Hermana ven z vlády, řekl Zeman pro PL. A ministr kontruje: Svými razantními výroky jen potvrzuje pravdivost mých slov

06.11.2016 15:59

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by měl odejít z vlády. Alespoň to tvrdí prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Jaká je Hermanova reakce?

Hermana ven z vlády, řekl Zeman pro PL. A ministr kontruje: Svými razantními výroky jen potvrzuje pravdivost mých slov
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Herman se dostal do sporu s prezidentem kvůli přijetí dalajlamy. Podle Zemana ministr poškodil zájmy státu. Prezident dle svých slov nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), jak uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

V rozhovoru pak prezident obvinil Hermana také ze lži. Není totiž prý pravdou, že Hermanovi na slovenské ambasádě řekl, že když se setká s dalajlamou, nedostane jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání. 

"Děkuji panu prezidentovi, že tak razantně svými výroky potvrzuje pravdivost mých slov. Já heslu na prezidentské standartě totiž věřím," uvedl Herman v reakci na svém twitterovém profilu. Pro ČTK pak dodal, že respektuje právo pana prezidenta vyslovit svůj názor. 

Herman i nadále v souvislosti s Jiřím Bradym trvá na svém, že příbuzenský vztah v žádosti o vyznamenání nehraje roli. Na tento chybějící údaj v žádosti totiž Zeman poukazuje. "Pouze jsem se připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil," uvedl Herman.

Prezident také zpochybňoval informaci, že šéf hradního protokolu Jindřich Forejt na jeho popud volal Hermanovi a dotazoval se na jeho setkání s čínskou velvyslankyní. "Ale já vůbec nevím, že se pan Herman setkal s čínskou velvyslankyní, a pokud ano, je to jeho svaté právo a já nevidím důvod, proč bych se na obsah tohoto rozhovoru ptal," řekl Parlamentním listům Zeman.

"Mohu potvrdit, že mi ředitel Forejt telefonoval z New Yorku 21. září a mimo jiné mi řekl, že se pan prezident nechá ptát, jak proběhlo mé setkání s čínskou velvyslankyní. Jestli to dělal ze své vůle a pan prezident o tom nic nevěděl, to nevím," podotkl Herman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…