Herman znovu promluvil ke kauze Brady: Seděl jsem u stolu s panem prezidentem na slovenském velvyslanectví, když mi řekl...

06.11.2016 17:58

Hostem nedělního Pressklubu Frekvence 1 Luboše Xavera Veselého byl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). A vyjádřil se především k tomu, co se dělo v posledních dnech – ať již kolem dalajlámy, tak (ne)vyznamenání Jiřího Bradyho.

Herman znovu promluvil ke kauze Brady: Seděl jsem u stolu s panem prezidentem na slovenském velvyslanectví, když mi řekl...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

„Musím říct, že je to pro mě zkušenostně obohacující období. Některými momenty jsem stále ještě překvapen,“ řekl úvodem Herman. „Snažím se vždy domluvit, vím, co je politická korektnost, ale také vím, kde je její hranice. Ale když někteří lidé o mně říkají, že hovořím nepravdu, nebo se mnou chtějí uzavřít nějaké nečestné obchody, je to za hranicí politické korektnosti,“ zmínil.

Úplnou lží podle něj bylo to, že měl porušit nějakou dohodu ohledně zahraniční politiky státu. „Musel bych nejprve nějakou uzavřít. Je pravda, že před dvěma roky probíhala na vládě diskuse ohledně vztahů s Čínou,“ poznamenal s tím, že však nic neslíbil a setkání s dalajlámou rozhodně nelituje. „Ve chvíli, kdy přijíždí do Prahy taková osobnost, jakou je dalajláma, pro mě je spíše otázkou cti, že se mohu s takovou osobností setkat. Ale setkávat se někde za rohem mi přijde nedůstojné,“ dodal s tím, že Jeho Svatost zde za dob Václava Havla byla přijímána na oficiální úrovni. „V srdci mám opravdu hluboký pokoj,“ řekl k setkání také Herman. Zda dalajláma ví o tom, co se v Česku dělo, skutečně netuší. 

Herman se také následně vyjádřil k (ne)vyznamenání jeho strýce Jiřího Bradyho. „Seděl jsem u stolu s panem prezidentem na slovenském velvyslanectví, když mi řekl, že tu moji nominaci schválil, ale jestli se setkám s dalajlámou, že ji zruší. Mě to šokovalo. Překvapilo mě to jako něco, co jsem nečekal. Já si velmi dobře uvědomuji, že je to velmi závažné sdělení. A uvědomuji si, že to některé velmi významné osoby nepotěší. A že je to vysoká hra,“ sdělil s tím, že opravdu nechtěl zbytečně vířit vody, a proto to nejprve nezveřejnil. 

Následně uvedl, že celou věc s právníky nekonzultoval. „Pan prezident mi jasně formuloval určité teze, splnil, co slíbil, a to je faktum. Nejsem si jistý, že bych udělal nějakou chybu. Myslím si, že bylo korektní dát šanci panu prezidentovi, aby slib nenaplnil,“ poděkoval následně Herman všem, kteří v průzkumu veřejného mínění potvrdili, že víc věří jeho verzi. „Neodvážil bych si mluvit nic jiného, než je pravda. Toho si vážím,“ sdělil. 

K akci na Staroměstském náměstí 28. října 2016 a moderování Michalem Horáčkem, který za pár dní ohlásil kandidaturu na prezidenta, uvedl pouze to, že Horáčka vnímal jako moderátora. A zda šlo o zahájení jeho prezidentské kampaně? „Žádné další konotace jsem si tam neuvědomoval,“ uvedl. 

Závěrem uvedl, že jej velmi těší velká podpora lidí. „A to je dobrá zpráva o stavu naší společnosti. Nejsem přítel nějaké msty. Jsem člověk, který ví, co je odpuštění. Stát v pozici pravdy je zásadní věc. Rovnou páteř nevyváží žádný měšec zlata,“ uzavřel slovy z Bible: „Co prospěje člověku, kdyby získal celý svět, ale ztratil svou duši.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…