Hermanovi došli svědci. Ani jeden ze jmenovaných nepotvrdil, že by Zeman ministrovi vyhrožoval

24.10.2016 17:31

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na sociálních sítích rozšířil své ranní prohlášení k setkání na slovenské ambasádě, kde měl údajně podle tvrzení Hermana prezident vyhrožovat. Tuto verzi odmítl i další svědek, slovenský velvyslanec v Česku Peter Weiss.

Hermanovi došli svědci. Ani jeden ze jmenovaných nepotvrdil, že by Zeman ministrovi vyhrožoval
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Zeman po boku slovenského velvyslance na recepci. Za nimi ministři Dan Ťok a Jan Mládek

Hned v pondělí ráno si štáb DVTV počkal před Úřadem vlády na ministra Jana Mládka, aby se ho zeptal, zda slyšel výhrůžky prezidenta Zemana vůči Danielu Hermanovi, jak sám ministr kultury tvrdil. Ministr Mládek to odmítl s tím, že nic neslyšel. Stejně se ještě dopoledne vyjádřil i druhý svědek, ministr dopravy Dan Ťok, který také nic neslyšel.

Během odpoledne Jan Mládek své stručné ranní vyjádření rozšířil na sociálních sítích. „Na oslavě státního svátku Slovenské republiky 8. září 2016 jsem po oficiální části seděl u stolu s prezidentem republiky, kolegou ministrem dopravy Danem Ťokem a ministrem kultury Danielem Hermanem, slovenským velvyslancem Peterem Weissem a mluvčím prezidenta,“ uvádí Mládek a zároveň vyvrací jedno z prohlášení Hermana, že Ovčáček tam vůbec nebyl.

„Mohu potvrdit, že prezident republiky s kolegou Hermanem hovořil a vypadalo to na velmi přátelský rozhovor. Jejich debatu jsem sledoval jen částečně, neboť k panu prezidentovi přicházeli i další návštěvníci recepce a zdravili se s ním. Prezident mluvil střídavě s námi všemi a dialog zčásti vedl i s ministrem kultury. Protože svou pozornost jsem věnoval i slovenskému ambasadorovi, nemohu potvrdit, ani zcela vyloučit, že se jejich hovor týkal vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Jeho jméno jsem v této souvislosti zaznamenal až díky současné medializaci a osobně mám za to, že za svůj silný životní příběh oběti holocaustu si státní vyznamenání zaslouží,“ napsal ministr průmyslu a obchodu.

Dodal, že oslavy státního svátku na Hradě se zúčastní, protože jde o oslavu české státnosti a neúčast by byla výrazem neúcty vůči jiným vyznamenaným osobnostem.

Během pondělí se k věci vyjádřil i další z Hermanem označených svědků, slovenský velvyslanec Peter Weiss. „V době recepce jsem nebyl svědkem žádného rozhovoru na téma přijetí dalajlámy a udělování státních vyznamenání,“ konstatoval podle Novinek v prohlášení Weiss s tím, že ambasáda dále požádala, aby nebyla více do vnitropolitických sporů zatahována.

Celkem tedy Daniel Herman jmenoval tři svědky, kteří mu prý mohou dosvědčit, že od prezidenta Zemana zazněla slova výhrůžek, že pokud se setká s dalajlámou, jeho strýc Jiří Brady státní vyznamenání nedostane. A během jediného dne všichni tři údajní svědci, které veřejně jmenoval sám ministr Herman, vyvrátili, že by cokoli takového slyšeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…