecku. Podle Hermana nelze tyto nálady v Česku brát na lehkou váhu.

Herman v Letech: Nepodceňujme xenofobní a rasistické nálady
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

"Ve srovnání s jinými společnostmi si nemyslím, že by ta česká byla v čele xenofobních a rasistických tendencí. Na druhou stranu si myslím, že nelze podceňovat signály, které se i v naší společnosti objevují," řekl Herman ČTK.

Ministr kultury dodal, že by se Česko nemělo ukolébat tím, že se v tomto směru nic neděje. Podle něj jsou proto podobné akce jako ta, která se dnes konala v Letech, hodně důležité. "Já stále hovořím o kultuře připomínání, protože rasismus má hluboké kořeny a bohužel nepatří jen minulosti. Proto si musíme neustále připomínat to, co se stalo. Zločiny, kdy lidi označili určitou skupinu obyvatel za méněcennou," uvedl.

Pietní akt se v Letech dnes konal u příležitosti vzpomínky na několik historických událostí. Právě 1. srpna 1942 byl založen cikánský tábor Lety. "Navíc si 2. srpna připomínáme Mezinárodní den obětí romského holocaustu a ukončení činnosti romského koncentračního tábora v Osvětimi," řekl ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl. Uctění památky se dnes kromě Hermana účastnili například i několik žen, které přežily vyhlazení Lidic v roce 1942.

Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů

Herman dodal, že tábor v Letech byl za druhé světové války minimálně v jednom aspektu velmi specifický. "Není možné svalovat vinu jen na fašistické Německo. S plnou pokorou je třeba vyznat, že tento koncentrační tábor pro Romy byl veden příslušníky české protektorátní policie. Ve své hrubosti a surovosti se příliš nelišili od německých nacistických katanů v jiných koncentračních táborech," uvedl ministr kultury.

Pomník obětí někdejšího pracovního tábora pro Romy v Letech se nachází v blízkosti vepřína. Především pozůstalí obětí z tábora už několik let bojují za odstranění vepřína. Ten totiž stojí přímo na místě, kde v minulosti pracovní tábor byl. Zástupci Vlády ČR však v minulosti několikrát uvedli, že v rozpočtu nejsou peníze na vykoupení objektu vepřína. "Snažíme se však s ministrem Dienstbierem na tomto problému pracovat a najít řešení," uvedl Herman.

Cikánský tábor Lety na Písecku otevřela nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů. Pietní místo v Letech bylo zpřístupněno v roce 2010.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…