Herold z ODS: Z čeho jsou nervózní zastupitelé v Praze 5

26.02.2014 15:00

Na radnici Prahy 5 to opět vře. Média řeší neoprávněné náhrady pro neuvolněné zastupitele pátého městského obvodu, dvě zastupitelky už dokonce čekají v této souvislosti na soud. Stále více nejasností vyplouvá také na povrch při bližším zkoumání nového rozpočtu Prahy 5 na tento rok. Ke kritice se nejčastěji připojuje zastupitel pátého pražského obvodu za ODS Lukáš Herold, kterého jsme požádali o krátký rozhovor.

Herold z ODS: Z čeho jsou nervózní zastupitelé v Praze 5
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

Co vás na rozpočtu Prahy 5 nejvíce štve?

Rozpočet naší městské části byl vždy něco mezi 750 až 800 miliony, najednou v roce 2014, ve volebním roce, je předkládán rozpočet, který má přes 900 milionů. Já to považuji za nemorální. Koalice to vysvětluje vyššími investicemi. Například do školství se počítá s investicemi ve výši přes 200 milionů, je to ale ode zdi ke zdi! V minulých letech investovali ti samí lidé zhruba padesát milionů a teď do října chtějí narychlo  utratit přes dvě stě milionů. Může se ale opravdu jednat o uvážlivé investice, nejde více o uměle nafouknutý rozpočet, aby se investovalo jen tam, co se ještě v jejich volebním období dá stihnout...

A jaký je podle vás hlavní důvod takového spěchu?

Vládnoucí koalice na Praze 5 vlastně nemá budoucnost! Je tam sedm vyloučených členů TOP 09 za revoluci proti bývalému starostovi Klímovi, část lidí, kteří přišli z „véček“, protože VV už nemají podle nich budoucnost, část ze sociální demokracie, která si prohrála místní vnitrostranický spor a pár lidí z ODS, kteří z ní utekli, většinou z blízkosti bývalého sdružení starosty Jančíka. Tato skupina si loni vyzkoušela velmi neúspěšně kandidovat do Poslanecké sněmovny a teď jsou nervózní, co s nimi bude po letošních komunálních volbách. Pak vytvářejí takový rozpočet, nebo zbytečnou komunální akciovou společnost a hledají případné uplatnění.

Na čem Praha 5 zatím nejvíce vydělává?

Na privatizaci bytů. V tuto chvíli ale zbývá už jen něco málo přes tisíc bytů, a ne vše se dá zprivatizovat. Privatizace bude pokračovat ještě maximálně dva roky a pak už budou peníze v rozpočtu zkrátka chybět!

A začne se šetřit.

O šetření se všude hovoří, ale jak je to například u nás na radnici ve skutečnosti? V roce 2010 pracovalo na městském úřadu 292 lidí, v roce 2013 po zavedení limitu se počet úředníků snížil na 279 zaměstnanců a letos už opět městský úřad zaměstnává 294 úředníků. Za čtyři roky šetření máme více úředníků než na začátku období, kdy se o šetření začalo veřejně mluvit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…