Heslem současné doby je opět Husákovo „Hranice nejsou korzo“

26.02.2016 20:21

Nad tím, proč je KSČM 68 let po únorovém puči největší opoziční stranou, se na názorové straně dnešních Lidových novin zamýšlí jejich komentátor Zbyněk Petráček.

Heslem současné doby je opět Husákovo „Hranice nejsou korzo“
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Podle něj nestačí jen říkat, že komunisté se od roku 1989 neušpinili mocí. Jeden z mozaiky důvodů prý souvisí s migrační kalamitou v Evropě a s neschopností ochránit či jen kontrolovat vnější hranici Schengenu.

Éra komunismu může působit nostalgicky

„Tady může éra komunismu působit málem nostalgicky. Z myslí těch mladších dávno vyvanula bilanční čísla čtyřiceti let po únoru 1948: statisíce vězněných, stovky popravených, stovky zabitých na zadrátované hranici. Zato se připomíná klasický Husákův výrok z počátku normalizace: „Hranice nejsou žádné korzo,“ píše Petráček.

Poukazuje na to, že ochrana hranic se na západě EU pokládá za cosi zpátečnického. V Německu se zdůrazňuje, že ostraha hranic je de facto návrat ke komunismu. Petráček připomíná výrok, který na německé politické scéně zazněl, a sice „Poslední německý politik, který nechal střílet na uprchlíky, byl Erich Honecker.“

V této atmosféře získávají na síle argumenty národovců a komunistů

A tak se upevňuje dojem, že Západ hranice kontrolovat nechce, ani technicky nemůže. V této atmosféře pak získávají na síle argumenty národovců, to například v Polsku a Maďarsku, nebo komunistů u nás.

Závěrem Petráček poněkud ironicky píše: „Hranice nejsou žádné korzo je přesně ten přístup, jaký teď evropské státy potřebují, říká si stále více slušných řadových občanů. Vždyť ten únor 1948 je vlastně jen takové retro, že,“ uzavírá Petráček své zamyšlení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…