Herny, hazard, bohatí cizinci a bordel. Debata ČRo zaostřila na Teplice

06.10.2014 18:03

Diskuse Radiožurnálu před komunálními volbami začínají. První se konala v Teplicích, kde kandiduje devět stran či hnutí. Předvolební debata se točila okolo hazardu a vysokého množství heren, které padesátitisícové lázeňské město hyzdí. Dalším velkým tématem byli bohatí zahraniční cizinci, kteří údajně působí ve městě a zejména v parku nepořádek. Občané města si na to totiž velice stěžují a město pravděpodobně bude muset tento problém v budoucnu řešit.

Herny, hazard, bohatí cizinci a bordel. Debata ČRo zaostřila na Teplice
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Zaslouží si toto město přezdívku Las Vegas českého severu? Jak omezit hazard? Tak se hned na úvod hodinové debaty ptala moderátorka Českého rozhlasu Helena Šulcová.

Jaromír Kohlíček (KSČM) prohlásil, že jeho strana má v programu, aby zmizely herny z okolí škol, kostelů, ale i budov státní správy. Kolik heren ze zhruba 130 by mělo zmizet? „Myslím, že všechny,“ neváhal Kohlíček s odpovědí s tím, že hazard by byl už jen v kasinech zejména pro lázeňské hosty.

Sociální demokratka Dagmar Waicová nezůstala pozadu, protože omezení hazardu ve městě je prý jedna z hlavních priorit ČSSD.  „To se musí vyřešit,“ uvedla s dodatkem, že město musí mít novou vyhlášku a policie by pak měla konat a vyžadovat respektování zákona. „Velice nás trápí hazard v Teplicích. Já bych tady viděla třeba to, co navrhuje ministerstvo," narážela na návrh povolit množství kasin na základě počtu obyvatel. Herny by podle jejích slov měly zmizet všechny.

Bez hazardu přijde město o 60 milionů a 700 lidí o práci, varoval primátor

Proč už dávno není v Teplicích vyhláška, která by lázeňské město vyčistila od heren? Tak se ptala redaktorka primátora Jaroslava Kubery (ODS), který město vede už od roku 1994. „Jsem rád, že se hazardem začíná stát vážně zabývat. V celém světě je hazard otázkou státu, nikoli obcí. Nemůže každá obec jednotlivě vše řešit,“ odpověděl Kubera.

Upozornil na další zásadní problém, který by zrušení heren přineslo. „Není nejhorší problém, že městská kasa přijde o 60 milionů korun, ale o práci přijde 700 lidí. Hazard je třetí největší zaměstnavatel v Teplicích,“ varoval Jaroslav Kubera. Potíže prý mohou být nejen s jejich dalším uplatněním, ale také s využitím prostor, kde nyní herny jsou.

Otázka z publika, zda je spočítáno, kolik se musí prosázet, aby městská kasa dostala oněch 60 milionů z hazardu, zůstala nezodpovězena. „Jistě se méně prosází, než se propije,“ řekl Kubera a upozorňoval na škody na majetku, které opilí lidé ve městě způsobí.

Ivo Přichystal z koalice České Suverenity, Úsvitu a Šance pro Teplice mluvil o občanech Teplic. Ti prý mají rozhodovat. „Budeme dělat to, co budou chtít občané,“ uvedl k otázce hazardu.

Michal Kasal (koalice PRO Sport a zdraví) se shodl se všemi účastníky diskuse pořádané Radiožurnálem, že je hazard třeba regulovat a počet heren omezit. „Jsem proto zamezit hazardu. Ale musíme si dát pozor, abychom nedopadli jako Amerika s prohibicí. Přesune se do sklepů a město přijde o miliony,“ upozorňoval.

Dalším z těch, kteří se ucházejí o hlasy voličů, byl Rudolf Vyčichla (Alternativa pro občany). „V Las Vegas jsou na tom mnohem lépe než Teplice,“ srovnal a zároveň přiznal, že zatím nemá jasný plán, co s hernami udělat, protože nemá dostatečné podklady. Řekl, že potíž je i s úrovní heren. „Často připomínají popelník Jaroslava Kubery. Malá špeluňka s jedním automatem,“ rýpnul si do kandidáta ODS.

Kandidát Jakub Mráček (Volba pro Teplice) by podle svých slov zase chtěl přijmout vyhlášku, která by Teplice heren zbavila. Argument, že by přišly žaloby na zmařené investice od majitelů heren, nebere jako vážný. Podle něj k žádným podobným žalobám nikde v republice nedošlo.

Teplice trápí bohatá klientela ze zahraničí

Současný primátor města k otázce problematických návštěvníků lázní, na které se údajně množí stížnosti občanů, uvedl, že jde o problém, který se město snaží řešit, ale má málo možností.

„Příjmy mají lázně, ne město,“ uvedl kromě jiného Kubera a upozornil na to, že v Teplicích se neplatí lázeňské poplatky. Sám prý uvažuje o tom, že by se kvůli škodám, které prý většinou Kuvajťané působí ve městě, měly znovu zavést.

„Kuvajtský velvyslanec je tady každý týden a říká: ‚Dejte jim 20 000 pokutu za odhozený papírek.‘ To my ale nemůžeme,“ vysvětlil Kubera a dodal, že maximální pokuta 2000 korun je pro tuto nejbohatší klientelu extrémně nízká. Jedno dítě na léčení prý doprovází i 15 lidí z rodiny, kteří se o ně starají a samozřejmě si pobyt platí. Spolu s dalšími je pro zvýšení pořádkových pokut.

Účastníci se shodli na tom, že je třeba rozlišit mezi odporem k islámu a kritikou lázeňských hostů, ať už jde o Araby, Němce nebo naše občany, kteří porušují pravidla. Nepořádek se prý řeší hlavně v lázeňském parku, na což se musí zaměřit policisté, a k tomu, podle některých účastníků debaty, potřebují lepší jazykové vybavení, aby s cizinci mohli mluvit anglicky.

„Bohatou klientelu, která přináší peníze, každý vítá. Ale nevítáme klientelu, která tady zanechává binec a špínu,“ kritizoval komunistický kandidát Kohlíček bohaté návštěvníky, zejména z arabských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…